Sakarkayalılar RES projesini istemiyor

​​​​​​​Milas ve Karpuzlu sınırında yapımı planlanan 125 MW kapasiteli 30 adet rüzgar santrali için Sakarkaya’da ÇED Halkın Katılımı Toplantısı düzenlendi. Toplantıya katılan Sakarkayalılar, projenin inşaat süresinde çok sayıda çam ağacının kesileceğini ve köylünün geçim kaynağı olan arıcılık faaliyetinin tehlikeye gireceğini öne sürerek projeyi istemediklerini söyledi. Toplantıya katılan EKODOSD üyeleri ise; projenin zaten maden tehdidi nedeniyle zor durumda olan, uluslararası öneme sahip Latmos Dağları’na zarar vereceğini ifade etti.

Sakarkayalılar RES projesini istemiyor

Milas ile Aydın ili Karpuzlu ilçesi sınırları içerisinde EN 2 Rüzgar Enerjisi Yatırım A.Ş. tarafından, 125 MW kapasiteli FALP Rüzgar Enerji Santrali’nin (RES) kurulması planlanıyor. Yaklaşık 33 kilometrekarelik alanda hayata geçirilecek olan projenin değeri 315 milyon TL olarak hesaplanıyor. Toplam 30 adet rüzgar türbininden oluşacak santralin inşaat süresinin 46 ay sürmesi ve inşaat montaj aşamasında 110 kişinin, işletme aşamasında ise 12 kişinin çalışması planlanıyor. Projenin ekonomik ömrünün 49 yıl olacağı öngörülüyor.

Proje ile ilgili halkın görüşünü almak için dün saat 10.00’da Milas’ın Sakarkaya Mahallesi’nde halkın katılımı toplantısı düzenlendi. Toplantıya katılan Sakarkaya ve çevre mahalle sakinleri, projeyi onaylamadıklarını dile getirdi. Sakarkaya ve çevresinde bulunan fıstık çamlarından elde edilen meşhur kırmızı çam balının bu topraklarda yetiştiğini dile getiren Sakarkayalılar, projenin başlamasıyla türbinlerin geçişi için açılacak yollarda çok sayıda ağacın kesileceğini söyledi.

Önder’e konuşan Sakarkaya Muhtarı Hakkı Arıcı, “Sakarkayalılar olarak biz, geçimimizi bölgede bulunan fıstıkağaçları ile sürdürüyoruz. Bu ağaçlardan hem çam fıstığı, hem de arılar sayesinde kırmızı çam balı üretiyoruz. Ağaçlar olmazsa Sakarkaya biter. Sakarkayalılar bu projenin yapılmasını istemiyor.” dedi.

Halkın Katılımı Toplantısına, merkezi Kuşadası’nda bulunan Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği üyeleri de katıldı. EKODOSD üyeleri, projenin yapılacağı Latmos (Beşparmak) Dağları’nın uzun zamandır maden tehdidi altında olduğunu belirterek, bu projenin yapımı halinde Latmos’un kültürel ve doğal öneminin azalacağını söyledi. EKODOSD üyeleri, “Latmos (Beşparmak) Dağları’nda RES’ler yapılırsa; insanlar olumsuz etkilenecek. Bitki örtüsü ve ağaçlar yok olacak, evcil/yaban hayvanları olumsuz etkilenecek. Yollar açılıp doğal peyzaj bozulacak. Milyonlarca yıllık gnayslar tahrip olacak, kültür varlıkları zarar görecek.” dedi.

Halkın Katılımı Toplantısı’nın 2. Etabı, Karpuzlu ilçesinin Tekeler Mahallesi’nde saat 14.00’te devam etti.

 

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık