Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Sakatlar Derneği’nden teşekkür ve sitem: “ÖZDE SAMİMİ OLMAK”

Türkiye Sakatlar Derneği Milas Temsilcisi Hüsnü Tevşi, ilçe genelinde engelli yurttaşlarımızın ulaşım başta olmak üzere her alanda yaşadığı sorunları dile getiren bir açıklama yaptı. İlçe Temsilcisi Tevşi; “Engelliler sadece 3 Aralık ve 10-16 Mayıs tarihlerinde törenlerle ve alkışlarla anılıp hatta engelli olma durumu kutlanacak kadar sığ bir bakışa muhatap edilemeyecek kadar ve herkes kadar değerli bir sosyal kitle. Bu kitlenin toplumsal bütünlük ve birlikte yaşamadaki önemi asla yadsınamaz” diyerek, sözde değil, engellilerin günlük yaşamlarını kolaylaştırmanın da önemine dikkat çekti.

Sakatlar Derneği’nden teşekkür ve sitem: “ÖZDE SAMİMİ OLMAK”
  • 03 September 2021, Friday 11:04

Türkiye Sakatlar Derneği Milas Temsilcisi Hüsnü Tevşi, ilçedeki basın kuruluşlarına yazılı bir açıklama gönderdi. Yapılan açıklamada, ilçemizde ilk kez düzenlenen Engelsiz Edebiyat Günleri Projesi’ne gösterilen ilgiyi/ilgisizliği de ele alan Tevşi, daha da önemlisi ilçe merkezindeki tüm cadde ve sokaklar başta olmak üzere, kamu binaları ve özel sektöre ait işyerleri, toplu ulaşım araçlarının birçoğunun engellilere yönelik kolaylıkları sağlamadığını öne sürdü.
Yapılan açıklama şöyle:

“Bazen ‘Engelliler’ ya da güncel deyimle ‘engellenenler’ kelimeleri duyulduğunda, hissedilenlerden en yaygını nedir diye düşünmek gerek. Öncelikle bir üzüntü, yetersizlik, acıma duygusuyla karışık bir algı oluştuğu kesindir. En çok kullanılan söylemleri dile getirmek gerekirse, ‘Onlar bizim engelli kardeşlerimiz; hepimiz engelli adayıyız; her zaman yardıma hazırız, duaları bize yeter, bir de kişiye özel ‘şükret haline, senden beteri var’ vs. cümlelerini belirtmek gerekir. Bunlar gibi birçok söz söyleyenler tarafından içselleştirilmeden klişeleşmiş, bir parça da üstünlük ve ebeveynlik duygusu taşıyan belki de vicdani hesaplaşmanın ifadeleridir.
Bunların çoğu engelliyi birey olarak görmeyip dua kapısı sanılan ve başına ne gelse şükretmesi gereken; devletin -engelli, hasta- vatandaşını sahiplenmede yetersizliği nedeniyle de yardım ve bağış çağrılarının kaynağı olan insanları çağrıştırmaktadır. Ayrıca engeliler için yapılan her şeyin Anayasa ile belirlenmiş, diğer vatandaşlarla eşit haklara sahip vatandaşlar oldukları bilinciyle değil de, bugün engelsiziz ama yarın engelli olmaya adayız duygusuyla karışık bir minnet ve kefaret duygusuyla yapıldığı da bir gerçektir.
Öncelikle engellilik durumunun yaşamın bir gerçeği olduğunu kabul etmek kaydıyla, imzalayıp taraf olduğumuz BM İnsan Hakları Beyannamesi ve BM Engelli İnsan Hakları Sözleşmesi’ne dayanarak, kendi Anayasamızda da özellikle sosyal devlet vurgusuyla ve 5378 Sayılı Engelliler Kanunu gereğince engelliler adına olumlu gelişme sağlayacak her çalışma bir lütuf değil, eşit vatandaşlık bağlamında bir mecburiyettir. Hak temelli bakışla yapılan çalışmalar ve eşit vatandaşlık bilinciyle kanunların gereğince yapılan her düzenleme, uygulama ve bunların rutin denetimi anayasadan güç alan süreçlerdir.
Engelliler sadece 3 Aralık ve 10-16 Mayıs tarihlerinde törenlerle ve alkışlarla anılıp hatta engelli olma durumu kutlanacak kadar sığ bir bakışa muhatap edilemeyecek kadar ve herkes kadar değerli bir sosyal kitle, seçim sürecinde etkili bir kitle, toplumsal bütünlük ve barışın sağlanmasında engellilerin önemi asla yadsınamaz. 
İlçemizde TSD Milas Temsilciliği'nin paydaşı olduğu ve Milas Belediyesi'nin sponsorluğunda 2020 Ekim ve 2021 Temmuz arasında sürdürülüp bir fuarla son etabını tamamlayan ‘Engelsiz Edebiyat Atölyesi Projesi’ gayet başarılı sonuçlar verdi. Tabii ki projenin başından sonuna kadar önemli paydaşların işbirliği ile bu başarı sağlandı. 28-30 Temmuz tarihleri arasındaki projenin son aşaması olan Engelsiz Edebiyat Fuarı da pandemiye ve yangınlarla kavrulduğumuz döneme denk gelmesine rağmen halk tarafından ilgi görerek başarı ve memnuniyetle sonuçlandı. 
Belediyemize ana paydaş olarak katılımcılarımızı gayet memnuniyet verici şekilde ağırladığı için çok teşekkür ederiz. Ancak tüm bunlara rağmen içimiz yine buruktu. Çünkü engelli STK’larının kurum ve kuruluşlarla yapılan birçok görüşmesinde ilgi ve destek ne kadar içten ve güçlü olsa da bir yerde bir burukluk yaratacak durum oluşması genellikle olasıdır. Tıpkı bu projenin son sürecinde olduğu gibi... 
3 gün süren fuarımızda akşam yapılan ödül töreninde en önemli ve en büyük paydaşımız ve projenin asıl ev sahibi olan Milas Belediyesi'ni temsilen bizler Sn. Belediye Başkanımız Muhammet Tokat'ın katılımını beklerken, Belediye Başkan Yardımcısı Sayın Cüneyt İlter törende bulundu. Bir nevi ev sahibinin evde olmadığı bir etkinlik oldu ki 3 gün süren etkinliğe katılamamanın bir mazereti olmadığını biliyoruz. Oysa ülkemizin birçok yerinden zorluklarla da olsa katılım sağlamış engelli yazarlarımız ve aileleri bunu beklemiyorlardı. O günlerde memleket yangın yeri olduğu için beklentimizi ancak şimdi dile getiriyoruz. 
Buna benzer durumlar birçok kurum, kuruluşla, STK’larla olan diğer görüşmelerimizde de bir şekilde meydana geliyor. Önce gayet içten bir ilgi mevcut, sonrasında ise adet yerini bulsun tavrında gelişmeler oluyor ya da taahhütler tam olarak yerine getirilmiyor.
Bunda engellinin yardıma muhtaç vatandaş olarak görülüp aslında Anayasa önünde eşit vatandaş olduğunun göz ardı edilmesi, Anayasasında sosyal devlet olduğunu belirten devletin engelliyi yardıma muhtaçlıktan kurtaracak uygulamaları eyleme dönüştürmemesi ana etkendir.
Engelliyi sosyal devlet sahiplenecek, sağlık, eğitim ve sosyal alanda her aşamada yanında olacak, her alanda fiziki erişim ve ulaşımı sağlanacak, kamu ve özelde çalışacak engelli kotası yükseltilecek ve atamalar gerçekten ve bir an evvel yapılacak ve çalışamayan engelliye aile geliri üzerinden değil de, birey olarak bakılarak insanca yaşanabileceği bir aylık bağlanacak ki, engelli muhtaçlık damgasından ve ailesine, çevresine tamamen bağımlı halden kurtulsun. Devletin her vatandaşının eğitim alıp, gelişip hayata tam ve eşit olarak katılımını sağlaması halinde engelli onuruyla kendi ayakları üzerinde durabilen bireylere dönüşebilir.
Bu süreçlerin gerçekleşmesinde devlet kurumları yanında tüm STK, meslek ve ticaret odaları da anayasaya dayalı olan bu hakları uygulayıcı, destek verici, geliştirici, düzenleyici bir duruş sergilemelidir. Çünkü tüm ülkemizde olduğu gibi ilçemizde de kaldırım, rampa, asansör, merdiven, trafik ışıkları, otobüs durakları, ulaşım araçları gibi fiziki alanlarda, tüm kamusal mekan ve ortak alanlarda engellilerin hayatını zorlaştırıcı ihlaller, öylesine yapılmış çalışmalar, eksik, yanlış uygulamalar süregelmektedir. 
Buna birkaç örnek olarak Atapark veya yakınındaki binalarda engelliler için tuvalet olmaması… İlçemizde tekerlekli sandalye ile dolaşan engellilerin trafikteki araçlar tarafından kaldırım, rampa ihlallerini yaşaması yanında görme engellilerin kullandığı hissedilebilir yüzeyli sarı takip şeritlerinin çoğu yerde olmaması ve ihlali.
Kaldırım ve rampaların standart ölçülerin dışında inşa edilip erişimi sağlayacağına engel teşkil etmesi…
Birçok bankamatik cihazının basamaklı bir yükselti üzerinde kurulu oluşu, bina ve işyerlerine girişlerin erişimsizliği ve bu nedenle buralara verilen ruhsatların düşündürücülüğü, işyerlerinin dolaşım alanlarının kısıtlılığı sayılabilir. 
Özellikle bir tekerlekli sandalye kullanıcısı ya da görme engelli bir vatandaş Cumhuriyet Caddesi’nden başlayıp Atapark Meydanı’na gelmenizi tavsiye ederim. Yol boyu her iki tarafta kaldırım nerede var, nerede yok veya kaldırıma benziyor mu dikkatlice bakın. 
Engelli adayı olmadan önce bir çocuklu veya bebek arabalı kadın, yaşlı bir birey, bir engelli için rampaların eğimleri, biçimleri, kaldırım yüzeyleri, yükseklikleri, ortalıktaki direkler, ağaçlar, kavşaklar, yaya geçitleri,  bina girişleri nasılmış bir görün. İnanın bunun sonucunda engelli adayı olma ihtimalinizi tekrar gözden geçireceksiniz. Yetkili kurumlar, engelsizler engelliye fiziki yardıma gerek yok, erişilebilirliği sağlayın yeter. Bilgilenin, kanunu uygulayın,  farkında olun ve engel oluşturmayın.
Tüm engelli ve engelsiz bireyler için hayat kalitesi yüksek, insan onurunu zedelemeyen bir yaşamın sağlanması ve herkesin farkında olup kimseye engel olmamanız temennisiyle saygılarımı sunuyorum.”

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis