Sigara ve şekerin zararları konusunda vatandaşlar bilgilendirildi

Muğla Halk Sağlığı Müdürlüğü ile Milas Toplum Sağlığı Merkezi işbirliği ile sağlık personelleri 19 Eylül Pazartesi günü Milas Atapark’ta stant açarak sigara ve şekerin zararları hakkında vatandaşları bilgilendirdi.

Sigara ve şekerin zararları konusunda vatandaşlar bilgilendirildi
  • 21 September 2022, Wednesday 11:01

19-25 Eylül Dünya Şeker Tüketimine Dikkat Haftası nedeniyle kurulan stant da vatandaşlara uyarıcı broşürleri dağıtılırken, Milas İlçe Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Ergun Kırova da sigara ve şekerin zararları konusunda açıklamada bulundu. Sigaranın ölümcül bir alışkanlık olduğunu, ülkemizde sigaranın yol açtığı ölümlerin; trafik, terör, iş kazaları ölümlerinin toplamından beş kat daha fazla olduğunu söyleyen Kırova, “Sigaradan dünyada her yıl 4.9 milyon kişi ölüyor, bu da günde 13.000 kişi demek. Aşırı şeker tüketimi de obeziteden hipertansiyona, kronik böbrek yetmezliğinden depresyona birçok hastalığı tetikleyen bir bomba etkisi yaratır. Şeker tüketimini azaltın, sağlığınızı tehlikeye atmayın” dedi.

Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke de standı ziyaret ederek, bilgiler aldı.  Kaymakam daha sonra Milas İlçe Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Ergun Kırova ile birlikte vatandaşlara uyarı broşürleri dağıttı.

Konuyla ilgili dağıtılan broşürler ise şu bilgileri içeriyor:

“İÇERİĞİNDE NELER VAR?

Sigara, içeriğinde insan sağlığını tehdit eden birçok zararlı maddeden yapılmaktadır.

Sigaranın içeriğinde; arsenik (fare zehiri), benzin, kadmiyum (akü metali), hidrojen siyanid (gaz odaları zehiri), toluen (tiner), amonyak ve propilen glikol olmak üzere 4000’in üzerinde kanserojen ve toksik madde bulunmaktadır. Sonuç olarak ciğerlerimizde katran (asfalt) oluşmaktadır.

-SİGARANIN VÜCÜDUMUZ ÜZERİNDEKİ OLUMSUZ ETKİLERİ NELERDİR?

Sigaranın hayatımızda ve vücudumuzda yaptığı olumsuz etkileri sıralayacak olursak;

1. Cildinizi bozar ve tahribata sebep olur.

2. Dişlerinizin kirli ve pis görünmesine ve diş eti problemlerine sebep olur.

3. Ağız ve yutakta tat alma eksikliği yaratır ve ağız ve yutak kanserine sebep olur.

4. Gırtlak ve nefes borusunda iltihap, ses tellerinin zarar görmesine ve bu alanda görülen kanserlere sebep olur.

5. Beyin hastalıkları, bunama, Alzheimer gibi hastalıklara sebep olur.

6. Kalp ve damar tıkanıklıklarına sebep olur.

7. Gözlerde katarakt ve görme problemlerine sebep olur.

8. Kısırlık ve çocuk düşürme gibi durumlara sebep olabilir.

9. Hemen hemen tüm kanser türlerine davetiye çıkarır.

-PASİF İÇİCİ OLANLARI SİGARA OLUMSUZ ETKİLER Mİ?

Sigara dumanı pasif içiciler için de aktif içiciler kadar zararlıdır. Pasif içiciler, sigara içen kişilerin yanında durarak 3.700 çeşit kimyasal gazdan zarar görmektedirler. Bunların büyük bir kısmı zehirlidir, geriye kalan kısmı da kanserojen gazdır.

-GEBELİKTE SİGARA İÇMENİN OLUMSUZ ETKİLERİ;

İstatistiklere göre, sigara içen annelerin düşük yapma ve ölü doğum yapma oranı içmeyenler göre %50 daha fazladır.

Ayrıca sigara içen annelerin bebekleri aniden ölüm riski taşır.

Gebelikten 4 ay önce sigarayı bırakmak riski çoğunlukla ortadan kaldırır.

-SİGARAYI BIRAKMAK İMKANSIZ MIDIR?

Sigaraya başlama yaşının çok erken olması, olumsuz sonuçlarının çok çabuk ortaya çıkmaması nedenleriyle sigara bırakma fikri hep ertelenmektedir.

Sigaraya başlamak kolay ancak bırakmak zor bir iş olmakla beraber, imkansız değildir.

Sigarayı bıraktıktan sonraki ilk günler zor olsa da bu kesinlikle geçici bir süreçtir.

Bu ilk günlerde huzursuzluk, sinirlilik, konsantrasyon güçlüğü ortaya çıkabilmesi olasıdır. Tabi bu yoksunluk belirtilerinin kişiden kişiye değişen sigara kullanım miktarı ve süresiyle ilişkili olduğu da unutulmamalıdır.

Bu süreçte sigara bırakma polikliniği hizmeti veren size en yakın sağlık kuruluşlarına başvurup bu alanda hizmet veren bir hekimden destek alarak bu süreci en kolay şekilde mevcut olan medikal destek tedavileriyle atlatabilirsiniz.

Bu kapsamda biz de Milas İlçe Sağlık Müdürlüğü olarak Sigara Bırakma Polikliniği hizmeti vermekteyiz. Ayrıca sigarayı bırakmak isteyenler Alo 171 Sigara Bırakma Danışma hattından danışmanlık hizmeti alabilirler.

-SİGARAYI BIRAKTIKTAN SONRA;

Sigara bu kadar etkili ve tehlikeli bir madde olmasına karşın, bırakıldığı durumda vücudumuzda belirgin olumlu değişiklikler olmaktadır.

Sigarayı bıraktıktan sonraki ilk yıl koroner yetmezliği tehlikesi sigara içenlere oranla yarı yarıya azalır, 5 yıl sonra akciğer kanserinden ölme tehlikesi yarı yarıya azalır, 10 yıl sonra akciğer kanseri tehlikesi, sigara içmeyenlerin düzeyine gelir. 15 yıl sonra koroner yetmezliği tehlikesi sigara içmeyenlerin seviyesine iner.

-KAPALI ALANLARDA SİGARA YASAĞI;

4207 Sayılı Kanun kapsamında kapalı alanlarda sigara içmek yasaklanmıştır. Bu yasağın ihlal edildiğini gören vatandaşlarımız Sağlık Bakanlığı’nın “Yeşil Detektör” uygulaması aracılığıyla veya Alo 184 Tütün İhbar Hattı aracılığıyla ihbarda bulunabilirler.”

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık