“Stajyer Öğrenci ve Çıraklar Staja Başladıkları Tarihten İtibaren Sigortalı Sayılsın”

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin; Çalışma hayatında ciddi bir hak kaybı yaratan stajyer öğrencilerin staja başladıkları tarihten itibaren sigortalı sayılmamaları nedeniyle yaşadıkları hak kaybı konusunda verdiği kanun teklifini 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı öncesi bir kez daha hatırlatarak; ‘’Gelin gençlere bu bayram öncesi bir müjde verelim" dedi.

“Stajyer Öğrenci ve Çıraklar Staja Başladıkları  Tarihten İtibaren Sigortalı Sayılsın”

KANUN TEKLİFİMİZİN AKIBETİ NE OLDU

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin daha önce verdiği aşağıdaki kanun teklifini, 19 Mayıs Bayramı öncesi bir kez daha hatırlatarak, stajyer öğrenci ve çırakların staja başladıkları tarihin, emekliliklerine olanak sağlayacak şekilde sigortalı sayılması gerektiğini belirtti.

Girgin’in daha önce TBMM’ne verdiği kanun teklifi şöyle:

“Çeşitli eğitim kurumlarında ve çeşitli dallarda eğitim ve öğrenim gören öğrenci, çırak, kursiyer ve bursiyerler Mesleki ve Teknik eğitim ve öğrenim süreçleri içerisinde ve alanları dahilinde çeşitli iş yerlerinde uygulamalı ve teknik eğitim almaktadırlar. 3308 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu hükümlerine göre lise ve/veya yükseköğretim öğrencilikleri sırasında yapılan staj süreleri fiilen çalışma olmasına ve diğer işçilerden çalışma şart ve koşulları bakımından hiçbir fark taşımamasına rağmen uzun vadeli sigorta primleri yatırılmadığı için, sigortaları sayılmayıp emeklilik başlangıcı olarak da kabul edilmemektedir.

5510 sayılı Kanunun “Sigortalılığın başlangıcı” başlıklı 7’inci maddesine göre sigorta hak ve yükümlülükleri 4’üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için çalışmaya, mesleki eğitime veya staja başladıkları tarihten itibaren başlamaktadır. Fakat 5510 sayılı Kanunun 38. Maddesine göre malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaların uygulanmasında dikkate alınacak sigortalılık süresinin başlangıcı, malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi olarak ilk defa kapsama girildiği tarih olarak kabul edildiğinden, çıraklar ve stajyerler, çıraklık ve staj süreleri için malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarından sağlanan haklardan ne yazık ki yararlanamamaktadır.

GENÇLERİMİZİN YAŞADIĞI BU MAĞDURİYET GİDERİLSİN

Bir taraftan çırak veya stajyer öğrenci olarak çalışanlar 4’üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılırken ve stajyer ve çırak olarak çalışmaya başlanılan tarih sigortalılık başlangıcı olarak kabul edilirken bir yandan da bu hakların yalnızca kısa vadeli sigorta kolları ile sınırlı tutulması büyük bir eşitsizliğe ve mağduriyete sebep olmakla birlikte mesleki eğitimin özendirilmesi noktasında büyük bir eksikliğe neden olmaktadır.”

 

Beğendim 1 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık