Süleyman Girgin, içişleri bakanına özel güvenlik işçilerinin sorunlarını sordu

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, özel güvenlik işçilerinin sorunları hakkında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yazılı olarak yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesini TBMM Başkanlığı’na sundu.

Süleyman Girgin, içişleri bakanına özel  güvenlik işçilerinin sorunlarını sordu

“Pandemi döneminde birçoğumuz evde kalırken, özel güvenlik işçileri risklere rağmen işlerinin başındalar ve pek çoğu asgari ücretle çalışmaktadır” diyen Girgin şunları söyledi:

“Bugün ülkemizde 320 bini aşkın güvenlik işçisi bulunmaktadır. Güvenlik işçileri esnek ve güvencesiz çalışmanın en ağır koşullarına muhataptır. Elbette her mesleğin kendine özgü zorlukları vardır. Ancak özel güvenlik emekçilerimiz son derece yetersiz kalan özlük hakları, uygulanan düşük ücret politikaları nedeniyle bu zorlukları çok daha ağır bir şekilde hissetmektedir. Kamu güvenliğini tamamlayıcı nitelikte görev yapan özel güvenlik görevlileri, salgın sürecinde fedakarca görev yapmalarına rağmen pandemi sürecinde sağlanan ek ödemelerden mahrum bırakılmışlardır.

ÖZEL GÜVENLİK İŞÇİLERİNİN KADRO TALEBİNİ KARŞILAYACAK MISINIZ?

Yetki ve sorumluluklardan grev hakkına, işçi sağlığından kadro talebine bir çok sorunu dile getiren Girgin şu soruları sordu:

1) Özel güvenlik işçilerinin mevzuatında yetki-sorumluluk ve sorumluluktan doğan haklar konusunda bir iyileştirme yapmayı düşünüyor musunuz?

2) Özel güvenlik işçilerinin görev tanımı dışında kullanılmasını engelleyici bir önlem almayı düşünüyor musunuz?

3) Özel güvenlik işçilerinin grev hakkını, Uluslararası Sözleşmelerde çizilen çerçeveye uygun şekilde düzenlemeyi düşünüyor musunuz?

4) Özel güvenlik işçilerine yönelik yeni bir işçi sağlığı ve iş güvenliği düzenlemesi yapmayı düşünüyor musunuz?

5) Özel güvenlik işçilerinin, çalıştığı KİT’lerin (Kamu İktisadi Teşekkülleri) bünyesindeki taşeron şirketlerde değil, çalıştığı kurum bünyesinde kadrolu olarak istihdam edilmesi taleplerini karşılamayı düşünüyor musunuz?

6) 696 Sayılı KHK ile belediye şirketlerine geçen özel güvenlik işçilerinin işkollarının belirsizliğini ne zaman gidereceksiniz?

7) Pandemi koşullarında görev yapan özel güvenlik işçilerine yönelik bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?

8) Kamu kurumlarında, bankalarda, hava limanlarında, turizm tesislerinde ve diğer iş yerlerinde çalışmakta olan özel güvenlik personelinin maaş, özlük hakları ve risk tazminatları konularında mağduriyetlerinin giderilmesi noktasında bir çalışmanız var mıdır?

9) Özel güvenlik görevlilerinin yıpranma hakkı, ödüllendirme, şehitlik ve gazilik taleplerinin karşılanması yönünde çalışmanız var mıdır?

10) Yaklaşık 320 bin kişiye istihdam sağlayan özel güvenlik sektörü için çalışma koşulları ve özlük haklarını düzenleyen ayrı bir yasa hazırlanması yönünde bir çalışmanız var mıdır?

11) 696 Sayılı KHK ile kadroya dahil edilen güvenlik işçilerinin tayin talepleri hakkında düzenleme yapacak mısınız?

Editör: Şahin ŞAHİN
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık