Tariş Kongresi’nde Kamil Gül Güven Tazeledi..
TARİŞ S.S. 153 Nolu Milas Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi’nin, olağan genel kurul toplantısı bugün saat 11.00’de kooperatif binasında yapıldı. Tek liste ile gidilen seçimde mevcut başkan Kamil Gül güven tazeledi.
S. S. 153 Nolu Milas Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi’nin Olağan Genel Kurul Toplantısı, Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, kurum amirleri, oda başkanları, gaziler, mahalle muhtarları, kooperatif üyelerinin katılımıyla kooperatifin hizmet binası bahçesinde gerçekleştirildi.
Saygı duruşunda bulunulması, istiklal marşımızın seslendirilmesinin ardından genel kurulun divan heyeti oluşturuldu.
Genel kurulun başında kooperatifin tarihi hakkında açıklama yapan Başkan Kamil Gül, kooperatifin 1952 yılında Milas’ta kurulduğunu, 1990 yılına kadar kendi imkânlarıyla yağ alım işleriyle uğraşarak belli bir yere geldiğini ve 1990’da kontinü sistem zeytinyağı fabrikasının Milas’ta ilk defa kurulduğunu belirterek, TARİŞ’in zor şartlarda ayakta durmasını sağlayan ve emeği geçen tüm yöneticilere teşekkür etti.
“ZEYTİNYAĞ KONUSUNDA MİLAS’TA BİZ VARIZ DEMEYİ BAŞARDIK VE BAŞARACAĞIZ.”
Üreticinin zeytininin nasıl değerleneceği konusunda çeşitli çalışmalar yapmakta olduklarını söyleyen Gül, “Eskiden bizim yağımız 15 seneye kadar rafinelik yağ olarak devrediliyordu. Ondan sonra yemeklik yağ haline sokuldu. Yemeklik yağ ile rafinelik yağ arasında büyük fiyat farkı vardır. Fuarlar, zeytin hasat şenlikleri ile zeytinyağımız ulusal bazda da yer bulmaya başlamıştır. Coğrafi işaret alarak da Avrupa’da belli yerlere geldik. Bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Zeytinyağ konusunda Milas’ta biz varız demeyi başardık ve başaracağız” dedi.
YENİ ZEYTİNYAĞ FABRİKASI MÜJDESİ
Gül ayrıca, “Şu andaki durumumuz Tariş zeytinyağı kooperatifi günde 245 ton kapasiteli zeytin sıkma makineleri, 500 kiloluk kasalarla beraber, 1 milyon 500 bin ton zeytinyağ deposu yapacak duruma gelmiştir. Daha da çalışmalarımızı arttırarak üreticilerin hizmetinizdeyiz. 1728 m2’lik zeytinyağ fabrikasının da ruhsatını almış bulunmaktayız. Finansman bulduğumuz taktirde bu fabrikanın inşaatına başlayacağız ” dedi.
TARİŞ’İN BENİM ANILARIMDA AYRI BİR YERİ VAR
Daha sonra söz alan Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke ise, Tariş denilince aklıma ilk olarak İzmir Konak satış ofisi gelir. Burada özellikle hediyelik ürünler satılıyordu. Yeşil-sarı renkleriyle bir Tarişspor da vardı. Bunlar benim için çok özel duygular. Milas için zeytin ve zeytinyağının çok önemli bileşenlerinden biri olduğunu biliyorum.” diyerek, genel kurulda verilecek kararların hayırlı olmasını diledi.
AVRUPA BİRLİĞİ’NİN ONAYLADIĞI TÜRKİYE’YE AİT 14 TANE ÜRÜN VAR, BUNUN 2 TANESİ MİLAS’A AİT
Ortak akıl sonrası Milas zeytinyağında önemli yol kaydedildiğini söyleyen Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, “Türkiye’de yaşayan insanlar Milas’ta zeytinyağı olduğunu bilmiyordu. Bilenler de dökme ve sabunluk yağ diye biliyordu. Ticaret Odamızın girişimleri sayesinde dünya gündemine oturmuş, öncü ve bir numara olmuşuz. İstanbul’da büyük bir otelin restoranında muhabbet ederken, masanın üzerinde bulunan zeytin yağ şişesinin üzerinde Milas Zeytinyağı yazıyordu. Merak ettim ve sordum; ‘Biz Milaslı olduğumuz için jest yaptınız herhalde’ dedim. ‘Jest değil benim müşterim bunu istiyor’ dedi. Bu beni çok memnun etti. Üretim, kalite, markalaşma gibi konularda hiçbir sıkıntımız yok. Coğrafi işaret aldıktan sonra bu konuda çok avantajlı bir noktadayız. Diğer firmalar arkadan geliyor ama Milas öncü, kapıyı Milas açtı. Avrupa Birliği’nin onayladığı Türkiye’ye ait 14 tane ürün var, bunun 2 tanesi Milas’ın. 10 yıl içerisinde tarım fuarları, zeytin hasat şenlikleri, çalıştaylar, beraber yapılan çalışmalar neticesinde geldiğimiz nokta çok güzel. Daha çok yolumuz var. Avrupa Birliği coğrafi işareti almış bir zeytinyağı yılda 40 milyon dolarlık satış kapasitesine ulaşmış olması lazım. Şu anda 90’dan fazla markamız var. Bunlarda bir sorun yok. Sorun pazarlamada. Geldiğimiz seviyenin altını doldurmak için daha çok çalışmamız gerekiyor. 40 Milyon Dolar olması gereken pazar payımız 6 milyon civarında. Beraberliğimizi ve mücadelemizi gevşemeden ve arttırarak devam ettirmeliyiz. Bölgemizde dış pazar gücünü arttırıcı şekilde hazırlanan yeni yatırımlardan memnunuz. Bizim için asıl olan üreticinin kendisi, üreticinin kurduğu birlik ve kooperatifler” dedi.
Daha sonra seçimlere geçildi. Tek liste yapılan seçimde TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Satış Kooperatifi yönetimi şöyle oluştu:
Yönetim Kurulu Asil Üyeler; Kamil Gül, Mustafa Yaşar Yılmaz, Abdurrahman Ateşoğlu, Ahmet Durmaz.
Yedek Üyeler; Hüseyin İnpınar, Gazi Kıran, Sadettin Ölmez, Mustafa Karaca.
Kooperatif Temsilcisi (Delege) Asil Üyeler; Kamil Gül, Suat Özcan Kayrak, Mustafa Çobankara,
Mehmet Zafer Sakallı.
Yedek Üyeler; Ersin Kaya, Fatma Atılgan, Hasan Başpınar, Adnan Onay.