Tehlike altındaki bir su samuru daha karayolunda öldü

Milas-Söke Karayolu, hayvanlar için doğal bir geçiş koridoru olması nedeniyle yılda 400’ü aşkın hayvanın arabalarca çarpılarak ölmesine neden oluyor. Bu ölümlerden sonuncusu, nesli tehlikeye yakın kategorisinde olan Lutra Lutra türü Su Samuru oldu. Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği; Bafa Gölü Tabiat Parkı ve Söke Ovası’nı ortadan ikiye bölen, hayvanların beslenmesini tehlike altına sokan Milas-Söke Karayolu’na ‘geçiş koridoru’ inşa edilmesini istiyor.

Tehlike altındaki bir su samuru daha karayolunda öldü
  • 07 February 2022, Monday 13:43

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği, Milas-Söke Karayolu’nda yine bir su samurunun bir araç tarafından ezilerek öldüğünü tespit etti. EKODOSD’a göre; önceki gün ‘ölüm yolunda’ yaşanan kazada ölen, Lutra Lutra türü Su Samuru, yılda 400’ü aşkın ölen hayvandan sadece biri. 

EKODOSD’un açıklamasına göre; “Ölüm yolunda Tilki, Çakal, Porsuk, Saz Kedisi, Kirpi, Yılan, Kaplumbağa, Kertenkele, Domuz, Sansar gibi onlarca türün çarpılarak yaşamını kaybettiği görülmektedir. En ilginci de suda yaşayan bir hayvan olan Su Samurlarının karayolunda ezilerek ölmesi olmaktadır. Biyoçeşitlilik açısından çok zengin olan Aşağı Büyük Menderes Havzası; Bafa ve Azap Gölleri, Latmos(Beşparmak) Dağları, Dilek Yarımadası’nın da bulunduğu Samson Dağları ve Büyük Menderes Deltası’na bütüncül olarak bakıldığında, yaban hayatı için birbiriyle bağlantılı oldukları görülür. Doğal bir geçiş koridoru olan Söke Ovasını bir bıçak gibi ortadan bölünmüş yol ayırmaktadır. Tüm yaban hayvanları bu yoldan geçmek zorundadır. Kendileri için en güvenli an olan geceleri yolu kullanmaktadırlar. Önce çelik bariyeri aşan yaban hayvanı, bölünmüş yolun bir bölümünden geçip, ortadaki refüjü aşarak hızla diğer yoldan karşı bariyere ulaşması gerekir. Dümdüz olan yoldan, eğer o an hızla bir araç geçiyorsa Su Samurunda olduğu gibi yaban hayvanının hiçbir şansı kalmamaktadır.” denildi.

EKODOSD üyeleri, “Yaban hayvanları yüzlerce yıl olduğu gibi üremek, beslenmek ve barınmak için bu yolu kullanmak zorundadır. Karayolları Genel Müdürlüğü yollara yaban hayvanı geçebilir uyarı tabelaları koysa da ne yazık ki bunlara pek uyulmamakta, sürücüler hava alanı gibi yolda süratle giderek hem yaban hayvanlarının ölümüne neden olmakta hem de kendilerinin hayatını riske sokmaktadırlar.” ifadelerini kullandı.

Bunun en iyi çözümünün dünyanın pek çok ülkesinde yaygın bir şekilde yapılan ve ülkemizin bazı yerlerinde inşa edilmeye başlayan doğal geçiş koridorlarının hayata geçirilmesi olduğunu kaydeden EKODOSD’un açıklamasında, “7 yıl önce Karayolları Genel Müdürlüğü Uzmanları, Doğa Koruma ve Milli Park yetkilileri ve bizim de katıldığımız incelemelerde, karayolunun altındaki menfezlerin, yaban hayvanlarının geçişine uygun düzenlemelerin ve bariyerlerde yönlendirmelerin yapılması düşünülmüştü. Ancak bugüne kadar olumlu bir gelişme olmadı.

Bugün koruma altındaki çok önemli olan dişi bir Su Samurunu daha kaybettik. Hemen her gün farklı bir türde yaban hayvanını kaybediyoruz. Sürücülerin çarpma esnasında hayatları tehlikeye giriyor. Böyle giderse Su Samurlarının bölgedeki nesli bitecek. Hem yaban hayvanlarının hem de sürücülerin hayatlarının tehlikeye girmemesi için, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün bir an evvel bu koruma projesini hayata geçirmesini bekliyoruz.” denildi.

 

 

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık