Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Veteriner Fakültesi’nin atılım planları Milas ve bölgeyi de olumlu etkileyecek

* 18 Dönümlük Deneme Üretim Çiftliği Veteriner Fakültesi’ne Devredildi.. * Burada kurulacak çiftlikten sonra sıra Hayvan Hastanesi’nde..

Veteriner Fakültesi’nin atılım planları Milas ve bölgeyi de olumlu etkileyecek

Milas Milli Emlak Müdürlüğü ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Milas Veteriner Fakültesi arasında imzalanan protokol ile, Yatağan Yolu üzerindeki Toprak Mahsulleri Ofisi’nin yanındaki asma ve zeytin dikili 118 dönüm alan, Araştırma ve Uygulama Çiftliği’nin kurulması için fakülteye devredildi. Dekan Prof. Dr. Artay Yağcı, fakülte bünyesinde gerçekleştirecekleri projelerden söz ederken, Milas’taki toplumsal yaşamın, bölge hayvancılık ve turizminin olumlu etkileneceğini  açıkladı.

Hayıtlı Mahallesi’nde bulunan 118 bin metrekare alanın Milas Veteriner  Fakültesi’ne “Tarım, Hayvancılık, Eğitim, Araştırma ve Uygulama  Çiftliği” olarak kullanılmak üzere tahsisiyle ilgili anlaşmayı  MSKÜ adına Veteriner Fakültesi Dekanı  Prof. Dr. Artay Yağcı ve Milli Emlak Müdürü Mustafa Karanfil, hayırlı olsun dilekleriyle imzaladılar. İmza töreninde Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Aziz Bülbül, Fakülte Sekreteri Hasan Kocabıyık, Yapı İşleri Teknik Daire Başkanlığı Şube Müdürü Fatih Keleş de bulundu.

Fakülte bünyesinde “At üretim, Yetiştirme, Binicilik, Hippoterapi ve Rehabilitasyon  Ünitesi” ile “Sığır, Koyun, Keçi ve Kanatlı Ünitesi” olarak hizmet verecek Hayvancılık, Üretim, Araştırma ve Uygulama Çiftliği hakkında bilgi veren Prof. Dr. Yağcı, şunları söyledi:

Hayvan Hastanesi

“… Fakülte Dekanı olarak görev yaptığım 11 ay içerisinde, Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Hüseyin Çiçek’in talimat ve destekleriyle temel eğitim ve öğretimle ilgili altyapı ve laboratuar teknik donanımımızı güçlendirdik. Öğretim elemanı sayımızı da artırdık. Tamamlamamız gereken üç ana hedeften birisi olan Araştırma ve Uygulama Çiftliğimizin kuruluşuna bugün itibariyle başlıyoruz. İkinci hedefimiz; bölgemize hizmet verecek Hayvan Hastanesi’nin hızlıca kurulmasıdır. Üçüncü hedefimiz ise balık, arı ve hayvancılık sektörünün ihtiyacı olan Akredite Veteriner Teşhis ve Analiz Laboratuarını kurmaktır. Alt yapımızın geliştirilmesine yönelik Hayvan Hastanesi ve Fakülte Anabilim Dalı Binaları ile ilgili projemiz Rektörümüzün onayıyla üniversitemiz yatırım bütçesine konmuştur.”

Milas ilçemizdeki büyük ve küçük hayvan varlığının seleksiyon yöntemleri ile veriminin artırılması gerektiğini belirten Yağcı, yapılması planlanan Araştırma ve Uygulama Çiftliği’nde bölge hayvancılığının iyileştirilmesine yönelik ıslah projeleri ile genetik açıdan verimi yüksek damızlık hayvanların üretimi ve yetiştirilmesinin hedeflendiğini açıkladı. Araştırma ve Uygulama Çiftliği’nde sektörle, çiftçiyle, üretici ile buluşmayı ; Üniversite -  Halk buluşmasını hedeflediklerini anlatan Yağcı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Eğitim kampları

“Çiftliğimiz, Veteriner Fakültesi ve üniversitemiz bünyesindeki ilgili diğer birimlerde bulunan öğrencilerin çiftlik yönetimi ve işleyişiyle ilgili bilgi ve tecrübelerini artıracaktır. Çiftlikte bulunacak hayvanların beslenmesinde kullanılacak yemlerin çoğunluğu buradan elde edilirken, bölgemiz için alternatif yem hammaddelerinin ekimi ve verime dönük etkileri değerlendirilecektir. Elde edilecek hayvansal ürünlerden fakültemiz bünyesinde bulunan akademik birimlerde alternatif ürünlerin geliştirilmesiyle ilgili araştırmalar yapılırken, öğrencilerimize hijyen ve kaliteyi artırmaya dönük uygulama olanağı sağlayacaktır… Kuracağımız araştırma ve uygulama çiftliğini dileyen herkesin gezip göreceği, bilgi alıp tecrübe kazanacağı, eğitim kamplarının düzenleneceği bir sosyal yaşam merkezi haline getireceğiz.

Bu vesileyle, bu alanın üniversitemize devredilmesine büyük katkıları olan Ak Parti İl Başkanı Sayın Kadem Mete’ye, Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Hüseyin Çiçek’e, Valimiz Sayın Esengül Civelek’e, Milas Kaymakamımız Sayın Eren Arslan’a, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, Tarım İl ve İlçe müdürlüklerimize, Milli Emlak İl ve İlçe Müdürlüklerimize ve kuruluşumuzdan beri yanımızda olan desteklerini esirgemeyen herkese teşekürlerimi sunarım.”

Başka Veteriner Fakültelerinde yok

Dekan Artay Yağcı, gazetecilerin soruları üzerine de; at yetiştiriciliği, hayvan hastanesi, mandıra ve eğitim kampları hakkında ek açıklamalarda bulundu:

“At yetiştiriciliği halka yönelik sosyal bir proje. Yaz – kış safkan atlarımızı yetiştireceğiz, eğiteceğiz. Bu diğer veterinerlik fakültelerinde yok. Öğrencilerimiz büyük bir uygulama ve eğitim alanı elde etmiş olacak. Hemen bir binicilik kulübü kuracağız. Yaz eğitim kampımızı da at yetiştiriciliği ve biniciliği üzerine yapacağız. Misafirhanemiz uygun. Türkiye Jokey Kulübü’nde uzun süre çalışmış hocamızın rehberliğinde yapacağız çalışmalarımızı. Karacabey Harası ve Türkiye Jokey Kulübü ile işbirliği içindeyiz…

Önceliğimiz Hayvan Hastanesi. Bunun için iyi bir bütçe gerekiyor. Siyasilerden ve sivil toplum kuruluşlarından, Milaslı hayırseverlerden destek bekliyoruz. Hastane için mevcut yerimizi kullanacağız. Eğitim ve öğretimin yanı sıra bölgeye de hizmet sunacağız. Pergelin sivri ucunu Milas’a koyduk; diğer ucunu genişleterek, çevreye Muğla’ya, bölgeye açılacağız. Kliniklerle omuz omuza çalışmayı sürdüreceğiz. Onlara da destek olacağız.

Evcil hayvan, deney hayvanları yetiştiriciliği, mandıra birimi düşünüyoruz. Nasıl daha iyi verimle daha iyi süt ürünleri üretilebilir araştıracağız. Belki Milas patentli peynir üreteceğiz?...”

Prof. Dr. Yağcı ve Prof. Dr. Bülbül, 18 dönümlük alan kendilerine teslim edilince, basınla buluşup, ilgili birimler hakkında yerinde bilgilendirme yapacaklarını belirttiler.

Editör: Gülçin Erşen
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık