Yabancılara  “Telefon Vergisi”  şoku

Türkiye’de yaşayan ya da uzun süreli tatile gelen yabancılar, kendi ülkelerinden aldıkları telefonu kullanıyorlarsa, 1500TL vergi ödemek zorundalar. Bu konuda uyarılmadıkları için, hattı kesilince mağdur olan yabancılar uygulamadan çok şikayetçi. Ancak, aynı uygulamanın yurtdışından telefon alan, getirten T.C. yurttaşları için de geçerli olduğunu belirtmek gerekir.

Yabancılara  “Telefon Vergisi”  şoku
  • 25 September 2019, Wednesday 17:23

Muğla ve Güllük Mahallesi de yabancı ülke yurttaşlarının en fazla tatil yaptığı ve mülk edindiği yerler arasında. Dolayısıyla, özellikle Türkiye’ye yerleşen yabancıların yaşadığı sorunlardan burada yaşayan ve yabancı dil bilen bir gazeteci olarak hemen bilgi sahibi oluyor, bazen haber yapıyorum.

Yıllardır Türkiye’ye gidip gelen ve Güllük’te uzun zamandır tatil yapan arkadaşım, Türkiye’den aldığı hattı kesilince şaşırıp, nedenini araştırıyor. Kendi ülkesinden getirdiği telefonu kullandığı için vergi ödemesi gerektiğini öğreniyor. Kısa bir süre öncesine kadar 600TL olan verginin 1500TL’ye yükseltildiğini duyunca da sinirleniyor. Durumu bana anlatıp; haklı olarak, şu şikayette bulundu:

 “Niye bizi daha önce uyarmıyorlar? Ben bir haftadır mağdurum. Türkçe bilmesem ve biri bana bunu açıklamasa nedenini anlayamayacaktım. Hiç değilse, telefonuma bir mesaj gönderilseydi.  Bilseydim ben Türkiye’ye gelir gelmez bir telefon alırdım. Bu para bir telefon parası kadar. Sizin ülkenizde telefon ücretleri çok yüksek…”

Aslında bu uygulamanın, yurtdışından telefon getiren / getirten Türkler için de geçerli olduğunu, araştırınca öğrendim. Eğer yurtdışından alınan telefonu 120 gün içinde vergisini ödeyerek, kaydettirmiyorsanız, hattınız kesiliyor. Üstelik kendi adınıza aldığınız ve bu telefonla kullandığınız hattı, başkası, başka telefonla kullanamıyor.

Telefon fiyatının yüzde yüzü vergi

Ülkemizde telefon fiyatlarının çok yüksek olduğu görüşüne katılıyorum. Zaten bu nedenle, yurt dışından telefon alımına kısıtlama getirmek için bu kadar yüksek vergiler konulduğu söyleniyor. Yabancılar ise, Türkiye Cumhuriyeti’nin bütçe açığını yabancılardan aldığı vergilerle kapatmaya çalıştığı kanısında.

Vergi konusunda uzman isim Ozan Bilgöl’ün bu konudaki görüşü şöyle:

"Bilindiği üzere cep telefonu alırken, TRT Bandrol ücreti, ÖTV ve KDV ödüyoruz. TRT Bandrol ücreti ÖTV’nin matrahına giriyor. TRT Bandrol ücreti ve ÖTV aynı zamanda KDV matrahına da dahil ediliyor. Dolayısıyla yapılan ÖTV zammı, sadece ÖTV artışı olarak kalmıyor, diğer vergi ve benzeri unsurlar nedeniyle daha yüksek bir etki yapıyor. Örneğin, vergisiz fiyatı 2000TL olan bir telefonun ÖTV düzenlemesi öncesi ve sonrası fiyatlarına bakalım… ÖTV oranı yüzde 25 iken, TRT bandrolü + ÖTV + KDV 3.245TL’ye satılan bir cep telefonu, ÖTV oranı yüzde 50’e çıktığından artık 3.894TL olacaktır. Dolayısıyla ÖTV artış nedeniyle 2.000 liralık telefondan 550 TL daha fazla ÖTV alınırken, ÖTV’nin KDV’nin de matrahına girmesi nedeniyle, ÖTV artışının nihai yansıması 649 TL olmaktadır. Başka bir deyişle, vergisiz fiyatı 2.000 TL olan bir telefona vergisiz bedelin yüzde 63’üne tekabül eden 1.245 TL vergi öderken artık, vergisiz bedelin yüzde 94,7’si kadar yani 1894 lira vergi ödeyeceğiz. Dolayısıyla ÖTV artışı nedeniyle ortalama telefon fiyatlarında 500 TL’lik bir vergi artışına neden olacağı ve 2019 yılının kalan döneminde 10 milyon ila 15 milyon civarında bir cep telefonunun piyasaya gireceği varsayımı ile ÖTV artışının bütçeye 5 milyar TL ila 7,5 milyar TL arasında katkı yapması beklenebilir.”

Bu açıklamalar ışığında; devletin hem telefon satışından, hem de yurtdışından getirilen telefonlardan alınan vergiyle, bütçe açığının yaklaşık 5 – 8 milyar lirasını kapatması söz konusu.

Editör: Gülçin Erşen
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık