YK Enerji’den cevap var..

24 Şubat tarihinde gazetemiz internet sitesinde yer alan “İkizköy’de 29 zeytin ağacı daha söküldü” başlıklı haberimize YK Enerji, Milas 1. Noterliği aracılığıyla açıklama gönderdi.

YK Enerji’den cevap var..

24 Şubat tarihinde gazetemiz internet sitesinde yer alan “İkizköy’de 29 zeytin ağacı daha söküldü” başlıklı haberimize YK Enerji, Milas 1. Noterliği aracılığıyla açıklama gönderdi.

“Düzeltme ve Cevap Hakkı” için, kimsenin noter kanalıyla yazı göndermesine gerek yok oysa.. Haberde yanlış görüyorlarsa, bunu bir açıklamayla gazeteye göndermeleri yeterli. Biz bunları dikkate alırız. (Ayrıca, noter kanalıyla açıklama gönderilebilir tabi, ama bu “tekzip” değildir; buna ancak mahkeme karar verebilir ve o takdirde yayınlanması da mecbur hale gelir.)

Neyse, 24 Şubat tarihli haberimiz, İkizköy’de yeni bir zeytin ağacı sökme olayı ile ilgili.  Daha önce de pek çok kez benzer süreçler yaşandığı için, bir haber. Haberin kaynağı da, haberimizde de açıkça belirttiğimiz gibi, İkizköy’lülerin sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşım. Haberdeki ağaç sökme iddialarını da zaten bu yüzden tırnak içinde vermişiz.

Haberde İkizköylüler, YK Enerji’nin daha önce köylüden satın aldığı alandaki zeytinlerin söküldüğünü iddia etmişler. İkizköylüler, buradaki zeytinlerin YK Enerji tarafından söküldüğünü, jandarmaya haber verdiklerini ve durdurulduğunu söylüyorlar. Bunların hepsi köylülerin iddiaları ve bizim haberimizde de tırnak içinde verilmiş.

Oysa durum tam böyle değilmiş. Arazinin YK Enerji’nin geçmişte köylüden satın aldığı arazi olduğu doğru. Ancak zeytinleri sökenler YK Enerji’nin elemanları değilmiş. Köylü, eski arazisindeki ağaçları sökmek için YK Enerji’den ‘izin’ almış ve kendisi söküyormuş. İkizköylülerin jandarmaya şikayetleri sonrasında zaten bu anlaşılmış. Yani ağaçları sökenler YK Enerji’nin elemanları değil, arsanın eski sahibiymiş.

YK Enerji tarafından gönderilen cevap metninde, bunun haber niteliği taşımadığı da iddia edilmiş. Hayır, bal gibi haberdir. Üstelik, objektif bir haberdir. Haberimizde, köylülerin sosyal medya üzerinden bu bilgiyi verdikleri belirtilmiş ve iddiaları da tırnak içinde verilmiştir.

Üstelik biz, Milas’ta uzun yıllardır gazetecilik yapıyoruz ve bu bölgede, ‘Zeytin Kanunu’na karşı çıkmamak için YK Enerji’nin istimlak ettiği alanlardaki zeytinleri kendi çalışanlarına kestirmek yerine, istimlak ettiği arazilerin eski sahiplerine kestirtmeye çalıştığı ile ilgili iddiaları daha önce de haberleştirmiştik.

Bizim haberimiz objektif, köylülerin iddialarını kamuya yansıtan, yorum da taşımayan, kısa bir haberdir.

Jandarmanın aldığı ifadeler sonrası, ağaçların YK enerji elemanları tarafından değil, arazinin eski sahibi tarafından kesilmesi, bizim haberimiz sonrasında tespit edilen bir durumdur. Ve bizim haberimiz yapılırken, henüz bu gelişme bilinmemektedir.

Kısacası, herhangi bir kişi ya da kurumun, bu tür ‘düzeltme’ ve ‘cevap hakkı’ için noterden yazı göndermesine gerek yoktur. Şimdi olduğu gibi biz yayınlarız. Ama noterden gönderilen açıklama da tekzip değildir. O nedenle çok daha uzun ve olayla ilgili olmayan görüşler içeren metin, tekzip metni değildir. Bir metnin gönderildiği gibi ve mecburen yayınlanmasını gerektiren ‘tekzip’ olması, ancak mahkeme kararı ile mümkündür.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık