• 24 March 2016, Thursday 18:18
AlpaslanDartan

Alpaslan Dartan

Eğitim desteği, özel okullara yönelişi 2’ye katladı

EĞİTİMİ BİRLİKTE DÜŞÜNMEK / Alpaslan DARTAN * / [email protected]

Milli Eğitim Bakanlığı 250 bin başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencinin özel okullarda okuyabilmesi için özel okullara bu yıl da ortalama 3 Bin 500 TL’den yaklaşık 850 milyon TL kaynak aktaracak. Üstelik bu kaynak bir öğrenciye eğitimini devam ettirdiği sürece karşılıksız olarak veriliyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında açılan özel okullara, 07/08/2014 tarih ve 29081 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Özel Okullarda Öğrenim Gören Öğrenciler İçin Eğitim ve Öğretim Desteği Verilmesine İlişkin Tebliğ’de yeralan okul türlerine göre yaklaşık 250 bin öğrenciye 2016-2017 eğitim öğretim yılında da geçerli olmak üzere eğitim ve öğretim desteği verecek.

Toplamda yaklaşık 250 bin öğrenci, başvurmaları ve belirlenen koşullara uymaları halinde bu destekten yararlanacak. Üstelik bu destek, sınıfta kalmamak ve disiplin suçu işlememek şartına bağlı olarak ilk, orta ve lise eğitimleri tamamlanana kadar kesintisiz verilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından iki yıl önce başlatılan ve örgün eğitim düzeyinde okul öncesinden ortaöğretime yaklaşık 250 bin öğrenciye verilmesi planlanan eğitim ve öğretim desteği özel okullara olan veli talebini oldukça artırdı.

 

Eğitim ve Öğretim Desteği Başvuru ve Yerleştirme Takvim Basamakları

-Destekten Yararlanmak İsteyen Özel Okulların MEBSİS üzerinden başvuruları, -Destekten Yararlanmak İsteyen Öğrencilerin e-Okul üzerinden başvuruları, -Tercih İşlemi Yapacak Öğrencilerin ilanı, -Öğrencilerin Tercih işlemleri, -Yerleştirme Sonuçlarının ilanı, -Nakil ve Kesin Kayıt işlemleri, Ek Yerleştirme Sonuçlarının ilanı ve -Ek Yerleştirme Kayıt İşlemleri.

 

Hangi sınıf seviyelerinde destek verilecek?

-İlkokul, ortaokul ve ortaöğretim okullarında öğrenim gören öğrenciler, başvurularını belirlenen tarihlerde kayıtlı bulundukları resmi/özel okul müdürlüklerine yapacaklardır.

-Yaşları 48-66 ay arasında olanlar ile herhangi bir okulda kaydı görünmeyen okul öncesi öğrencileri, öncelikle kayıt yaptırmayı düşündükleri okul öncesi eğitim kurumuna kesin kayıtlarını yaptıracaklar, daha sonra ise eğitim ve öğretim desteği için başvuruda bulunabileceklerdir.

-8. sınıf öğrencileri, başvurularını TEOG Yerleştirme sonuçlarının ilan edileceği tarihten önce kayıtlı bulundukları okul müdürlüklerinden yapabilirler. Sonuçların ilan edildiği tarihe kadar başvuruda bulunmayanlar ise yerleştirme sonuçlarının ilanından sonra hangi okula kaydolurlarsa o okul müdürlüğü üzerinden başvurularını yapacaklardır.

Yerleştirme Sürecinde eğitim ve Öğretim Desteği almaya hak kazanan öğrencilerin yerleştirme işlemlerinde yerleştirme puanları her sınıf seviyesinde ayrı ayrı değerlendirmeye alınmaktadır. Yerleştirme işlemleri alt sınıflardan üst sınıflara doğru yapılmaktadır.

Kaynaştırma programına tabi öğrenciler öncelikli yerleştirilmektedirler.

Veliler destek kapsamında kazanmış olduğu okula belirtilen tarihler arasında kesin kayıt yapmak zorundadır. Kesin kayıt işlemlerinden ve nakil onay işleminin tamamlanmasından veli sorumludur.

Veliler nakil süreçlerini e-Okul Veli Bilgilendirme sistemi üzerinden takip edebilirler, naklin tamamlanması sorumluluğu veliye aittir.

Ek Yerleştirme işlemlerinde boş kalan kontenjanlar için yeni bir tercih alınmayıp, tercihleri sonucu herhangi bir özel okula yerleşemeyen öğrenciler ilan edilmektedir.

2014-2015 ve 2015-2016 öğretim döneminde eğitim ve öğretim desteği devam  eden ara sınıf öğrencilerinin eğitim öğretim dönemi için başvuru yapmalarına gerek yoktur.

Ödemeler, okulların  ilan etmiş oldukları yıllık eğitim ücretinin Bakanlıkça karşılanacak eğitim ve öğretim desteğinin dışında kalan bedelini ayrıca okula öderler.

Eğitim ve öğretim desteğinin bedeli velilere değil, öğrencilerin öğrenim gördükleri okullarına 3 eşit taksitte (Kasım, Şubat ve Haziran aylarında) ödenmektedir.

İlkokul, ortaokul ve ortaöğretim okul türlerinde öğrenim gören öğrencilerden eğitim ve öğretim desteği almaya hak kazananlar, okulun öğrenim süresi sonuna kadar bu destekten yararlanırlar. Bir üst öğrenime devam etmek istediklerinde yeni bir başvuruda bulunmak durumundadırlar.

Destek kapsamında kazanılmış olan okula kesin kayıt döneminde kaydı yapılmayan öğrenci hakkını kaybeder.

Bulundukları sınıfta sınıf tekrarı yapan öğrenciler eğitim ve öğretim desteğinden yararlanma hakkını kaybederler. Ancak bu öğrencilerden uzun süreli tedavi gördüğünü sağlık raporuyla belgelendirenler bu destekten yararlanmaya devam ederler.

Eğitim ve öğretim desteği almaya hak kazanan öğrenciler Eylül ayı içerisinde başka bir okula nakil yolu ile kayıt yaptırırlar ise eğitim desteği haklarını kaybederler.  Bakanlıkça eğitim ve öğretim desteği verilen ve destek verilme şartlarını taşıyan farklı bir okula Eylül ayı dışında nakil olmaları halinde nakil olunan okul türüne göre eğitim ve öğretim desteği ödemesine devam edilir. Destek verilen öğrencilerin velileri/vasileri kayıtlarını yaptırırken ‘Eğitim ve Öğretim Desteği Verilebilecek Öğrencilerin Tespit Formu’ndaki (Ek-12) belgeleri özel okul müdürlüklerine teslim etmeleri gerekir.

 

Eğitim Desteği Ek 12 Formunda İstenen Belgeler

-Öğrenci Başarısı, -Ailenin Aylık Toplam Geliri (Tüm aile bireylerinin gelir toplamı), -Ailede Öğrenim Gören Diğer Çocuklar (Varsa), -Anne ve Babanın Durumu (sağ/ölü, Boşanmış, MEB mensubu), -Öğrencinin aldığı disiplin cezalan  (Uyarma Cezaları hariç), -Kanunun 13 ‘üncü maddesinde belirtilen harp veya vazife malulü sayılanların ilk ve orta öğrenim çağındaki çocukları ile haklarında koruma, bakım veya barınma kararı verilen çocukları varsa

* [email protected] Türk Psikolojik Danışma Rehberlik Derneği İstanbul Şube Başkanı - Eğitim Gazetecileri ve Yazarları Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi)


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık