• 20 January 2018, Saturday 18:32

15 Adımda Hamilelik Döneminde Beslenme

Diyetisyen Bakışı ... / Elif AKTAŞ / Diyetisyen

Hamilelik öncesinde ve hamileliğin ilk aşamalarında sağlıklı beslenmek, anne adaylarına ve annelere büyük kolaylıklar ve faydalar sağlar. Sağlıklı bir yaşam ancak sağlıklı beslenmeyle mümkündür. Bu nedenle sağlıklı bir bebek dünyaya getirmenin ilk şartı da yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayabilmektir. Bunun için;

 

1) 4 besin grubundan da yeterli ve dengeli bir biçimde alınmalıdır.

a) Süt grubu

b) Et, yumurta, kurubaklagil grubu

c) Sebze ve meyve grubu

d) Ekmek ve tahıl grubu

2) Öğün atlanmamalı, uzun süre aç kalınmamalıdır.

3) Midenin aşırı dolup size rahatsızlık vermesini engellemek için en az 5 öğün şeklinde; sık sık, az az beslenilmelidir. Bu, erken gebelik döneminde bulantı şikayetlerinizin azalmasına yardımcı olup, gebeliğin geç dönemlerinde de mide yanması, şişkinlik gibi şikayetlerinizi en az indirecektir.

4) Her gün en az 2 su bardağı kadar süt veya yoğurt tüketilmelidir.

5) Gebelikte vücudun sıvı miktarı artar ve kan hacmi genişler. Bu nedenle günde ortalama 2-2,5 litre su tüketilmelidir.

(İdrar renginizin açık sarıdan daha koyu sarı bir renkte olması, yetersiz sıvı alımınızın göstergesidir.)

6) Yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanılmalı, iyot kaybını önlemek için tuz, koyu renkli kavanozlarda saklanmalı; ışıktan, güneşten ve nemli ortamlardan korunmalı, yemeğin son aşamasında eklenmelidir.

7) Yüksek tansiyon (hipertansiyon) varsa yemekler tuzsuz veya az tuzlu pişirilmeli, aşırı tuzlu besinler(bisküvi, kraker, turşu vb.) tüketilmemelidir.

8) Sigara ve alkol kesinlikle kullanılmamalıdır! Tükettiğimiz her şeyin plesanta aracılığıyla bebeği de etkilediği unutulmamalıdır.

9) Gebelikte artan sıvı gereksinimini karşılamak için daha fazla su, süt, ayran, küçük miktarlarda taze sıkılmış meyve suları, az şekerli veya şekersiz kompostolar tüketilmelidir.

10) Gebelikte artan anemi (kansızlık) riskini azaltmak için yumurta, kırmızı et, kurubaklagiller, pekmez ve taze meyve-sebze gibi yiyecekler düzenli olarak tüketilmelidir.

11) Çay, kahve tüketimi en aza indirilmeli, tüketilecekse yemeklerden en az bir saat önce veya sonra olmasına dikkat edilmelidir.

12) Tarım ürünlerindeki zararlı olabilecek kalıntıları uzaklaştırmak için besinler ve özellikle sebze-meyveler tüketilmeden önce çok iyi yıkanmalıdır.

13) Vitamin ve mineral kayıplarını önlemek için sebzelerin haşlama suları dökülmemelidir.

14) Ambalajlı besinlerin son kullanma tarihi ve içeriğine dikkat edilmelidir. İçeriği bilinmeyen besinler gebelik süresince tüketilmemelidir.

15) D vitamini gereksinimini karşılamak için yazın öğle saatleri dışında günde 10-15 dk süreyle güneşe çıkılmalı, pencere arkasından güneşlenmenin D vitamini sentezine katkısının çok düşük olduğu unutulmamalı ve güneşle direkt temas edilmelidir.

 

* Gebelik boyunca her ay 1 – 1,5 kg olmak üzere, toplamda 7 – 14 kg ağırlık artışı normal kabul edilmektedir. Bu süreçte doktor kontrolleri aksatılmamalı, gerekli durumlarda diyetisyen desteği almaya özen gösterilmelidir.

Sağlıkla, mutlulukla dolu bir süreç geçirmeniz dileğiyle… :)


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık