Bodrum yeni su kaynakları arayışı içinde, 97 bin abone su bekliyor

Muğla’nın Bodrum ilçesine içme suyu sağlayan Mumcular ve Geyik Barajları’nın DSİ tarafından kapatılmasının ardından turistik ilçede su arayış başladı. MUSKİ (Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi ) Genel Müdürü Baki Ülgen açıklama yaptı. (MUSKİ) Genel Müdürü Baki Ülgen, Bodrum’a su sağlayan barajların kapanmasının ardından, Bodrum’a gelerek, ilçenin ihtiyaç duyduğu suyun nasıl sağlanacağı ile ilgili açıklamalar yaptı. Ülgen “Barajların dışında ilçeye yeni su kaynakları yaratarak sorunu çözeceğiz" dedi.

Bodrum yeni su kaynakları arayışı içinde, 97 bin abone su bekliyor
  • 12 October 2023, Thursday 13:01

BARAJLARDA SU BİTTİ, 97 BİN ABONE SU BEKLİYOR

Ülgen, ilçenin resmi kayıtlarda görünen  nüfusunun iki katından daha fazla yazlık nüfusun yaşadığı Bodrum'un genel bir su sorununun olduğunu belirterek, “İki barajdan elde ettiğimiz su ve gerek Yarımada içerisinde gerekse de Çamköy, Mumcular ve Sazköy’den gelen sularla beraber 115 bin metreküp bir hacme ulaşmıştık. Mumcular Barajı kapatıldıktan sonra, önce 82 bin metreküp olan arıtma su kapasitemiz 62 binlere indi. DSİ Geyik Barajı’nın da artık son noktaya geldiğini ve Perşembe günü kapatmak zorunda kalınacağını ifade ettil. Geyik Barajı’ndan 5 milyon + 5 milyon metreküp Bodrum’a su tahsisi yapılıyordu. Geri kalan kısmı da Yeniköy-Kemerköy Termik Santralinin soğutma suyu için kullanılıyor. Geyik Barajı da gittiğinde, içme suyuna ham su sağlayan iki barajımızı kaybetmiş olacağız. İçme suyunda ham su girişleri sadece yeraltı suyundan gelen kaynaklara dönmüş olacak. Biz elimizde bulunan saniyede 380 litre civarında bir suya mahkum edilmiş olacağız. 2015 yılında 75 bin olan abonemiz, bugün itibariyle 97 bine ulaşmış durumda. Abone sayısında yüzde 29 oranında bir artış var” ifadelerini kullandı.

YENİ SU KUYULARI AÇILACAK

Bodrum’a yeni su kaynakları sağlama konusunda çalışmaların devam ettiğini belirten Ülgen “Barajların ikisinin de kapanması sonucunda olağanüstü bir durum doğdu. Şimdi yeni bir planlama içerisindeyiz, DSİ ile istişarelerde bulunduk. Teknik arkadaşlarımız bir çalışma bitirdiler. Geçen yıl tedbir amaçlı açtığımız Sazköy’de sondajlarımız var oraya ilave edeceğiz ve buradan saniyede 100 litre suyu Bodrum’a getirmeyi planlıyoruz. Burada ekipman ve teknik şartnameler boyutunda hazırız. Daha önceden kullanılmış sondajlar var ve onların arıtmalarını yaparak devam edebiliriz. Yarımada’nın etrafında da var. Dışarıda da epeyce sondajlarımız var. Bunları Çamköy ve Sazköy havzasında toplayacağız” dedi.

3. BARAJIN ÇED’İ MAHKEMELİK OLDU

Bodrum’a su temini için Milas’ta yapılması planlanan baraj hakkında da bilgiler aktaran MUSKİ Genel Müdürü Baki Ülgen, “Bodrum için 3’üncü baraj planlandı ancak ÇED nedeniyle konu şu anda yargıda. Yargı süreci devam ediyor. Denizden arıtma için iki tane noktamız var. Birincisi Milas Ekinambarı. DSİ’den burada saniyede bir metreküplük tahsisimizi aldık. Daha önce orada arıtma için muhtelif şirketler çalışma yapmışlar. Şimdi biz o çalışmayı kendi bünyemizde devam ettiriyoruz. Muğla Büyükşehir Belediyesi, Bodrum’un su temini için seneye 150 milyon lira bütçe koydu. Biz ön araştırmalarımızı yaptık. Akademik bir çalışma ile beraber bu da netleşecek. Bu 150 milyonla Bodrum’a yeni su kaynaklarını dahil edecek projeleri devreye almayı düşünüyoruz.” dedi.

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık