“Her şeye rağmen inadına üretmeliyiz”

Her yıl 14 Mayıs’ta kutlanan Dünya Çiftçiler Günü, Milas Ziraat Odası Başkanlığı’nca çeşitli etkinliklerle ilçemizde de kutlandı. Başkan İsmail Atıcı, geçen yıla göre bile tarımsal girdi maliyetlerinin en az yüzde 50 oranında arttığına vurgu yaparak; “Her şey rağmen, inadına üretmeliyiz. Bugün eğer karnımız doyuyorsa bunu, üreten çiftçiye ve köylüye borçluyuz. Bizim de onlara teşekkür borcumuz var” dedi.

“Her şeye rağmen inadına üretmeliyiz”

Dünya çiftçiler Günü nedeniyle Atapark’ta, Atatürk Anıtı’na sunulan çelenk, ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan kutlama programında bir konuşma yapan Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı; “İFAD tarafından 1984 yılından beri 14 Mayıs tarihi Dünya Çiftçiler Günü olarak kutlanıyor. Ben şöyle bir nostalji yapmak istedim ve geçen yıla baktığımda, geçen yıl hem Tarım Bakanımız, hem de Ziraat Odaları Birliği Başkanımız yeni hizmet binamızın açılışı için teşrif etmişler, bizler de dilimiz döndüğü kadar çiftçimizin, üreten köylümüzün sıkıntılarını-dertlerini onlara aktarmışız.

Maalesef geçen bir yılda Türkiye’de girdi maliyetleri, artan döviz kuru ve faiz kıskacındaki çiftçilerimiz ne yazık ki büyük bir sıkıntı içerisinde. Bu konu ile ilgili bazı rakamlara baktım. İnanın ki gübreden tohuma, ilaçtan makine ve ekipmanlara kadar birçok kalemde yüzde seksene, yüzde yüze varan fiyat artışları olmuş.

Sayın Tarım Bakanımız buraya geldiğinde kendisine bu konuyu ilettik ve güncelleme yapılması gerektiğini söyledik ama şu ana kadar yapılan bir güncelleme yok. Bugün çiftçi de, bizler de sahadayız. Ne yazık ki çiftçi, verilen mazot-gübre desteği, primler konusunda önünü göremiyor. Biz buradan bir kez daha hükümete sesleniyoruz; yılın 6’ncı ayına giriyoruz fakat çiftçi ne kadar destek ve prim alacak belli değil. Bu sorunu bir an önce ortadan kaldırmak gerekiyor. Üstelik çiftçinin son durumu güncellenerek yapılmalı. Kısaca diyoruz ki çiftçiyi; döviz, kur, faiz baskısından kurtarın!..

Çünkü çiftçi borç batağında ve ne yazık ki her geçen gün de bu sıkıntı artıyor. Dünya Çiftçiler Günü olması nedeniyle buradan bir uyarıda bulunmak istiyorum; Biz tarımsal kurumlar olarak ilçemizde, ilimizde ve ülkemizde inadına üretim yapan, umudunu hep gelecek yıllara aktaran, cefakâr-vefakâr çiftçimizin, çiftçiler gününü kutluyor, minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz.

Sözlerime de şu sözlerle son vermek istiyorum: Biz üretmezsek, üretemezsek Türkiye aç kalır, dünya aç kalır. Eğer karnımız doyduysa bugün hem kendinize, hem de bir çiftçi kardeşimize teşekkür edin” diyerek, kutlamaya katılanlara teşekkür etti.

Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı tarafından yapılan konuşmanın ardından Atapark’taki tören sona erdi ve katılımcılar, Ziraat Odası hizmet binasındaki konferans salonunda başlayacak olan panele geçtiler.

Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle Atapark’ta düzenlenen çelenk programına; Milas Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Eşref Arslan, Tariş Zeytinyağı ve Pamuk Kooperatifi başkan ve yöneticileri, Milas Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı Mehmet Çoban, bazı bankaların müdürleri, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, yönetim ve meclis üyeleri yanı sıra az sayıda üretici katıldı.

 

MISIR VE PAMUK YETİŞTİRİCİLİĞİNİN PÜF NOKTALARI ANLATILDI

 

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü etkinlikleri, Atapark’taki törenin ardından Milas Ziraat Odası Başkanlığı Yeni Hizmet Binası Atatürk Konferans Salonu’nda düzenlenen mısır ve pamuk yetiştiriciliği alanında bilgilendirmeyle devam etti.

Milaslı çiftçilerin tarımsal faaliyetlerinde bilgi ve becerilerinin artırılması amacıyla düzenlenen etkinliğin açılış konuşmasını yapan Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, çiftçiyi desteklemenin tam zamanı olduğuna vurgu yaparak şunları kaydetti: “Çiftçilerimizin dertleri ve sıkıntıları artık gündeme gelmeli ve ülke olarak yönümüzü tarıma, ekonomiye döndürmemiz gerekiyor. Birçok çiftçimizin aklında şuan tarlada ektiği ürünler var. Tabi bir yandan tarım ürünleri ithalatının önüne geçmek için tam zamanıdır. Eğer biz şimdi bu destekleri veremezsek çiftçimize, domatesi, patatesi bir tarafa bırakıyorum, birçok üründe ithalat yapmak zorunda kalırız. Bu da temel gıda maddelerinden olan buğday, et gibi ürünlere ithalat kapısı açılırsa Türkiye bundan çok zarar görür. İthalat demek çiftçimize kırbaç ve darbe demektir. Bunları buradan dillendiriyorum ki ayın 17’sinde Ankara’da genel kurulumuz var. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Sayın Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli’nin genel kurulumuza katılacağını umuyorum. Bu konuda yaşadığımız sıkıntıları da Ankara’ya taşıyacağız.”

Başkan Atıcı’nın ardından kürsüye gelen DEKALB firmasından Ziraat Mühendisi Ali Sağlam, son yıllarda Milas’ta gelişen hayvancılığa paralel olarak yetiştiriciliği artan mısır ile ilgili açıklama yaptı. Sağlam, sunumunda, mısır yetiştiriciliğinde tohum seçiminden, ilaçlamaya, zararlılarla mücadeleye ve silaj yapımına kadar bir dizi konuda çiftçilere tavsiyelerde bulundu.

ProGen Ege Üretim Sorumlusu Ziraat Mühendisi Süleyman Varol ise pamuk yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gereken hususlara değindi. Milas’ın pamuk yetiştiriciliği bakımından toprak türünün oldukça uygun olduğunu ifade eden Varol, yeni pamuk türleri hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Ziraat mühendisleri, sunumların ardından çiftçilerin sorunlarını yanıtladı.

Gazipaşa ve Firuzpaşa Mahalle Muhtarı Recep Panay’ın, sunumun ardından Milas’ın güzelliklerini anlatan iki şiir seslendirmesi renkli görüntülere sahne oldu.

Çiftçi dostu olan Muhtar Panay’a teşekkür eden Başkan Atıcı, tüm çiftçiler adına Panay’a hediye takdim etti.

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü etkinlikleri, Milas’ta tören ve bilgilendirmenin ardından sona erdi.

 

 

  

Editör: Adem KANKAYNAR
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık