Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Milas Süt Birliği’nin yeni yatırımı “Çiğ Süt Yenileşim Merkezi” Hizmete Girdi..

* Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin: “Birliğimiz, üyelerimiz ve bölge halkı için önemli bir yatırımı gerçekleştirmiş olduk”

Milas Süt Birliği’nin yeni yatırımı “Çiğ Süt Yenileşim Merkezi” Hizmete Girdi..

Milas Süt Birliği tarafından geçtiğimiz yıl Milas’ın Selimiye Mahallesi’nde temeli atılan, çalışma alanı ve kapasitesi ile Ege Bölgesi’nde sayılı tesisler arasında yer alan Çiğ Süt Yenileşim Merkezi, kısa sürede tamamlanarak, süt üreticilerinin hizmetine sunuldu…

Milas Süt Birliği’nin yatırım projeleri arasında yer alan, Tarım ve Orman Bakanlığı Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında hibe desteğiyle, gerçekleştirilen ve yüklenici firmalar (BCH Yapı Mühendislik, Tekafos ve Kromel) ile tamamlanan Çiğ Süt Yenileşim Merkezi’nde çalışmalar sona erdi.

Yatırım amaçlı alınan 450 metrekare ticari imarlı arsaya inşa edilen, en son teknolojik yeniliklerle donatılmış, günlük 30 bin litre kapasiteli, kimyasal – mikrobiyolojik tüm analizlerin yapılacağı çiğ süt laboratuarından oluşan Çiğ Süt Yenileşim Merkezi’nin Birlik üyeleri ve bölge halkına hayırlı olması dileğinde bulunan Birlik Başkanı Ali İhsan Gezgin, “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 11. Etap Kırsal Kalkınma Yatırım Desteklemesi Programına proje başvurusunda bulunmuştuk. Yaklaşık 2 milyon lira maliyetli projemizin Bakanlığımızca kabul görmesinin ardından gerekli yatırımın hayata geçirilmesi için ise imzalarımızı atmıştık. % 50 hibe desteğiyle Selimiye’de Birliğimiz, üyelerimiz ve de bölge halkı için önemli bir yatırımı gerçekleştirmiş olduk. Bizim için önemli, çünkü yatırım ve tesisleşme açısından önemli bir projemizi daha hayata geçirmiş olduk. Üyelerimiz için önemli, çünkü ekipman, yem temini ve kurumsal hizmet konusunda mesafeyi kısaltmış olduk. Bölge halkı için önemli; çünkü Selimiye mahallemize bir tesis daha kazandırarak, bölgeye ekonomik katkıda bulunduk. Dolaylı yoldan bölgeye ekonomik hareketlilik getirecektir. Çiğ Süt Yenileşim Merkezi maksimum kapasiteye ulaştığında 8 mahallede ikamet eden 309 üreticiye hizmet verecek ve en az 15 kişinin istihdamını sağlayacak” dedi.

Çiğ Süt Yenileşim Merkezi’nde güneş enerjisi teknolojisinden faydalanılarak yenilenebilir enerji kaynağı kullanıldığını ifade eden Başkan Gezgin, “25 derecedeki sıcak sütü eşanjör teknolojisiyle anında 6 dereceye kadar soğutarak elektrik enerjisinden tasarruf sağlıyoruz. Böylelikle sadece enerjiden tasarruf etmiş olmuyoruz, aynı zamanda çok hızlı soğutma ile mikrobiyolojik olarak çiğ sütün kalitesini artırıyoruz. Hepimizin bildiği gibi çiğ sütün her biriminde binlerce bakteri mevcut. Bu bakteriler +6 santigrat derecenin üzerinde her 20 dakikada bir 2 katına çıkmakta. Geleneksel yöntemlerle 1,5 – 2 saatte +6 santigrat dereceye soğutulan süt, bu yöntemle anında soğutularak, bakteri üremesi durmaktadır. Çiğ süt mikrobiyoloji laboratuarı ile sütte bakteri, somatik hücre gibi analizler yapılarak çiğ süt kalitesinin yüksek standartlara ulaşması sağlanıyor. Kimyasal analiz laboratuarı ile de sütte yağ, protein, laktoz ve donma noktası tayini, antibiyotik testi, aflatoksin testi yapılarak en kaliteli çiğ sütü imalat için süt fabrikalarına sunuyoruz. Gelecekte, laboratuar analiz sonuçlarına göre de çiğ sütü litre fiyatına göre değil, niteliğine göre fiyatlandırma yaparak, kalite bazlı ödeme sistemi ile üreticilerimizden süt almayı planlıyoruz. Bu sistem sayesinde nitelikli süt üreten ile üretmeyen arasında prim – ceza sistemi uygulayarak üreticilerimiz kaliteli süt üretimine teşvik edilmiş olacak. Tabiîki bu bir süreç. Bu süreçte eğitim, altyapı ve organizasyon aşamaları olacak. Bu uygulama ile Türkiye’de bir ilki biz Milas özelinde 3 bin üreticimiz ile gerçekleştirmiş olacağız” dedi.

Selimiye bölgesinde yer alan üreticilerin Çiğ Süt Yenileşim Merkezi ile lojistik ve idari işlemlerinde yetkili personele ulaşmasının kolaylaşacağına dikkat çeken Başkan Gezgin, yatırım ile bölgedeki hayvancılığa çok önemli katkı sağlandığını ve Türkiye için bir model olacağını, projenin %100 kapasiteye ulaşması durumunda hayvancılığa, istihdama ve bölgeye katma değer sağlayacağını söyledi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis