Başkan ve basın çalışanları akşam yemeğinde buluştu

Türk basın tarihinin önemli dönüm noktalarından biri olan basında sansürün kaldırılışının 111. Yıl dönümü dolayısıyla ‘Gazeteciler ve Basın Bayramı’ olarak kutlanan gün nedeniyle Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, geçmiş yıllarda olduğu gibi, ilçemizdeki basın çalışanlarına bir akşam yemeği verdi. 24 Temmuz’un önemine dikkat çeken Başkan Tokat; “Basın, ülke olarak gelişmemizin, kalkınmamızın, güçlenmemizin ve hedeflerimize ulaşmanın en önemli kurumlarından biridir. Toplumun müşterek sesidir. Sizlerin bağımsız olarak bu görevleri yapmanız ve toplumu hızlı ve doğru bir şekilde bilgilendirmeniz son derece önemlidir” dedi.

Başkan ve basın çalışanları akşam yemeğinde buluştu

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, eşi Elif Tokat, Belediye Başkan Yardımcıları Hüseyin Çöllüoğlu ve Mehmet Çayırlı, Milas Belediyesi Özel Kalem Müdürü Salim Tanış’ın yanı sıra ilçemizdeki basın çalışanlarının katıldığı gecede Başkan Tokat, kısa bir açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

Başkan Tokat; “24 Temmuz’da başka organizasyonlar ve Afyon programı sebebiyle yapamadığımız organizasyonu bugün gerçekleştiriyoruz. Basın bayramı vesilesiyle sizlerle yeniden bir aradayız. Davetimize icabet ettiğiniz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Hem sizler açısından, hem ülkemiz açısından önemli bir gün… Sansürün kaldırılması, düşünce ve yayma özgürlüğü, hem de halkın bilgi edinme özgürlüğü çerçevesinde tarihimizin önemli dönemeçlerinden birisidir 24 Temmuz.

Sizleri, böylesine zor bir görevi büyük bir fedakârlıkla yerine getirdiğiniz için öncelikle kutluyor ve teşekkür ediyorum.  Bizim gibi ülkelerde ve şu an yaşamakta olduğumuz koşullarda gerçekten bu mesleği yürütmek kolay bir şey değil. Ülkemiz maalesef bugün bayram vesilesiyle bir araya gelmiş olsak da, sansürü çok yoğun şekilde yaşamakta ve basına en üst seviyede müdehale söz konusu. İnsanların serbest olarak düşüncelerini yayma ve açıklama ve bunu yayınlama hakları maalesef yok. Sanırım dünyada cezaevinde en fazla gazetecisi yatan ülkelerden birisiyiz. Aynı zamanda basın özgürlüğü anketinde 160’ncı sıralara kadar düştüğümüz bir pozisyondayız. Bunlar yaşadığımız realiteler olabilir ama umudumuzu ve mücadelemizi her zaman devam ettirmemiz lazım. Çünkü ülkemizi ve halkımızı seviyoruz. Bu çerçevede topluma ve ülkemize karşı büyük sorumluluklar hissediyoruz.

Halkın bilgi edinme hakkı, doğru bilgiye ulaşma hakkı en kutsal haklardan bir tanesidir. Bu nedenle yanıltılmaması, algı veya kamuoyu oluşturmak ya da ülkedeki siyasal ortamlarını etkilemek, bunlar siyasi kuruluşların görevi olmalı. Basının böyle bir görevi olmamalı. Çünkü basının görevi halkı doğru ve hızlı bir şekilde bilgilendirmektir. Bu noktada meslek ilkelerine bağlılık son derece önemlidir.

Hem mesleği yürüten sizlerin vicdani olarak ve fikri olarak gönül rahatlığını yaşayabilmeniz, hem de halkın doğru bilgi edinme hakkına riayet etmeniz gerçekten çok önemli.

Basın, olumlu kullanıldığı sürece bir toplumun ilerlemesi açısından çok önemli bir mecra ve bu nedenle dünyada 4’ncü güç olarak kabul edilmektedir ancak kötü amaçla veya farklı amaçlar için kullanılmaya çalışıldığında maalesef çok acımasız bir silah haline gelebiliyor. Bunlar şu anda ülkemizde yaşanmakta olan çok hassas dengeler. Sizleri, hem mesleğin etik kurallarına, hem de halkı doğru bilgilendirme konusunda gösterdiğiniz hassasiyetten dolayı kutluyorum. Sizlerle beraber bir kamu görevini de paylaşıyor olmaktan son derece mutluyum” diyerek tüm basın çalışanlarının bu anlamlı gününü kutladı.

Gazeteciler sordu, başkan yanıtladı…

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, yaptığı açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

Son günlerde ilçemiz gündeminde önemli bir yer tutan Ekizköy ve beraberindeki bazı mahallelerin kömür havzası nedeniyle boşaltılacak olması konusunda ‘ne düşünüyorsunuz’ şeklinde yöneltilen bir soruya Başkan Tokat şu yanıtı verdi:

“Her şeyden önce bir belediye başkanı olarak elbette yaşadığınız ve yönettiğiniz yerin sorunları sizi doğrudan ilgilendirir ancak benim bu konuda farklı bir yanım daha var. Ben Karacahisar Mahallesi’ndenim ve benim de doğup büyüdüğüm, ailemin, akrabalarımın halen yaşadığı köyün de boşaltılacak olması beni doğrudan ilgilendiriyor.

Gelişmiş dünya ülkeleri, Avrupa ülkelerinin tamamı bu tür enerji üretimini yasakladı. Yerine doğaya ve çevreye zarar vermeyen türde üretilen enerjiyi üretmeye başladı. Bizim ülkemizde ise halen bu tür üretimlerde ısrar edilmektedir. 30-35 yıllık bir ihtiyaç için kurulmuş santraller bu süreyi çoktan aştı ancak halen varlıklarını sürdürüyorlar.

Elbette bir şeye karşı çıkıyorsanız, karşılığında da elle tutulur somut bir çözüm öneriniz olacak. Çıkarılan kömür kalite açısından son derece düşük kalorili ve üzeri de kükürtle kaplı. Eğer ülkemin bu türden üretime ihtiyacı var ise insan hayatını ve doğayı yok etmeden üretme yoluna gitmelidir. Bu süreçte de alternatif üretim yöntemlerini belirlemeli ve uygulamaya koymalıdır. Maalesef toplum olarak da bu tür konularda hep son dakikada tavrımızı ortaya koyuyoruz oysa bu tür yatırımlar 40-50 yıl önce planlanıyor. Bugüne kadar kimse sesini çıkarmadı, son noktaya gelince insanlar bağırmaya başladı. Yine de olan-bitene sessiz kalma lüksümüz yok. Elbette hem vatandaşımızı, hem de ülkemizi düşünmek zorundayız.”

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) bu konuda ciddi adımlar attı ve atmaya da devam ediyor. Dolayısıyla MUÇEP üyelerinin çalışmalarını yakından takip ediyor, takdirle karşılıyor ve gereken desteği de vermeye çalışıyorum.”

“Personelin maaş alacağı kalmadı”

“Milas Belediyesi’nde görev yapan personelin maaşlarını zamanında alamadığı eleştirileri uzun zamandır devam ediyor. Bu konuda nasıl bir tedbir aldınız/alıyorsunuz”  sorusu üzerine de Başkan Tokat; “Şu an itibariyle Milas Belediyesi’nde çalışan personelin tek kuruş maaş alacağı yok. Sadece işçi kadrosunda çalışan arkadaşlarımız bir ikramiye alacakları var, onu da en kısa zamanda ödeyeceğiz.

Geçen yıllarda bu sorun yaşandı. Personelime bu konuda açıklama da yaptım. Maaşlarınız aksayabilir ancak vatandaşa gidecek hizmeti aksatmamalıyız dedim. Ancak bu sene önceliği personelimize vereceğiz, bu arada da aciliyet sırasına göre hizmetlerimizi yapmaya devam edeceğiz.

Bu noktada herkes Milas Belediyesi’ni suçluyor ancak şunun net bir şekilde bilinmesini istiyorum. Bu yasayı ben çıkarmadım. 5 yıl muafiyet getirildi, sonrasında belediye olarak ekonomik sıkıntılar ortadan kalkar diye düşündük ancak muafiyet süresi 9-10 yıla çıktı. Belediyenin elindeki tüm gelir kaynaklarını alacaksın, vatandaşa hizmet et diyeceksin. Bunu sızlanmak, şikâyet etmek için söylemiyorum sadece vatandaşın doğruları bilmesi gerektiğini anlatmaya çalışıyorum.

Milas Belediyesi benim şahsıma ait değil. O kurum bu kentte yaşayan herkesin. Şahıs olarak beni eleştirenlere saygı gösteririm ancak kurumu hedef alan eleştireler ağırıma gidiyor” diyerek yanıtladı.

“Sorunu kendileri çözecek”

Yeni Milasspor’un yeni sezon öncesinde yaşadığı sorunlar hatırlatılarak, “Belediye başkanı olarak soruna siz müdehale edecek misiniz” şeklinde yöneltilen bir soruya ise Başkan Tokat şu yanıtı verdi:

“Ben doğrudan kulübün yöneticisi değilim. Sadece üyesiyim ve belediye başkanı olarak da son 10 yılda her türlü desteği verdim. Yani sorunun doğrudan çözüm kaynağı ben değilim. Üyeler, yönetim bu sorunu kendi aralarında çözecekler. Ben elbette kentimin her alanda başarılı olmasını isterim ve bunun için de elimden geleni yaparım.”

Soru-cevap bölümünün ardından 24 Temmuz Basın Bayrımı nedeniyle geceye katılan basın mensuplarına günün anısına küçük birer hediye verildi.

Editör: Adem KANKAYNAR
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık