Çevrecilerin çağrısı yanıt buldu

Ekosistemi Koruma ve  Doğa Severler Derneği’nin Milas’a bağlı Kızılağaç Mahallesi’ndeki yapıların korunmasına yönelik çağrısı üzerine Milas Müze Müdürlüğü inceleme başlattı.

Çevrecilerin çağrısı yanıt buldu
  • 26 January 2022, Wednesday 16:44

Merkezi Aydın’a bağlı Kuşadası ilçesinde bulunan Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD), geçtiğimiz günlerde Milas’a bağlı Kızılağaç Mahallesi’nde bulunan tarihi mezarlarla ilgili, kamu kurum ve kuruluşlarına çağrıda bulundu.

‘Tarihi mezarlar yok olmadan bir şey yapmalı’ diyen EKODOSD üyeleri, yöre insanları tarafından  Selçuklu veya Osmanlı dönemine ait olduğu, bazılarına göre Türkmenlere ait olduğu tahmin edilen kubbemsi mimari tarzda inşa edilen mezarların bakılmadığı takdirde yıkılabileceği konusunda 2011 yılında bir çağrıda bulunduklarını kaydetti.

Aradan geçen 11 yıl içinde bakımsızlıktan dolayı mezarların harabeye döndüğünü, bazılarının da tamamen yıkıldığını kaydeden EKODOSD, “Mezarlardan birinin üzerinde bulunan kitabede ne yazıldığıyla ilgili bilgi almak için, konusunda uzman olan bir tarihçiye gönderdik. Kızılağaç’ta bulunan bu tarihi mezarlarda bir iyileştirme yapılmazsa, birgün hepsi taş yığını haline gelecek ve bir dönemi yansıtan kültürel mirasımız yok olacaktır. Kıyıkışlacık (İasos) yakınlarındaki Kızılağaç Mezarlığı’nın hemen yanında bulunan tarihi çeşmeye ve tarihi mezarlara, ilgili bir kurumun sahip çıkarak yıkılıp yok olmadan gerekli duyarlılığı göstermesini umuyoruz.” dedi.

 

“ORKİDELER MEZARLIK SAYESİNDE HAYATTA”

Doğadan kaçak olarak toplanılan yöresel ismiyle Patpatanak olarak bilinen Barlia robertiana orkidelerinin, kutsal sayılan mezarlıklarda korunabildiği ve bu nedenle bitkinin mezarlık içinde geniş yayılış gösterdiğiyle ilgili 2011 yılında TRT ile bir çekim gerçekleştirildiğini hatırlatan EKODOSD, “Salep kazıcılarından Kızılağaç Mezarlığı sayesinde kurtulan orkidelerle birlikte, mezarlık içinde bulunan ve mimari tarzı itibariyle benzerlerine pek rastlanmayan mezarlar da gündeme getirilmişti.” Ifadelerini kullandı.

 

MÜZE MÜDÜRLÜĞÜ İNCELEME BAŞLATTI

Öte yandan EKODOSD’un çağrısı üzerine Milas Müze Müdürlüğü tarafından inceleme başlatıldı. Müze Müdürü Mehmet Çelebi’nin de katıldığı inceleme sonrasında mezar yapılarının tescile değer olup olmadığı ortaya çıkacak.

Çağrıya yanıt verdiği için teşekkürlerini sunan EKODOSD üyeleri, “Müze Müdürü Mehmet Çelebi ve müzeye bağlı uzmanlar konuyu duyarlılık göstererek, Kızılağaç mezarlığına gelerek incelemelerde bulundular. Ayakta olan ve yıkılan tarihi mezarlar ve mezarlığın yanında bulunan tarihi çeşme incelenerek, fotoğrafları çekildi ve bu konuda bir rapor tutuldu. Konuya gösterdikleri duyarlılık için Milas Müze Müdürlüğü’ne teşekkür ederiz.” dedi.

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık