Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

CHP’Lİ GİRGİN; DATÇA BADEMİ DESTEKLENSİN

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin ‘’Datça denince badem, badem denince akla Datça gelir.’’dedi ve TC. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesiyle Datça bademini meclis gündemine taşıdı.

CHP’Lİ GİRGİN; DATÇA BADEMİ DESTEKLENSİN

CHP’li Girgin;‘’Muğla’ya bağlı Datça ilçemizde yüzlerce yıllık geçmişe sahip olan badem yetiştiriciliği bölgemiz açısından önemli bir geçim kaynağıdır.

Datça bölgemizde 13.000 hektar dikili badem bahçesi bulunmaktadır ve bu bahçelerde üretilen bademler atadan, dededen kalma yöntemlerle geliştirilerek dünyaca ünlü “Datça Bademi” markası haline gelmiştir.

Resmi rakamlara göre Datça ilçemizde yıllık 500 ton kuru iç badem ve 1000 ton çağla üretimi yapılmaktadır. Fakat ne yazık ki; bölge insanımız ve ülke ekonomimiz için büyük öneme sahip Datça bademi ve Datçalı badem üreticilerimiz devletimiz tarafından gerekli destek ve önemi görememektedir’’ diyerek, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye aşağıdaki soruları yöneltti:

“1) Neredeyse tüm tarım ürünlerine devlet desteği verilirken dünyaca ünlü bir marka haline gelen Datça bademi üretimi ne yazık ki devlet tarafından desteklenmemektedir. Bakanlığınızca önümüzdeki dönemde Datça bademini devlet desteği verilen tarımsal ürünler arasına almak için herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır?

2) Son dönemde badem ağaçlarında görülen ve armut kaplanı olarak bilinen zararlı böcekler badem ağaçlarına ciddi zararlar vermektedir. Bakanlık olarak, dünyaca ünlü bir marka haline gelen Datça bademi üretimi ile ilgili yaşanan bu tip durumlarla mücadele noktasında üreticilere tarımsal danışmanlık hizmeti vermeyi planlıyor musunuz?

3) Pazar ve marketlerde satılan ithal ve kalitesiz bademler “Datça Bademi” adı altında ambalajlanarak piyasaya sunulmaktadır. “Datça Bademi” markasına zarar veren bu gibi durumlarla ilgili olarak haksız rekabeti önleyici yasal önlemler almayı düşünüyorsunuz?

4) Ceviz, incir gibi birçok kuru yemiş çeşidinde KDV oranı yüzde 1’iken, çiftçimiz tarafından aynı şartlar altında bin bir zahmetle üretilen bademde ne yazık ki KDV oranı yüzde 8’dir.

Bakanlığınızca bu haksız vergilendirmeyi ortadan kaldıracak ve bademde KDV’yi diğer kuru yemiş çeşitlerinde olduğu gibi yüzde 1’e çekecek bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?”

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis