Deprem Master Planı’nda ilk adım atıldı..

Milas Belediyesi, İstanbul’dan sonra, Deprem Master Planı’na sahip ülkemizin ilk belediyesi olma yolunda ilk adımını attı. Konuyla ilgili ilk toplantı, dün saat 14:00’de Belediye Toplantı ve Düğün Salonu’nda yapıldı.

Deprem Master Planı’nda ilk adım atıldı..
  • 09 December 2020, Wednesday 9:47

Pandemi nedeni ile az sayıda katılımcının davet edildiği toplantı, Milas Belediyesi’nin sosyal medya hesapları ve You Tube üzerinden naklen yayınlanarak, tüm Milaslıların izlemesi sağlandı.

Pandemi koşulları nedeniyle Milas Belediye Meclisi üyeleri, Milas Belediyesinin konuyla ilgili teknik personeli, ilgili oda başkanları ve temsilcileri ile Muğla Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ve basının katıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Muhammet Tokat, konuşmacı olarak gelen ve Milas Deprem Master Planı’nı hazırlayacak ekibin başındaki, Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Prof. Dr. Hasan Sözbilir ve tüm katılımcılara hoşgeldiniz dedikten sonra, belediye olarak epey bir süredir Milas’ın deprem master planının hazırlanması için çalıştıklarını, ancak son deprem sonrası, artık zamanının geldiğini düşünerek, harekete geçtiklerini belirtti. Bu çalışmanın ülkemiz ve Muğlamız çapında bir ilk olması nedeniyle de çok önemli bir iş yaptıklarının bilincinde olduklarını belirten Başkan Tokat, “ilçemiz de pek çok fay hattının üstünde ya da etkileşimi altında. Şu ana kadar yapılmış bir yapı stoğumuz var. Bu plan yapıldıktan sonra, hem bundan sonra kentimizin imar genişlemesinin hangi yönlerde olması gerektiği açıklıkla ortaya çıkacak, hem de hiç imara açılmaması gereken yerler belirlenmiş olacak. Ayrıca, desteklenmesi ya da dönüşüm uygulanması gereken bina ve alanlar da ortaya çıkacak. Yapı yapılabilecek alanlarda ise, bulundukları yerlere göre, nasıl bir zemin olduğu da ortaya çıkacağından, burada yapılacak yapıların hangi koşullarda yapılabileceği de inşaat mühendislerince bilinebilecek ve ona göre static hesaplamaları yapılacak. Biz de belediye olarak, imar planlarımıza, buna göre notlar koyacak ya da deeğişiklikler yapacağız. Böylece en azından bundan sonrası için daha sağlıklı bir kent inşa etme şansımız olacak. Bu açıdan çok önemli bir proje ve çalıştığımız hocamız da bölgemizi çok iyi tanıyan, kendisi de ülkemizin iki deprem araştırma merkezinden birinin başkanı. Hem insan olarak, hem de akademik kariyeri açısından bizim için bir şans. Kendisi aynı zamanda, İçişleri Bakanlığı tarafından, yeni hazırlanacak olan Türkiye’nin fay haritasını oluşturacak ekibin de başkanlığına getirilmiş durumda.

Bu kısa bilgileri vererek ve sözü daha fazla uzatmadan, Sayın Hasan Sözbilir’e, tüm meclis üyelerimize, oda temsilcilerimize, katılan bazı sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve basınımıza, katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Daha sonra kürsüye gelen Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Milas’ta yapılacak bu çalışmanın ülkemizde bir ilk olma özelliği bulunduğunu belirterek başladı. Şimdie kadar, büyük deprem sonrası İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin böyle bir çalışma yaptığını belirten Sözbilir, İzmir için de bir çalışma düşünüldüğünü de belirterek, Başkan Tokat’a, bu çok önemli ve her kentimiz iç in gerekli olan Deprem Master Planı çalışmasına start verdiği için teşekkür etti.

Sözbilir, kendisinin (MİLDEMAP) olarak kısalttığı Milas Deprem Master Planı çalışmasının, yaklaşık 3 yıllık bir sürede tamamlanacağını belirterek, bu plan için once arazide yapılacak ve fayların geçmişlerini, yapılarını, vb.’ni daha iyi tanımak için çalışmalar gerektiğini, sonra bu fayların geçmişleri ile ilgili dökümanların taranarak ortaya konacağını, ilçenin mevcut yapı stoğunun tam bir profilinin, sahada yapılacak çalışmalarla fişlere geçirileceğini ve bunların bilgisayar ortamına yükleneceğini belirtti. Bunun için de, sahadaki çalışmalarla ilgili olarak başta İnşaat Mühendisleri Odası’na kayıtlı mühendisler olmak üzere pek çok kişiyle birlikte organize çalışmak gerektiğini belirtti. Ayrıca, bu planı yapmak üzere yola çıkan ekibin, mutlaka belediye personeli, odalar ve sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin de desteğini alarak çalışması gerektiğini kaydetti. Yapılacak bütün bu bilgi toplama ve bilgisayara yükleme çalışması sonrasında, Milas Deprem Master Planı’nın ortaya çıkartılabileceğini anlattı.

Konuşmasında, depremlerin nasıl oluştuğundan ve nasıl kaçınılmaz olduklarından başlayarak anlatan Prof. Dr. Hasan Sözbilir, sunumu sonrasınnda, katılımcıların sorularına cevaplar verdi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık