Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Evsel Katı Atık tarifesi yeniden belirlendi

Milas Belediye Meclisi, su faturalarına yansıtılan ve alınması bakanlıkça zorunlu kılınan Evsel Katı Atık tarifelerini; ticarethane işletmecilerinin eleştirileri nedeniyle yeniden belirledi. Tüm bölgelerdeki konutlar için 12 lira olarak uygulanan tutar, belirlenen yeni tarifelerde kent merkezi için 15 liraya çıkarıldı. Ticarethanelerde ise önemli indirimler yapıldı.

Evsel Katı Atık tarifesi yeniden belirlendi

Milas Belediye Meclisi, mart ayı olağan meclis toplantısında, kasım ayında meclisten geçen tarifeleri güncelledi.  2019 yılı raporlarına göre hazırlanan tarifelerde, net sistem maliyeti 2018 raporuna göre 1 milyon 675 bin lira düşüş yaşandı. 
Yapılan değişiklikle daha önce tüm mahallelerdeki konutlarda 12 lira olarak belirlenen katı atık toplama ücreti, kent merkezi için 15 liraya çıkarıldı. Köy yerleşik alandaki konutlar ise 12 lira olarak devam edecek. İndirimli meskenlerde ise bu tutarlara yüzde 50 indirim uygulanacak.
Değişiklik kapsamında 4 ve üstü yıldızlı oteller ve konaklama tesisleri yatak başına ücreti 35 liradan 25 liraya düşürüldü. 4 yıldız (hariç) altındaki her türlü konaklama tesisinde ise ücret yatak başına 22,5 liradan 15 liraya düşürüldü. Büfe, market, toptan ve perakende satıcılar, ofisler, bürolar, dernekler, lokaller, STK’lar servis satış büroları, teşhir ofisleri, manav, terzi, kasap, butik gibi işletmelerdeki metrekare başına ücret ise 0,65’ten 0,48’e düştü. Depo, lojistik istasyonları, kargo dağıtım yerleri, imalathaneler ise metrekare başına 0.50’den 0.35’e indirildi. Bankalar, benzin istasyonları, AVM, süpermarketler metrekare başına 1,75 liradan 1,50’ye; tekne ve yat gibi deniz araçlarının park, dinlenme vb. alanlar(sadece tekne yanaşma ve bağlama yerlerinde) tekne-yat başına 40,00 liradan 10.00 liraya azaltıldı.
Bir başka önemli değişiklik geçici teşhir tanıtımı, fuar, pazaryeri, sergi, lunapark (günlük) vb.’de yapıldı. Tutar, metrekare başına 4 liradan 0.25’e düştü.  Salı, Cumartesi, Tatil ve Selimiye Pazaryeri içerisinde belli süreli satış yerleri (günlük) metrekare başına 4,00 liradan 2’ye, diğer pazarlar ise 4 liradan 1 liraya düşürüldü.

AKP’Lİ ÖNDER: “MUĞLA’NIN EN PAHALISI”
Komisyon raporunun okunmasının ardından ilk sözü AKP Grubu adına Hürol Önder aldı. Önder, “Bu haliyle bile bu tarife, Muğla’nın en pahalı tarifesidir. Konutlardan başlayacak olursak, Bodrum’da 150, Dalaman’da 84, Datça’da 129, Fethiye 120, Kavaklıdere 60, Menteşe’de 121, Seydikemer’de 117 lira, Yatağan’da 92 lira iken Milas’ta bu rakam yıllık 160 lira 92 kuruş. Sadece bu değil. Öğrenci başına okul tarifesi, otel tarifesi, hastanede yatak başı tarife olarak Muğla’daki en yüksek tarife bizde. Bu rakamların daha aşağı çekilmesini düşünüyoruz.” dedi.
Seydikemer ile Milas Belediyesi arasında bir karşılaştırma yapan Önder, “Temizlik hizmetindeki personel maliyeti 15 milyon 134 bin iken, Seydikemer’de 2 milyon 847 bin lira. Yani 5 kat fark var. Seydikemer Belediyesi’nin Temizlik İşleri’nde Bakım Onarım giderleri 220 bin lira iken Milas Belediyesi’nde bu rakam 2 milyon 404 bin lira. Yani 8 kat. Seydikemer’in akaryakıt gideri 760 bin lira iken, Milas’ın 1 milyon 803 bin lira. Özkaynak getirisi olarak Seydikemer’in 207 bin hesaplanmış getirisi; düşürülmüş haliyle Milas’ın 1 milyon 33 bin liradır. Durum böyle olunca Seydikemer 62 bin nüfusun çöpünü 4 milyon 334 bin liraya toplarken Milas, 139 bin kişinin çöpünü 19 milyon 335 bin liraya toplamıştır. Bu rakam 5 kat fazladır. Yani burada ya israf var, ya da hesap hatası var.” ifadelerini kullanarak maddeye ret oyu vereceklerini söyledi.

İYİ PARTİLİ İNCE: OYUM ÇEKİMSER

İYİ Partili Gürsel İnce ise, “Özellikle küçük esnaftan şikâyetler vardı. 65 kuruştan, 48 kuruşa indirim yapılmış. Teşekkür ediyorum. Ancak şöyle bir çekincem var. 4 yıldız üstü otellerde yaklaşık yüzde 28, 4 altı otellerde yüzde 33 indirim yapılmış. Fuar alanları, Pazar yerlerinde 4 liradan 25 kuruşa düşürülmüş. Bu yaklaşık yüzde 94 indirime tekabül ediyor. Bu fahiş indirimlerin yapılmasını uygun bulmadım. Ayrıca özel okulla devlet okulunun aynı tutarı ödemesini doğru bulmuyorum. Hastanede yatak başına 30 lira iken, 5 yıldızlı otelde 25 lira olmuş. Bu nedenle tavrım oylamada çekimserdir.” dedi.

ZİRAAT ODASI BAŞKANI ATICI: “YANGIN BAŞLAR”

Toplantıda söz alan Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı ise, “Talebimiz üreticiye pozitif ayrımcılık yapılmasıdır. Burada işgaliyeye dokunamayacağımıza göre katı atık tarifelerinde biraz daha tolere edilebilir mi? Hepimiz köy çocuğuyuz. Bir insanın pazara yoğurt, ıspanak getirmesi kolay değil. Üreticilere pozitif ayrımcılık yapılarak hiç alınmaması gibi bir talebim var. Bu da olmazsa aylık 1 lira gibi metrekare fiyat olarak takdir edilmesini talep ediyoruz. Çiftçinin talebidir, benim değildir. Burada uygun bir karar almazsak, hepimiz pazara çıkıyoruz. Pazar yerinde çok tepki çıkar. Bu küçük bir yangın başlatır. Bu yangın da herkesi rahatsız eder.” diye konuştu.

CHP’Lİ MUTLU: “EN YÜKSEK İLÇE MİLAS”
Söz alan CHP’li Halil Mutlu ise, “Milas, çöp toplama maliyeti en yüksek ilçedir bence. Hürol Bey, Fethiye ile Seydikemer’in toplamına bakmak lazım. Fethiye+Seydikemer bence bir Milas’tır. Seydikemer; kent merkezi 5 bin olan, hiçbir kıyısı ve plajı olmayan, 5 yıldızlı oteli olmayan bir ilçedir. Milas ile mukayese edilemez.  Komisyonda bu kararları madde madde aldık. Hep beraber mukatabakata vardık. Maalesef muhalefet partisindeki komisyon üyelerimiz bu toplantıya katılmadılar. Çünkü kabul ettikleri bir karardı.” dedi.
Gürsel İnce’nin 4 liradan 25 kuruşa düşürülen madde hakkındaki yorumunu yanıtlayan Mutlu, “Bu madde Milas’ta sadece bir işletmeyi kapsıyor ve bu işletmenin 2 bin metrekare kapalı alanı var. 4 liradan alsak ayda 8 bin lira, yılda 92 bin lira para ödemesi gerekiyor. Bu verginin tahsil edilmesi mümkün değil.” ifadelerini kullandı.

AKP’Lİ BIÇAKÇI’DAN DAVUL ÖRNEĞİ
AKP’li Uğur Bıçakçı, “Davul, kanun koyucuda; tokmak da uygulayıcıdadır ama biz tokmağı halkın kafasına indirmeyelim.” ifadelerini kullandı. 

MHP’Lİ KİRİŞ O FİRMAYI SORDU
Kiriş, Mutlu’nun sarf ettiği 1 kişiye yönelik indirim ifadelerine atıfta bulunarak bu işletmenin sahibini ve faaliyet gösterdiği şirketi sordu. Mutlu ise, “Tek bir işletme ve o rakamı belediyenin tahsil etmesi mümkün değil. Ben kim olduğunu bilmiyorum.” dedi. 
Başkan Tokat, ise bu firmanın lunapark olduğunu söyledi. 

TOKAT: KIYASLAMA YAPMAK DOĞRU DEĞİL
Tüm konuşmanın ardından bir açıklama yapan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, “Bir bilgilendirme ihtiyacı var. Bunu yapmam gerekiyor. Herkesin görüşüne saygımız var ama baştan beri belirtiyoruz. Burada yasal düzenlemenin kanunla öngörülmüş bir verginin, genel idare tarafından uygulamaya geçirilmiş bir verginin tahsilatı ve paylaştırılması ile ilgili konumuz. Biz sadece tarifeleri belirlemekle yükümlüyüz. Yani 19 milyon lirayı 83 bin aboneye paylaştıracaksın. Kılavuza göre paylaştırmak zorundasın. İlçelerin kendi özel durumları, ya da o hizmetin yapılma şekliyle ilgili konu, ayrı bir tartışma konusu. Her bir ilçenin şartları aynı değil. Yani ilçeler arasında kıyaslama yapmak doğru değil. Bugün Seydikemer’in şartlarıyla Milas’ın şartları arasında farklar var. Ben Bodrum’u inceledim. 4-5 tane marinaya, otele yüklemişler rahatlamışlar. İktidar belediyesine hükümet çöp kamyonu gönderiyor ama bana göndermiyor. Buradaki temel prensip; bütçede kesinleşmiş rakam, abone sayısına bölünecek.” dedi.
Tokat sözlerini şöyle sürdürdü: “Kaldırım işgalleri ile ilgili almış olduğumuz meclis kararlarıyla ilgili şu anda merkezimizde ciddi bir iyileşme var. Esnaf kendisini ayarlamaya çalışıyor. Kendisini alınmış karara göre konumuna ve kaldırım durumuna bakarak bir pozisyon yaratmaya çalışıyor. Biz dedik ki 1 Mayıs’a kadar kaldırım işgalleriyle ilgili uyum sürecini takip edelim. Ecrimisil uygulamalarını da 1 Mayıs’tan itibaren yürürlülüğe koyalım şeklinde kanaatimiz var. Bu çerçeve içerisinde hepinize teşekkür ediyorum.” 

Komisyon raporu, AKP ve MHP’nin ret oyu, İYİ Partili Gürsel İnce’nin çekimser oyuyla meclisten oy çokluğuyla geçti.
Meclis toplantısına AKP İlçe Başkanı Fahri Acar, CHP İlçe Başkanı İlgin Göktepe, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Celal Devrim, Gıda Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Odası Başkanı Mustafa Sezgin ve çok sayıda vatandaş katıldı.

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis