Hedef, kültür elçileri yetiştirmek…

Milas Belediyesi ile ÇEKÜL Vakfı işbirliği çerçevesinde ilçe merkezindeki okulların 4’ncü sınıf, orta öğretim 5’nci sınıf gruplarında yer alan öğrencilere, ilçemizin yeni kültür elçileri olarak eğitim verilecek, ardından da öğrenciler sertifika alacak.

Hedef, kültür elçileri yetiştirmek…

Milas Belediyesi ile ÇEKÜL Vakfı işbirliği çerçevesinde 2019 yılı ‘Milas Kültür Elçileri Programı’, tarafların katılımıyla Belediye Ek Hizmet Binası’nda gerçekleşti.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Adnan Çevik ve Prof. Dr. Bakiye Uğur, Milas Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Kır, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Duman, Milas Tarih Kültür ve Arkeoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (MİTAKAM) Müdürü Doç. Dr. Abuzer Kızıl, ÇEKÜL Vakfı Eğitim Birimi Koordinatörü Deniz Dinçel ve Vakfın Eğitim Sorumlusu Hazal Çatalbaş, Özge Koleji Kurucusu Melda Haktanır ve Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Çöllüoğlu, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat’ın başkanlığında toplanarak, 2019 yılı Milas Kültür Elçileri Programı’nı konuştular.

Toplantıyla ilgili bir sunum yapan KUDEB Milas Sorumlusu arkeolog İ. Ernur Öztekin, programın içeriğini, Milas’ın kültür haritasını görsel sunumu eşliğinde aktardı. KUDEB Sorumlusu Öztekin daha sonra program hakkındaki düşüncelerini paylaşma adına sözü, konuşmacılara bıraktı.

ÇEKÜL Vakfı Eğitim Birimi Koordinatörü Deniz Dinçel, Milas Tarih Kültür ve Arkeoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (MİTAKAM) Müdürü Doç. Dr. Abuzer Kızıl, Milas Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Kır, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Adnan Çevik ve Prof. Dr. Bakiye Uğur Milas’ın, kuşkusuz bir tarih ve kültür başkenti olduğuna dikkat çekerek, sahip olduğumuz değerleri ancak ve ancak konu hakkında bilgi sahibi olmakla koruyabileceğimizi belirttiler.

 

“Milas’ta yaşamak değil, Milas’ı yaşamak önemlidir”      

 

Aynı zamanda Tarihçi olan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Adnan Çevik; “Milas’ta yaşamak demek; sabah-akşam belli cadde ve sokaklardan işe gidip gelmek veya alışveriş yapmak demektir. Oysa Milas’ı yaşamak için o kentin kimliğini, tarihini, kültürel değerlerini, cadde ve sokaklarında ne var ne yok bilmek demektir.

Eğer Milas’ı yaşarsanız, gördüğünüz bir taşın binlerce yıl öncesinden size bir mesaj verdiğini anlarsınız. Aslında Milas bu anlamda il merkezimiz ve diğer ilçelerden daha şanslı bir konumda… En azından bu kentte bu kültür bir parça da olsa yerleşmiş durumda. İşte bu program, özellikle küçük yaşlardaki çocuklara verilecek eğitimlerle, gelecekte daha bilinçli bir toplumu oluşturma çabasıdır.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi yönetimi olarak bu kent için burada olduğumuzu biliyor, üniversite olarak böyle bir işbirliği içerisinde olmaktan mutluyuz” derken, aynı zamanda Milaslı olan diğer Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bakiye Uğur ise şunları söyledi:

“Ben 12 yaşına kadar Milas’ta büyüdüm. Daha sonra eğitim nedeniyle buradan ayrıldım fakat Milas ile bağımı hiç koparmadım. Bu kente karşı bir aidiyet duygusu taşıyorum.

Anlatmakla bitmeyecek kadar bir zenginliğe sahip olan Milas, bu alanda hem bölge, hem de ülkemiz için örnek olabilecek bir konumdadır. Bunu değerlendirmek, özellikle gelecek nesillerde bir tarih ve kültür bilinci oluşturmak bugünün yöneticileri olarak hepimizin görevidir.”

 

“Milas’ın tarihte 2 kez başkentlik yapmasının ruhu hala aramızda dolaşıyor”

Milas Tarih Kültür ve Arkeoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (MİTAKAM) Müdürü Doç. Dr. Abuzer Kızıl ise bu tür işlerde gönüllü olduklarını, işin ‘amelelik’ kısmını üstlendiklerini belirterek; “Bu süreçte yanımızda birilerini olduğunu bilmek bizlere güç verir. Diğer türlü kendimizi yalnız hissediyoruz. Bu anlamda gerek belediyemiz, gerek üniversitemiz ve gerekse sivil toplum kuruluşlarımız bugüne kadar gerçekten her konuda tam destek verdiler. Bu nedenle teşekkür ediyoruz. Çünkü bu destek bizim için itici güç olmuştur.

Milas gerçekten anlatılamayacak kadar çok değere sahip ki bunlardan bir tanesi, belki hiç duyulmayan bir şey, İstiklal Marşımızın Yazarı, Ünlü Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un oğlu Milas’ta görev yapmıştır ve mektuplarında, ‘Milas’ın o meşhur sıcakları başladı mı? Yine akrepler insanları sokuyor mu?’ diye Milas’tan bahsettiğini çok azımız biliyoruz.

Toplumda, futboldan ve siyasetten çok bilim, sanat, kültür, şiir ve edebiyatın konuşulması en büyük temennimizdir. Toplum olarak dijital bir yola girdik ve hızla ilerliyoruz. Yapay beyin, yapay zekâdan bahsediliyor ama bu madalyonun bir de öbür yüzü var. Nereye gidiyoruz? Bu dijital yolculuk bizi nereye götürecek? İşte bizi biz yapan özellikleri korumak için bu tür adımları mutlaka atmamız gerekiyor.

Düşünen, duygulu insan, geçmişini bilen ve bu geçmişi de geleceğe aktarmaya niyetlenen topluluklar ancak bir çığ, bir şelale gibi önüne katıp götüren bu dijital yolculuğa dur diyebilir.

MİTAKAM’ın içeriğinde de zaten Ernur Bey’in bahsettiği pek çok şey var. Bu bilinci en üst düzeye ulaştırmak bizim öncelikli görevimizdir. Aslında Milas’ın tarihte 2 kez başkentlik yapmasının ruhu hala aramızda dolaşıyor ve her adım başı da bunu bize gösteriyor. Bana göre Milas, hala da bölgenin kültür başkentidir. Bizler de o zenginliğin mirasçılarıyız ve bunun hakkını vermek zorundayız. Umarım bu toplantı ile başlayan süreç iyi gider, Milas’ı daha da ileri noktalara götürür. Biz de MİTAKAM olarak üzerimize düşeni yapacağız” dedi.

Milas Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Kır ise Yüksekokul bünyesindeki 2 bölüm ile projeye destek vereceklerini söylerken, toplantıda son konuşmayı ise Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat yaptı. Başkan Tokat şunları söyledi:

“Çok güzel ve faydalı bir toplantı oldu. Bu çerçevede yapılacak eğitim çalışması hem öğrencilerimiz, hem de bu muhteşem ekibin bilgi ve birikiminin geleceğe aktarılması için önemli olacaktır. Ben öğrencilerimize ve eğitimcilerimize şimdiden başarılar ve kolaylıklar diliyorum.

Çocuklarımızın bu şekilde yetiştiriliyor olması, pratik açısından da çok yararlı olacaktır. Belki de önümüzdeki dönemin eğitim programlarının oluşturulması bakımından da örnek teşkil edecek bir çalışma olacak.

Sizlere bu katkınız için teşekkür ediyor, önümüzdeki süreçte başka projelerde de birlikte çalışma arzusu içinde olduğumuzu bilmenizi istiyorum.”  

Yapılan bu açıklamaların ardından toplantının ilk bölümü sona erdi. Milas Kültür Elçileri Programı’nın bütün hali ise şöyle:

Programın 1’nci aşamasında; Milas Kaymakamlığı, Milas Belediyesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, MİTAKAM, Bodrum TURSAB ve Özel Milas Özge Koleji işbirliğinde eğitimlerin tamamlanmasının ardından katılan öğrencilere sertifikalar verilecek.

Programın 2’nci aşamasında ise Milas Belediyesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi arasında imzalanacak olan protokol ile Milas’ta işletilmesi planlanan, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi bünyesinde kurulan Milas Bölgesi Tarih, Kültür ve Arkeolojisini Uygulama ve Araştırma Merkezi (MİTAKAM) bünyesinde eğitim çalışmaları yapılacak. Yapılacak olan çalışmayla Kültür Elçileri programına devamlılık kazandırılmaya çalışılacak.

 

Programın 3’ncü aşamasında ise Milas’ta eğitim-öğretim veren ilk ve ortaöğretim okullarında kulüpler kurularak programın bir eğitim formatına dönüştürülmesi sağlanırken bu yolla da ülke genelinde bir model oluşturulması amaçlanacak.

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık