Herkes “Yerel Esnaftan Alışveriş Yapın” diyor, ama…

​​​​​​​Son zamanlarda herkes, özellikle pandemi koşullarının esnafları çok zorlaması nedeniyle, “yerel esnaftan alışveriş yapın”, “yapalım” çağrıları yapıyor, Elbette bu çok güzel bir şey.

Herkes “Yerel Esnaftan Alışveriş Yapın” diyor, ama…
  • 30 December 2020, Wednesday 14:05

“Yerli malı yurdun malı, herkes onu kullanmalı” sloganlarıyla yetişmiş kuşaklar, bunun en bilincinde olanlar belki de.. Hem mümkün olduğunca yabancı markalar yerine yerli markaları tercih etmek, hem de küçük esnaftan, ‘bakkal amca’dan alışveriş yapmak, bu kapsamda değerlendirilebilir. Öyle ya, eskiden bakkal, manav, kasaptan alışveriş yaparken, son onyıllar içinde gross marketler, zincir marketler, onların yerini alıverdi. Belki her şeyi birarada bulabilmenin kolaylıığı nedeniyle, belki de “büyük sermaye” sahibi olmaları nedeniyle bazı malları bakkal, manav ve kasaptan daha ucuz satabilme imkanları dolayısıyla, zaten geçim sıkıntısı çeken vatandaşlarca böyle bir tercih yapılageldi. Oysa bu zincir marketlerin hepsi, örneğin Milas’tan kazandıkları bütün kârları da merkezlerine transfer ediyorlar, vergilerini de burada değil, orada ödüyorlar..

Ayrıca bu zincir marketlerin hiçbiri, gerektiğinde, veresiye mal da vermiyorlar. ‘Veresiye’ yerine artık bankaların kredi kartları geçiyor. Böylece, faizsiz veresiye veren bakkallar yerine, faizli veresiye (kredi kartı çekerek) veren büyük marketler girdi, sokuldu hayatımıza.

Son zamanlarda Milas Belediyesi’nden Ticaret ve Sanayi Odası’na, Bakkallar ve Bayiler Odası’ndan Esnaf Odasına kadar herkes, özellikle bu pandemi koşullarında, yerel esnaftan alışveriş yapılmasını öneriyorlar.

Çok da iyi ediyorlar.. Ama..

Aması şu ki, örneğin hafta sonlarında sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Normal esnaflar da kapalı. Herkesin zorunlu kimi alışverişlerini, ekmeklerini vb. alabilmesi amacıyla bakkallar ve fırınlar da açık. Ama büyük marketler de açık. Bir kısmına ancak arabayla gidilebilse de, arabayla gitmek yasak. Ama bütün marketler de açık.

Marketler sadece ekmek, un, şeker, çay, tuz, vb. gibi zorunlu ihtiyaç maddelerini satmıyorlar. Neredeyse her türlü esnafın her türlü malını satıyorlar.

Geçtiğimiz haftaki yasak süresince, bakkallar ve tekel bayilerinden içki satışı da yasaktı. Ancak büyük marketlerde içki satışı serbestti. Gelen şikayetler üzerine, Kaymakamlık bu marketlerin içki reyonlarını da kapatmalarını sağladı. Ama sorun çözüldü mü? Hayır,

Geçen gün bölgemizdeki züccaciyeci ve ayakkabıcı esnafı yakınıyordu. Bunların yanına daha pek çok küçük esnafı sayabilirsiniz. Züccaciyeci ve ayakkabıcılar, sokağa çıkma yasağı döneminde dükkanlarını açamıyor, ama büyük marketler, zorunlu ihtiyaçların yanında bunları da satıyorlar. Ayakkabı, elektriklil ısıtıcı, vb. vb.. Dolayısıyla haksız rekabet, sadece içki alanında olmuyor ki, hemen her esnaf alanında gerçekleşiyor.

Peki, madem bütün bu kurumlar, “alışverişinizi küçük esnaftan yapın” çağrısı yapıyorlar, peki neden bu sokağa çıkma yasağı dönemlerinde marketler de kapatılmıyor? Vatandaşın ekmek, un, şeker vb. gibi zorunlu ihtiyaçları ise, bunu, yürüyüş mesafesindeki bakkallarımız fazlasıyla karşılarlar. Her şeyi satabilen koca koca marketlerin açık olması nedendir?

Küçük esnaf, doğal olarak bunu soruyor, biz de yansıtıyoruz.

Bütün yetkilileri, konuyu bu yönüyle de değerlendirmeye davet ediyoruz.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık