İkizköylüler, 23 Nisan’da da ormanlarını kestirmedi!..

Yeniköy Termik Santrali’ne kömür çıkarmak için kamulaştırılmak istenilen köylülerin arsaları yanında, köy çevresindeki ormanlar da kesilmek isteniyor. İkizköylüler, iki yıldır arazilerini satmamak ve ormanları kestirmemek için mücadele ediyorlar.

İkizköylüler, 23 Nisan’da da ormanlarını kestirmedi!..

Köylüler, 23 Nisan Bayram günü de, nöbetteydiler!..

Çünkü 22 Nisan günü kesilmek istenen Akbelen ormanına 500 metre mesafedeki, daha once kesilmiş olan bölgede bir yangın çıktı. İkizköy’ün eski ana yerleşimi olan ve köyün 2017 yılında kömür madeni için kamulaştırılmış Işıkdere mevkiinde, önemli kısmı maden için ormansızlaştırılmış çalılık alanda çıkan yangın, yine kömür madeni için kesilmek istenen Akbelen Ormanı’nın karşısındaki tepede bulunuyor. Akbelen Ormanı ile yangın çıkan alanın birbirine 500 metreden daha yakın olması nedeni ile İkizköylüler, yangının ormana sıçramasından büyük endişe duydu. Yangından sıçrayacak tek bir kozalağın karşı tepedeki ormanın da alev almasına yeteceğini söyleyen İkizköylüler, yetkililer yangına müdahale ederken nefeslerini tutarak beklediler. Neyse ki yangın, itfaiye ve arazi araçları ile yapılan müdahalede yaygınlaşmadan kontrol altına alındı ve söndürüldü.

Yine 22 Nisan Perşembe akşam üstü, Akbelen Ormanına orman kesim işçileri şantiye kurmak üzere giriş yaptı. 1 kamyon, iki özel araba ve bir su tankeri ile birlikte gelen işçilerle görüşen İkizköylüler, işçilerin özel mülkiyet olan tarlalarına eşyalarını indirmelerine ve şantiye kurmalarına izin vermedi. Orman Genel Müdürlüğü adına ağaç kesimi yaptıklarını belirten işçiler, herhangi bir izin belgesi veya kimlik gösteremezken, Akbelen Ormanı’nda kesimin 10-15 gün sonra başlayacağını, başka bir ormanlık alandaki kesim bitince burada çalışmaya başlayacaklarını köylülere söyledi.

İkizköylüler ise, alanla ilgili kesimin durdurulmasına dair Milas Orman İşletme Müdürlüğü’ne avukatları Arif Ali Cangı aracılığıyla bir dilekçe ile başvuru yaptıklarını, ayrıca bir dilekçe ile orman alanı için maden işletme izni verildiğini belgeleyen Tarım ve Orman Bakanlığı olur yazısını da Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde Orman İşletmesi’nden talep ettiklerini belirttiler. 15 gün dolmasına rağmen dilekçelerine henüz bir yanıt alamayan İkizköylüler, Akbelen Ormanı’nın kesimini durdurmak için dava açmak dahil tüm hukuki yollara başvuracaklarını da söylediler.

Akşam üstü yaşanan gelişmelere dair İkizköy Çevre Komitesi’nin sosyal medya hesaplarından yaptıkları açıklama şöyle:

2 yıldır kömür madeni için kesilmesin diye savunduğumuz Akbelen Ormanına yarım kilometre uzaklıkta, bu akşam saatlerinde, sebebini bilmediğimiz yangın söndürüldü. Gözümüz kulağımız bizim olduğu kadar yavrularını büyüten kuşların da evi olan ormanımızda.

Yine akşam saatlerinde orman kesim işçileri de şantiyelerini kurmak üzere Akbelen Ormanına geldi. Bir kez daha ormanımızın kömür madeni için kesilmesine izin vermeyeceğimizi söylemek istiyoruz.

Oklu kirpimizle, karabaşlı ötleğenimizle, müşkülüm çiçeğimizle yan yana huzurla yaşayacağımız günler için #SavunmaDevamEdiyor!”

23 Nisan’da yine kesime geldiler..

İkizköylüler, 22 Nisan akşamı kesim ekibiyle geçen bu tartışma sonrasında, 23 Nisan günü yine Akbelen’e geldiler. Kesim ekibi şantiye kurmak için oradaydı. Yine tartışma yaşandı. Köylüler, kesim izin belgelerini sordu tekrar. Kesim ekibi, İkizköylüleri karşılarına alarak kesim işine girişmeye cesaret edemedi. İzin belgesini istedikleri Milas Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri de alana gelmek istemediler! Bunun üzerine kesim ekibi, böyle bir ortamda kesim yapamayacaklarını belirterek, tüm araç gereçlerini, şantiye eşyalarını da alıp sahayı terk ettiler! Köylülerin belirttiğine göre, Köyceğiz’den gelmiş bu ekip ve yeniden Köyceğiz’e döneceklerini söylemişler.

İkizköy halkı, kesim ekibinin yeniden gelme tehlikesine karşı tetikte bekliyor.

Köylüler, Pazartesi günü tekrar Milas Orman Müdürlüğü'ne giderek, şu ana kadar dava açılmasını engellemek için cevaplanmayan dilekçelerinin akıbetini sorarak, halkın bilgi edinme hakkını ve adalete erişim hakkının ihlal edilmesini protesto edeceklerini belirttiler.

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık