Robotik Kodlama, ilkokullara yayılacak…

Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA), Aydın-Denizli ve Muğla’dan sunulan projelerden sadece 7’sini kabul ederken, eğitim alanında sunulan üç projeden biri de ilçemiz Milas’a ait. Robotik Kodlama eğitiminin ilkokula yayılmasını amaçlayan projeyi ise İlçe Kaymakamı Eren Arslan ve İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Bal ile birlikte proje sorumlusu Halime Karaca Önel yaptı.

Robotik Kodlama, ilkokullara yayılacak…

Milas Kaymakamı Eren Arslan’ın makamında gerçekleşen toplantıya Kaymakam Arslan’ın yanı sıra İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Bal, Şube Müdürü Ali Rıza Kozak ve Proje Sorumlusu Halime Karaca Önel katıldı.

Aydın-Deniz ve Muğla’dan katılan projelerin arasından sadece 7 proje kabul görürken, bu 7 projenin 3’ü eğitimde alanında olup, 3 projeden biri de ilçemiz Milas’a ait.

Toplantıda, proje hakkında bir sunum yapan Halime Karaca Önel; “Hızla değişen dünyaya adapte olmak adına öğrencilerimizin bütüncül gelişimi son derece önem arz etmektedir. Özellikle 21 yy yaşam becerileri olarak adlandırılan; problem çözme becerisi, liderlik, eleştirel düşünme, teknolojiyi doğru kullanma, işbirliğine yatkın, ürün ortaya koyabilen, başarısız olduğunda alternatif çözümler üretebilen bireyler yetiştirmek çağın gerekliliğidir. Robotik kodlama eğitimi de yukarıda saydığımız özellikleri, doğrudan veya dolaylı kazandırmaktadır. Ayrıca bu becerilerin erken yaşta kazandırılmasının önemi yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bu durumda öğrencilerin, ilkokulda robotik kodlama eğitimine başlaması gerekmektedir. Bununla ilgili farklı ülkelerdeki (İngiltere,Finlandiya...) uygulamalara bakılınca robotik kodlama eğitimi ilkokulda başlatılmaktadır. Robotik kodlama eğitimi branş gözetmeksizin eğitim alıp uygulama sertifikasına sahip olan öğretmenlerimiz tarafından okullarda kurs, kulüp çalışması, serbest etkinlik ders saatlerinde verilebilmektedir. İlçemizde Ortaokullardaki bilişim teknoloji ve Kodlama dersine giren öğretmenlerimiz de ilkokulda bu çalışmaların başlamasının, öğrencilerin ortaokuldayken daha ileri düzey çalışma yapmalarına ve ürün çıkarmalarına katkı sağlayacağını sözel olarak ifade etmişlerdir. İlçe merkezindeki ilkokullarda çalışan öğretmenlerimizin bazıları robotik kodlama eğitimi almışlar ve bazı okullarımız çalışma yapmaktadır. Fakat köy okullarımız ve dezavantajlı mahallelerde bulunan okullarımızda çalışan sınıf öğretmenlerimiz bu eğitimi alamadıkları için öğrencilerimizle kodlama çalışmaları yapamamaktadırlar.

Bakanlığımızın 2023 eğitim vizyon hedefleri arasında olan birleştirilmiş sınıf uygulaması yapan okullarımızda çalışan öğretmenlerimizin niteliği artırılacak, süreç içerisinde beceri atölyeleri(robotik kodlama, STEM,beceri…) kurulacak, okullar arası başarı farkları azaltılacak, beceri odaklı eğitime geçilecek hedeflerinden de yola çıkarak bu eğitime ihtiyaç duyulmuştur.Ayrıca bu proje; ilçemizde okullar arası başarı farkının azalması, birleştirilmiş sınıf uygulaması yapan okullarda görev yapan öğretmenlerin niteliklerinin artırılması amacıyla hazırlanan ve uygulanan ‘2023 Yolunda Okullarımız Güzelleşiyor Projesi’ hedeflerini de desteklemektedir.

Proje kapsamında 40 sınıf öğretmenine(öncelik köy ve dezavantajlı okullar) eğitim verilecektir. Eğitim toplamda 2 hafta sürecektir. Eğitim boyunca öğretmenlerimiz; ‘Kodlama nedir?’, ‘Kodlama çeşitleri nelerdir?’, ‘Robotik kodlama nedir?-Robotik eğitim nedir?’, ‘Çocuklar için robot ve kodlama uygulamaları hakkında bilgilendirme’ ve ‘Ufak yaş grubu çocukların Robotik kodlama eğitiminde öğretmenlerin dikkat etmesi gereken hususlar’ gibi konuları işleyecek olup, tüm eğitimler tamamlandıktan sonra ilkokullarımızda robotik kodlama çalışmaları başlayacaktır. Böylelikle açılacak olan beceri atölyelerinin alt yapısı oluşturulacak, öğrencilerimiz ürün ortaya koyarak öğrenmeleri kolaylaşacaktır.Köy okullarımızın niteliği artacak, eğitimde fırsat eşitliği sağlanmış olacaktır. Aynı zamanda öğrencilerimizin teknoloji bağımlısı olmaları önlenerek, teknolojiyi doğru kullanmaları sağlanmış olacaktır” diyerek projenin detaylarını aktardı.

BİLSEM İlçemizde de kurulacak…

Milas Kaymakamı Eren Arslan, son derece önemli bir proje olduğuna dikkat çekerek; “Tüm dünya, özelliklede gelişmiş ülkeler bu konuda çok önemli mesafeler katetmiş durumda. Ülkemizde ise bugüne kadar sadece Ortaokullardaki öğrencilerle başlayan bir süreç vardı. İnşallah bu proje ile artık ilkokuldaki çocuklarımız bu konuda, en azından temel bilgileri almış bir vaziyette ortaokula gelecekler ve kendilerini geliştirecekler. Sadece öğrencilerimiz değil, öğretmenlerimiz de bu konuda yetişmiş birer eğitimci olacaklar.

Elbette bu tür gelişmeler ilçemizdeki eğitim kalitesini de yükselten gelişmelerdir. Sosyal ve sportif alanlarda oldukça başarılı olan ilçemiz, akademik başarıda da il genelinde ilk sıralarda yer almak kaydıyla, adından söz ettiren bir noktaya gelecektir.

Öte yandan öğrenim gören üstün yetenekli öğrencilerimiz Bodrum ve Muğla gibi çevre BİLSEM’lere gitmek yerine artık ilçemizde bu eğitimleri alabileceklerdir. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzün girişimleriyle ve Bakanlığımızın onayıyla 2019-2020 eğitim öğretim yılında faaliyete geçecek olan Milas Bilim ve Sanat Merkezini ilçemize kazandırmış bulunmaktayız.

‘Her insan hayata birçok yetenekle donatılarak başlar’ sloganıyla BİLSEM’ler üstün yetenekli bireylerin yeteneklerini hızla keşfetmek, geliştirmek ve topluma katkıda bulunmalarını sağlamak için kurulmuştur.

İlkokullarda sınavla tespit edilen özel yetenekli öğrencilerin örgün eğitim kurumlarındaki eğitimlerini aksatmayacak şekilde bireysel yeteneklerinin farkında olmalarını sağlamak ve sahip oldukları kapasitelerini geliştirerek üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla devlete bağlı olarak açılmış olan özel eğitim kurumlarıdır.

Eğitim için bir tuğla koyan, ilçemize böylesi bir eğitim hizmetinin kazandırılmasında emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz” dedi.

 

 

 

 

 

 

Editör: Adem KANKAYNAR
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık