Şanlı tarihimize altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi, törenlerle anıldı

Tarihimizin şanlı ve unutulmaz zaferlerinden biri olan Çanakkale Zaferi'nin 104’ncü yıldönümü, tüm yurt genelinde olduğu gibi ilçemizde de törenlerle kutlandı. Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan törenler, daha sonra Sabahattin Akyüz Fen Lisesi tarafından hazırlanan program ile devam etti.

Şanlı tarihimize altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi, törenlerle anıldı

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için düzenlenen resmi tören; sabah saat: 10.00’da Atapark’taki Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı. Garnizon komutanlığı adına, günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Yüzbaşı Volkan Siguran yaptı. Siguran, şunları söyledi:

“Bugün vatanımızın bölünmez bütünlüğünün korunması, bayrağımızın sonsuza kadar dalgalanması ve yüce milletimizin bağımsızlığı uğruna ölmeyi bir şeref bilip, hayatlarını feda ederek, bütün rütbelerin en yücesi olan şahadet mertebesine ulaşan aziz şehitlerimizi anma günüdür.

Bugün aynı zamanda yakın tarihimizin şeref sayfalarından birini oluşturan, sonuçları itibariyle milletimizin kaderini ve tarihin akışını değiştiren Çanakkale Zaferi’nin de 104’ncü yıldönümüdür.

Siperler arasındaki mesafenin sadece birkaç metre ve ölümün kaçınılmaz olduğu bir muharebede, öleni gördüğü ve kısa bir süre sonra kendisinin de öleceğini bildiği halde en ufak bir duraksama göstermeden, yılmadan savaşarak milletimizin yüzyıllardır sarsılmış özgüven duygusunu yeniden kuvvetlendiren Çanakkale Ruhu’nun oluştuğu gündür. Birinci Dünya Savaşı sonunda yıkılmış, parçalanmış, vatan toprakları işgal ve ordusu terhis edilmiş olan milletimizin, tüm bu olumsuz şartlara rağmen bir ölüm-kalım mücadelesine başlaması, Çanakkale’de şahlanan işte bu ruh sayesinde mümkün olmuştur. Milletimizin Çanakkale’de kazandığı kendine güven ve inanç duygusu, Kurtuluş Savaşı sırasında da sarsılmaz değer ve ideallerimize öncülük etmiştir.

Şimdi de aziz şehitlerimizin bizlere bıraktığı kutsal emanetler olan değerli şehit aileleri ve aziz şehitlerimize hitap etmek istiyorum.

Kıymetli şehit aileleri... Bugün, millet olarak özgür bir şekilde emniyet ve güven içinde yaşıyorsak bu sizlerin babaları, eşleri, kardeşleri ve evlatları sayesindedir. Aziz şehitlerimizi unutmak nasıl mümkün değilse, millet olarak onların bizlere emaneti olan sizleri ve sizlere olan vefa borcumuzu unutmakta mümkün değildir. Müsterih olunuz. Üzerinde özgürce yaşayacağımız kutsal vatan uğruna şehit oldular. Bizlere, varlığıyla her zaman güven ve gurur veren güçlü Türk Silahlı Kuvvetleri’ni de miras bıraktılar. Bu vatan için yaşadılar, bu vatanın kalbine gömüldüler. Bugün güzel yurdumuzun her köşesinde sizlerle birlikte tüm milletimiz onları; sevgi ve saygı ile yaşatıyor, minnet ve rahmetle anıyor.

Aziz şehitlerimiz… Kahraman savaşçılar olarak vatanımızın ve milletimizin bölünmez bütünlüğü uğrunda canlarınızı verdiniz. Bizlere emanet ettiğiniz bu bağımsız ülkenin semalarında ebediyen dalgalanacak olan ay-yıldızlı bayrağımız altında rahat uyuyunuz. Biliniz ki, tertemiz kanlarınızla suladığınız kutsal vatanımız bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından; karada, denizde ve havada en kutsal emanet olarak muhafaza edecektir. Bu uğurda bizler de sizler gibi vatanın asker yeminine sadık yılmaz ve yenilmez kişileri olarak gerektiğinde canlarımızı seve seve feda etmeye hazırız.

Bu duygularla başta, ülkemizin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere fedakârlıkların en büyüğünü sergileyen tüm şehitlerimize, ebediyete intikal etmiş kahraman gazilerimize Allah’tan rahmet diliyor, aziz hatıraları önünde saygı ile eğiliyoruz. Ruhları şad olsun…”

Yapılan konuşmanın ardından geçen yıl Afrin’de teröristlerle girdiği çatışmada yaralanan Milaslı gazimiz Mahmut Koçman’a, ‘gazilik unvanı’ Milas Kaymakamı Eren Arslan, İlçe Garnizon Komutanı Albay Emel Demiryakan ve Milas Muharip Gaziler Derneği Başkanı Mehmet Sarban tarafından verildi.

“ÇANAKKALE ASLINDA ‘BİZ KİMİZ?’ NET YANITIDIR.”

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü etkinliklerinin ilk bölümü tamamlandı ve ikinci bölüm için Milas Belediyesi Toplantı ve Düğün Salonu’na geçildi. Sabahattin Akyüz Fen Lisesi tarafından hazırlanan program, saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı.

Milli Eğitim Müdür V. Akın Coşkun tarafından yapılan konuşmada, bütün yönleriyle zaferin öyküsü aktarıldı. İlçe Milli Eğitim Müdür V. Coşkun konuşmasında şunları söyledi:

“Bugün Türk savaş tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi’nin 104’ncü yıldönümü kutlamak ve kutsal vatanımız için canlarını feda eden şehitlerimizi anmak için toplanmış bulunuyoruz.

Çanakkale; bin yıllık tarihimizin her anına damgasını vuran, istikbal ve istiklalimiz konusundaki kararlılığımızın, iman gücümüzün çok büyük fedakârlıklarla bir kez daha teyit edildiği yerdir.

Azmin ve inancın teknolojiye galip geldiği, tarihte eşine çok az rastlanan bu büyük destan, namusu bildiği vatanının ve milletinin devamı için gözlerini kırpmadan canlarını vermeyi göze alan yüz binlerce kahramanın eseridir.

Tarih boyunca hiçbir millete nasip olmayan ve Yüce Türk Milletinin kahraman evlatlarınca verilen bir büyük mücadelenin adıdır Çanakkale… Körpecik kınalı kuzuların gül bahçesine girercesine şahadete atıldığı yerdir Çanakkale…

Çanakkale aslında ‘Biz kimiz?’ net yanıtıdır. Anadolu’dan Ortadoğu’ya, Balkanlardan Kuzey Afrika’ya kadar kökeni, rengi ve meşrebi ne olursa olsun Mehmetçikler aynı dava uğrunda Çanakkale’de bir araya gelmişler, aynı toprağa kanlarını akıtmışlardır. Bu topraklar üzerinde yaşayan insanların birlik ve beraberlikle neleri başarabileceğini tüm dünyaya göstermişler, ‘Çanakkale geçilmez’ sözünü, daha doğrusu bu sözün gerisindeki inancı ve kararlılığı tarihe kanlarıyla kazımışlardır.

Ey aziz şehit… Bayraklar memleket ufkunu baştanbaşa donatıyorsa sen göğsünü siper ettiğin içindir, düşmana. Sen canınla beslediğin içindir toprağı. Şimdi biz her 18 Mart geldiğinde başımız minnetle eğilirken, övüncünle doluyor göğsümüz. Söze sığmıyorsun.

Bu düşüncelerle başta Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere; Çanakkale şehitlerinin, Malazgirt şehitlerinin, Kurtuluş Savaşı, Kore, Kıbrıs, Güneydoğu şehitlerinin ve 15 Temmuz şehitlerimizin mekânları cennet, ruhları şad olsun.”

Hafta nedeniyle ilçemizdeki ilk, orta ve liseler arası; şiir, kompozisyon ve resim yarışmalarında derece giren öğrencilere protokol üyeleri tarafından ödülleri verilirken program, Sabahattin Akyüz Fen Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan oratoryo ile devam etti.

    

Editör: Adem KANKAYNAR
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık