Suat Özcan: “Kıyıkışlacık Yat Limanı işinde zorlu dönem şimdi başlıyor”

Güllük Körfezi’ndeki mevcut limanın dışında, bu limanın tam karşısında, Kıyıkışlacık Antik Limanı’nın iki koy arka tarafına bir firma tarafından yapılmak istenen Kıyıkışlacık Yükleme İskelesi ile ilgili olarak, muhtarlık ve yöre halkının mücadelesine verdiği destekle tanınan CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan, dün sabah Kıyıkışlacık’ta basın mensuplarıyla kahvaltılı bir toplantıda buluşarak gelişmeleri aktardı ve Güllük Körfezi’ne ikinci iskelenin yapılmak istenen koyu gösterdi.

Suat Özcan: “Kıyıkışlacık Yat Limanı işinde zorlu dönem şimdi başlıyor”

Bilindiği gibi Ayyıldız Madencilik ve Yükleme A.Ş. tarafından Yük Tahmil ve Tahliye İskelesi ve Dip Tarama Projesi adı altında, bir süreç başlatılmış ve bölgedeki madenlerin ihracatı amacıyla buraya bir iskele yapılması planlanmıştı. 60.000 DWT’luk gemilerin yanaşabileceği bir iskele için firma tarafından yapılan başvuruyla ilgili olarak, Güllük Körfezi çevresindeki vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşlarıyla, Kıyıkışlacıklılar ve muhtarlık birleşerek karşı çıkmışlardı. Firma, bu sırada, Muğla Valiliği İl Çevre Müdürlüğü’nden de, nasıl bir araştırma sonucu verildiyse, “ÇED Gerekli Değildir” kararı almıştı. Bu kararın iptali için yore halkı birleşerek avukata vekalet vererek dava açtıkları gibi, Muğla Büyükşehir ve Milas Belediyesi de dava açmıştı. Geçtiğimiz Cuma günü mahkemede bu dava görülecek ve inceleme için bilirkişi tayin edecekti. Ancak bundan bir hafta once, Muğla Valiliği İl Çevre Müdürlüğü, daha once verdiği “ÇED Gerekli Değildir” kararını iptal etti. Bunun üzerine mahkeme de ‘dava konusu kalmadığı için’ davaya son vermişti.

Suat Özcan’ın verdiği bilgiye göre, ancak daha sonra, aynı firmanın, bir duyuma göre 100 bin DWT, bir duyuma göre ise 135 bin DWT’luk bir başka müracaatı daha vardı ve Çevre İl Müdürlüğü de kararı alırken, “ikisini birlikte değerlendirmenin daha doğru olacağı” gerekçesiyle, bu başvuru ile ilgli “ÇED Gerekli Değildir” kararını kaldırmıştı. Ve, Çevre İl Müdürlüğü, dünkü gazetemizde yer verdiğimiz gibi, firmanın aynı konulu diğer müracaatı için 29 Hazirian günü, ÇED süreci içinde Halkın Katılımı Toplantısı’nın yapılacağını duyurdu. Henüz nerede ve saat kaçta yapılacağı belli değil.

Suat Özcan ve Kıyıkışlacık Muhtarı Halis Şahin, Kıyıkışlacıklılar için sürecin zorlu kısmının şimdi başladığı konusunda hemfikirler. Suat Özcan, mücadelenin devam edeceğini ve kendisinin de Kıyıkışlacıklılar’a elinden gelen desteği vereceğini belirtirken, bu iskele yapımı ile ilgili olarak da şunları belirtti:

“Bir kere, uzun yıllar SİT alanı olduğu için vatandaşlara ev bile yaptırılmayan bu yerlere, üstelik yüzlerce, binlerce kamyonun gidip geleceği bir yükleme iskelesi yapılmasına nasıl izin veriliyor? Ayrıca, Güllük Körfezi, ikinci bir limanı kaldırabilir mi? Herkes biliyor ki, birincisi bile Güllük Körfezi ve ünlü Dalyan’ımız için büyük bir tehlike.. Buna ikinci bir liman eklemenin manası ne? Ayrıca, karar sahipleri artık bir karar vermelidirler. Buralar hem bir tarım ve balıkçılık merkezidir. Böyle mi olacak, bir turizm destinasyonu mu olacak, yoksa sanayi ve madenciliğin ihraç kapısı mı olacak? Bütün bunların arasına sıkışmış bir Güllük Körfezi, korkarız ileride Kocaeli Körfezi’ni aratacak bir kirliliğe neden olabilir. Ayrıca bölgemiz hem arkeolojik bir SİT alanı, hem de binlerce vatandaşımızın tatil beldesi olarak gelip yerleştiği bir yer. Böyle saçmalık olur mu? Birazdan gidip göreceğiz, şu tepenin hemen ardındaki koy, bahsedilen iskele yeri. Bu olursa, buraya yeni yollar açılacak, yüzlerce binlerce ağır tonajlı kamyonlar geçecek.. Bu tam bir kaosdur. Bu iskelenin buraya yapılmaması için ne gerekiyorsa yapmalıyız”.

Daha sonra, yaptıkları ülke çapındaki diğer çalışmalar ve sonuçlarıyla da bilgi veren Suat Özcan, daha sonra da iskelenin yapılacağı koya gazetecilerle birlikte giderek, yerinde inceleme yaptılar.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık