Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Turizm, bakanlık adından çıkarılıyor…

CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, CHP Milas İlçe Örgütü tarafından düzenlenen Danışma Kurulu öncesinde basın mensuplarına, TBMM Turizm Komisyonu’nda görüşülerek, meclis genel kuruluna taşınan turizm ile ilgili yeni düzenleme hakkında açıklamalarda bulundu. Milletvekili Alban; “Bu düzenleme ile Kültür ve Turizm Bakanlığı bundan böyle sadece Kültür Bakanlığı olacak, turizm ise özel sektöre, hatta ihale yoluyla bir ajansa bırakılacak. En büyük üzüntüm ise turizm ile geçinen Muğla’nın vekili Yelda Erol Gökcan’ın bu yasa teklifi altında imzası olmasıdır” dedi.

Turizm, bakanlık adından çıkarılıyor…

CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, CHP Milas İlçe Örgütü’nce düzenlenen Danışma Kurulu toplantısı öncesinde konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Meclis Turizm Komisyonu’nda konunun saatlerce tartışıldığını, ancak oy çokluğuyla kabul edilerek meclis genel kuruluna taşındığını söyledi.

Milletvekili Alban yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bugün Türkiye’yi sarsacak bir kanun maddesi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülmeye başlanıyor. Bu kanun maddesi ülkemizi ve Muğla’mızı çok yakından ilgilendiriyor. Bu kanun değişikliği ile turizm, ülkemizde farklı bir boyut kazanacak.

Bu kanun neyi getiriyor? Öncelikle şunu söylemek istiyorum; Bizim ülkemizde önceden Kültür ve Turizm Bakanlığı vardı. Bu değişiklikle Turizm bu ibareden çıkarılıyor, sadece Kültür Bakanlığı olarak kalıyor. Turizmi özelleşmiş oluyor. Bunu da bir turizm ajansı kurarak yapacaklar. Bu ajansın kanunla kuruluşunun amacı, ülke turizminin tanıtılması, geliştirilmesi gibi anlatılıyor. Biz bu konuyu Turizm Komisyonu’nda görüştük ve değerlendirdik. Toplam 8 madde üzerinde yaklaşık 9 saat tartıştık ve elimizden geleni yaptık, ama maalesef çoğunluk onlarda olduğu için kabul edildi ve meclis genel kuruluna geldi.

Bu kanun değişikliğinin ne getirip ne götürdüğüne bakmak gerekir. Yılda 200 milyon dolar gibi bir bütçesi var. Bu ajans Kamu İhale Kanunu’na tabi olmayacak. Bu ajans Sayıştay denetimine de tabi olmayacak. Bu ajans yüzde 1 vergi toplayan, kamu niteliğinde bir kuruluş olmayacak. Aslında kamu niteliğinde görünen bir Limited Şirketi… Kamu Hukuku’na tabi olmayıp, Özel Hukuka tabi olacak deniliyor. Ben ‘özel hukuk’ nedir diye sordum ama bir türlü cevap alamadım.

Bu noktada turizm işletmecilerimizin, yani en küçüğünden en büyüğüne kadar toplam cirosu üzerinden yüzde 1 vergi verecek. Kâr etmeseniz de toplam cironuz üzerinden vergi vereceksiniz.

İkinci husus, Sayıştay’a tabi olmayıp özel denetime tabi olacak bir kuruluş. Üçüncüsü ise Kamu İhale Kanunu’na tabi değil, 2886 Sayılı İhale Kanunu’na göre 3 ayrı teklif getir, al işi götür mantığıyla bu işi yapacaklar.

Burası Türkiye Cumhuriyeti’dir, muz cumhuriyeti değil. Burada 200 milyon dolarlık tanıtımı hangi firmaya verecekler, hangi firma aracılığıyla tanıtacaklar, bu bütçeyi kim yönetecek ve bu yöneticilerin dahi huzur hakkı alamadığı bir ajans kurulacak. Açıkçası biz burada bir art niyet arıyoruz. Huzur hakkı almadan o 200 milyon doları yönetecek hiç kimse olmaz.

Bu kanun değişikliğiyle yaratılacak bir sıkıntı da, Muğla olarak biz turizmle geçiniyoruz. Hatta Türkiye’nin büyük bir bölümü de öyle. Turizmde çalışan insan sayısı bugün 17 bin kişi… Bunun 7 bini öğrenci, geriye kalanı ise kadrolu personel. 10 binin üzerinde işletme var. Sizin ciro üzerinden yüzde 1 vergi ödemeniz demek, çalışanların maaşını ödemeyeceksiniz ve işsiz kalacaklar demektir. Turizmci zaten bugün perişan, bu gelecek yasa ile birlikte tamamen yok olacaklar.”

Yasa Teklifinin altında Muğlalı bir vekilin imzası var…

CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, meclis genel kuruluna taşınan yasa teklifinin altında ne yazık ki bir Muğlalı milletvekilinin de imzası olduğunu belirterek; “Beni en çok da üzen konu budur. Geçiminin büyük bir bölümünü turizmden kazanan Muğlalının hakkını korumakla sorumlu milletvekilinin, yasa teklifinin altında imzası var. AKP Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan bu teklife imza atmıştır. Muğla’daki turizm işletmecileri ve halk bu kanunla perişan olacaktır. Dolayısıyla Sayın Gökcan’ı da Muğla halkının takdirine bırakıyorum” dedi.

  

 

Editör: Adem KANKAYNAR
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis