Zeytin dikerek, zeytinliklerin madene açılması protesto edildi

Resmi Gazete’de yayımlanan zeytinlik alanların madene açılması hakkındaki yönetmelik, Bafa’da protesto edildi.

Zeytin dikerek, zeytinliklerin madene açılması protesto edildi

Bafa ve Çevre Mahalleler Koruma Geliştirme ve Dayanışma Derneği (BAFA-DER) öncülüğünde 13 Mart 2022 Pazar günü saat 13’te Bafa Dörtyol’da zeytin fidanı dikme etkinliği ve basın açıklaması düzenlendi.

Etkinliğe; Eski CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ, Milas Belediye Başkan Yardımcıları Halil Mutlu ve Mehmet Ateş, Bafa Mahalle Muhtarı Kerim Tekin, Akbelen Çevre Platformu, Milas Kent Konseyi üyeleri, Didim Akbük Çevre Platformu ve Bafa halkı katılarak destek verdi.

Etkinlikte açıklama yapan BAFA-DER Başkanı Abdullah Gürgün; “Yeni çıkan zeytin yönetmeliğini protesto etmek, kaldırılmasını istemek için buluştuk. Bizim zeytinimiz demek canımız demektir. Etrafımıza bakıyoruz her taraf zeytin ağaçları. Binlerce yıldır zeytin var burada. Didim’den Milas’ın dışına kadar her yer zeytin. Bafa tam bunların ortasında. Biz o yüzden diyoruz ki zeytin ve zeytinyağının başkenti ve onun için bu yeni yönetmeliğe karşı çıkıyoruz. Zeytin ağaçlarını koruma kanunu olmasına rağmen yeni gedikler açmak istiyorlar. Tünelin hemen üzerinde maden açtılar. Sözde madenin zeytinliklere mesafesi 3 kilometre olacakmış, oysa orada dinamit patlatıldığı zaman taşlar zeytinliklere geliyor. Yeni maden ocakları zeytinliklerin dibinde. Şu an kanun olmasına rağmen bu kadar fazla büyüklükte açılan maden sahaları sebebiyle biz bu alanları kaybedeceğiz. Bafalılar olarak biz bunu protesto ediyoruz ve derhal bu yönetmeliğin kaldırılmasını, bu vahşi madenciliğe son verilmesini talep ediyoruz. Biz madenciliğe karşı olmadığımızı her zaman söyledik. Ama vahşi madenciliğe karşıyız. Memleketimiz belki tarihi boyunca tahrip olmadığı kadar çok tahrip oluyor. Her yer delik deşik hale getiriliyor. Biz sonuna kadar bu yönetmeliğin kaldırılması ve zeytinciliğin, zeytinin desteklenmesini talep ediyoruz. Hepinize geldiğiniz için çok çok teşekkür ediyoruz. Sembolik olarak biz bugün buraya bir zeytin fidanı dikeceğiz. İlk kazmayı ben vuracağım, daha sonra Belediye Başkan Yardımcılarımız Halil Mutlu ve Mehmet Ateş, Muhtarımız Kerim Tekin ve ardından diğer arkadaşlarımız, hepiniz birer kazma vurarak buraya ortak zeytinliğimizi dikelim” dedi.

BAFA-DER Başkanı Abdullah Gürgün’ün açıklamasının ardından davul, zurna eşliğinde ilk kazmalar vurularak zeytin fidesi Bafa'ya, çevre ve zeytine gönül vermiş kadınlar tarafından toprakla buluşturuldu.

"Zeytin hayattır, hayatıma dokunma, Zeytin kadınla özgürleşecek, Akbelen'i vermeyeceğiz, Zeytinine sahip çık" gibi çevre ve zeytin yönetmeliği ile ilgili birçok sloganın atıldığı etkinlikte katılımcılar, davul zurna eşliğinde zeybek oynadı.

Zeytin yönetmeliğinin geri çekilmesi için yoğun çaba içerisinde olacaklarını ve zeytin ağaçlarını koruyacakları sözünü veren katılımcılar,10 Nisan 2022 pazar günü saat 14'te düzenlenecek olan 'Zeytin hayattır, hayatıma dokunma' mitinginde buluşmak üzere alandan ayrıldı.

 

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık