• 21 July 2018, Saturday 19:22

Reflü ile yaşamak

Diyetisyen Bakışı / Elif AKTAŞ / Diyetisyen

 

 

Reflü, mide içeriğinin yemek borusu içine kaçması sonucunda özefagus (yemek borusu) mukozasının tahriş olması ve mukozada önce ödem, daha sonra da ülser ve darlık oluşmasıdır.

Mide içeriğinin özefagus içerisine kaçması; yanma, göğüs ağrısı ve yutma güçlüğü gibi sorunlara yol açar.Özellikle özefagusun alt bölümünde oluşur.Alt özefagus kapağının yetersiz olması asit, pepsin ve safranın reflüsüne neden olur.

Reflü özefajit her 10 kişiden 4’ünde görülen bir rahatsızlıktır.

Normalde birçok kimsede yemek sonrası 10 - 15 kez reflü görülebilir.Ancak bu, bazı durumlarda hastalığa neden olur.En bilinen belirtisi yemekten 30 - 60 dakika sonra oluşan ve uzanıp yatmakla başlayan veya artan yanmadır. Ayrıca yiyecek ve içeceklerin kusma olmaksızın ağza geri gelmesi, tükrük salgısında artış, yutma güçlüğü ve yutma sonucunda ağrı duyulması, kusmayla kan gelmesi, dışkıda kan ve demir eksikliği anemisi görülebilir.

 

Reflü neden oluşur?

Virüse bağlı gelişen enfeksiyonlar, tahriş eden maddelerin tüketimi, entübasyon (kişinin solunum yollarını açık tutmak için tüp yerleştirme işlemi), alt yemek borusu kapağı basıncının azalması, mide fıtığı, artan karın basıncı, mide boşalmasının gecikmesi ve tekrarlayan kusmalar gibi durumlar, bilinen reflü nedenleri arasındadır.

 

Reflü nasıl teşhis edilir?

Pirozis (Göğüs kemiği altında ya da üst karın duvarı bölgesinde hissedilen bir yanma duygusu, göğüs ağrısı, karın ağrısı, geğirme, ekşime, dişlerde çürükler, boğaza acı su gelmesi, şişkinlik, kusmayla kan gelmesi, dışkıda kan ve disfaji (yutma güçlüğü) reflünün en önemli belirtilerindendir.

 

Reflüde beslenme tedavisi nasıl olmalıdır?

-Alt yemek borusu kapağının basıncının azalmasının önlenmesi için diyetin protein içeriği arttırılır.

-Yağ ve yağlı besinlerin (margarin, tereyağı, yağlı etler, yağlı peynirler, tam yağlı süt/yoğurt, mayonez, kaymak, krema, sosis, salam, pastırma) tüketimi azaltılmalıdır.

-Yemek borusu tahrişini azaltmak ve mide asidinin uyarılmasını önlemek için; koyu çay, kahve, acı baharatlar, karbonatlı içecekler, domates, turunçgiller, alkol, çok sıcak ve soğuk besinler tüketilmemelidir.

-Rahatsızlık belirtilerini arttıracağı için çikolata, nane, soğan, sarımsak gibi besinlerin tüketimi azaltılmalıdır.

-Kuru fasulye, nohut, mısır gibi gaz yapan besinlerden mümkün olduğunca kaçınılması gerekmektedir.

-Kızartma ve kavurma yöntemi ile pişirilmiş besinlerden uzak durulmalıdır.

-Obezite, reflü oluşumunu kolaylaştırdığı için hastanın ideal vücut ağırlığında olması sağlanmalıdır.

-Günde en az 3 öğün düzenli yemek yenilmelidir. Öğünler sık aralıklı olmalı (en az 2 saat), bir öğünde fazla yemek yenilmemeli ve yemek yerken sıvı alımı azaltılmalı, sıvı öğün aralarında içilmelidir.

-Yatmadan önce yemek yeme alışkanlığı varsa vazgeçilmeli; besin tüketimi geç saatlere bırakılmamalıdır.

 

Reflü için hayatınızı kolaylaştıracak genel öneriler

-Mide basıncını arttıracağı için sıkı kemer kullanımı gibi uygulamalardan kaçınılmalıdır.

-Yemekten hemen sonra uzanıp yatılmamalı, en az 3 - 4 saat ara verilmelidir.

-Yatağın baş kısmı 20 - 25 cm kadar yükseltilmelidir.

-İlaçlar yeteri kadar su ile birlikte ve tercihen dik pozisyonda alınmalıdır.

-Sigara ve alkol kullanımından kaçınılmalıdır.

-Tok karnına egzersiz yapılmamalı, bir süre mutlaka beklenilmelidir.

 

(3S Diyet ve Beslenme Danışmanlığı / www.3sdiyet.com)


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık