• 03 March 2017, Friday 18:48
Ö. CahitSarıbey

Ö. Cahit Sarıbey

‘İstihdam Seferberliği’ne tam puan

Ö. Cahit SARIBEY

Muğla genelinde bulunan Oda ve Birliklerin başkanları ile yöneticileri olarak, Muğla Valisi Sayın Amir Çiçek başkanlığında İŞKUR ve kısa adı MUTSO olan Muğla Ticaret ve Sanayi Odası tarafından organize edilen toplantıya davet edildik.

Sayın Valinin konuşmasında ifade ettiği üzere, Mülki amirlerin genelde bu tür davetlerde il ve ilçeye yapılacak Derslik, Okul, Sağlık Ocağı, Hastane, vb. yatırımlara bölge insanının da katkı koyması yönünde ricaları olur. Bunda amaç, hem bölgenin eksiğinin tez elden giderilmesi hem de; yapılan yatırıma yöre insanı sahip çıkmasıdır.

Ancak bu kez durum farklıydı.

Devlet’in işverene, “Sen bir adım at, ben de sana destek vereyim bütçene katkı sağlayayım” demesinin il bazında birinci ağızdan aktarımıydı.

Hükümet tarafından yürürlüğe konan 687 sayılı KHK’nin içinde yer alan destek paketindeki “İstihdam Seferberliği” ile işverene sağlanan İstihdam Teşviği tüm katılımcılarca olumlu karşılandı.

Faaliyet konusu ne olursa olsun neticede tüm işverenler işin niteliği ve kapasitesine göre işçi çalıştırmakta. Muğla genelinde bakıldığında, bölge ekonomisinin büyük ölçüde turizme dayandığı ve ellinin üzerindeki iş kollarının da bir şekilde turizmle ilintili olduğu net olarak görünmekte.

Durum böyle olunca, en göz önündeki turizm sektöründen bir örnekleme yapacak olursak; Konaklama sektöründe de sezonun sonunda mecburen iş akdi sona eren personeli az veya çok işe alacak. İşte tam bu noktada sağlanan “İstihdam Teşviği” işletmecilere adeta ilaç gibi gelecek.

İşe başvuru tarihinden geriye doğru üç ay öncesi resmen işsiz olan işçiler işe alındığında, her işçi için işveren tarafından ödenen SGK Pirimi, Gelir Vergisi ve Damga Vergisinin 773 .-TL’sini yıl sonuna kadar, üstelik sayı sınırlaması olmaksızın Devlet ödeyecekmiş.

Bu parayı ödemek için Devletin koyduğu tek şart, işe alınacak işçinin 18 yaş üzerinde olması ve son üç aydır işsiz yani SGK’sız olması gerektiğidir.

Turizm Sektörü temsilcilerinin zaten yıllardır çalışanların SGK primi konusunda devletten destek beklediğini bilmeyen yok. Açıklanan bu teşvikle, bir anlamda tam da turizmcilerin isteği yerine gelmiş oldu.

Üstelik bu teşvik sadece turizm sektörü değil tüm iş kolları için geçerli.

Bu durumda işletmeler işçi alacak, devlet de destek olacak.

Eee, daha ne olsun.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık