- Makaleyi Paylaş
- Facebook'ta Paylaş
- Twitter'da Paylaş
- 23 October 2019, Wednesday 9:27
- 2963 kez okundu
Oğuz ALPÖZEN
BODRUM ANTİK HALİKARNASSOS
Vedia MARAL
Kitabı kaleme alan T.Oğuz Alpözen, arkeoloji eğitimi almış, Bodrum kalesinde müdürlük yapmış. Uzun yıllar Bodrum’da yaşamış. “20 yılı aşkın sure için şunu itiraf etmek zorundayım ki Bodrum’u ve Bodrumlu’yu henüz yeterince kavrayamadım. Bu küçük kitapta, yöreye gelen kişiye biraz yararım olsun istedim” (s:6) diyerek, kitabın gerekliliğini ortaya koymuş.
Bodrum, 5000 yıllık geçmişe sahip. Geçmişinde çok sayıda uygarlık, devlet var olmuş. İskender, Pers, Osmanlı, Karya, Saint-Jean Şövalyeleri, İtalyan işgali görmüş geçirmiş. En son Türklere kalmış. Şimdilerde her renk, cins devletin insanını konuk eder olmuş.
Bodrum denildiğinde akla gelenlerin başında kale yer alır. “Bodrum Antik Halikarnassos” kitabı, kalenin yapımını, bugüne gelişini anlatmış. Kale içindeki salonlar, mekanlar, konularına göre, tarihi dönemlere göre ayrılmış. Arkeolojik kazılarda bulunanlar, (Milas civarından gelen – Euromos, Labraunda- buluntular burada görülebilir), denizden çıkan batıklar, fotoğraflarla anlatılmakta.
Bodrum yarımadasında gezilecek yerlerin önemli ve yöresel neyi varsa öne çıkarılmış. Ayrıca arkeolog gözüyle, ören yerleri ele alınmış.
Kitaptan bir ‘hikaye’..
“Lidya Kralı Giges, Karyalıların bir savaşta gösterdikleri başarı üzerine Lidya’nın başkenti Sardes’te yüzyıllar boyu saklanan kuvvet tanrısı Herakles’in altın baltasını, Karyalılara vermiştir. Çift ağızlı balta Karya, Lidya ve Misialıların ortak hac yeri olan Milas yakınlarındaki Labraunda Tapınağı’na konmuştur.” (s:14)
Kitap : Bodrum Antik Halikarnassos
Yazar : T.Oğuz ALPÖZEN
Sayfa : 127
Yayınevi : Müze Eserleri Turistik Yayınları
B.Tarihi : 1983
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.