• 13 November 2019, Wednesday 8:33
VediaMaral

Vedia Maral

İÇİNDE “MİLAS” GEÇEN KİTAPLAR (17)

CEZMİ ÇOBAN
MİLAS BİBLİYOGRAFYASI

MİLAS KAYNAKÇASI

Vedia MARAL

Milas’a ilişkin yayınlanan yazıların künyelerini toplayan ‘Milas Bibliyografyası’ büyük ölçüde ihtiyacı karşılayacak bir çalışma. Geleçekte araştırma yapacakların kaynak belirleme konusunda başvuru kitabı olacağını söylemek abartı değildir. 
‘Milas Bibliyografyası’, kaynakların ismine göre ya da yazar ismine göre alfabetik sırayı takip eder ve ilgilisine kullanım kolaylığı sağlayacaktır. 
Titiz ve yoğun emeğin sonucu ortaya çıkan çalışma ‘ilk olarak kitaplar, kitapcıklar, tezler, bültenler, makalleler, sempozyum bildirileri incelenmiştir.’ Sonrasında 190’a yakın gazete, dergi, yıllık, ansiklopedi taranarak 1300’ü aşan kaynak bilgisine ulaşılmış. Derli toplu el altında bulunan kaynak isimleri bazı konuların eksikliğinin fark edilmesini sağlayacak, bu eksikliklerin ilerde bazı araştırmacılarca giderilmesine vesile olacaktır. 
Kitap yalnız Türkçe kaynaklara yer vermemiş yabancı dilde kaynaklara da yer vermiştir. Dili Türkçe olan kaynakların en yenisi 2019 yılına, en eskidi 1900-2 yılına aittir. Yabancı dilde yer alan kaynakların en yenisi 2017, en eskisi 1723 yılına aitti. 
Derleme elime geçtiğinde gözden kaçan, ulaşılmayan kaynak olabileceğini düşünerek ilk olarak şu anda okuduğunuz Gazete Önder’in Kurucusu Mehmet Emin Berber’in ‘Milas’ın coğrafyası ve tarihi, Emek Matbaası. Milas 1966’ oldu. Bulunca da arkasından Aşkıdil Turan Akarca’nın ‘Milas Coğrafyası Tarihi ve Arkeolojisi. İstanbul Matbaası. İstanbul. 1954’ isimli kitabı aradım, onu da buldum. 
Bibliyografyada bulamadığım edebi metinlerdi. Kitabı derleyen Cezmi Çoban’la görüşmemizde, edebi metinlerin yer almamasının bir atlamanın sonucu olmadığını, izlenen yolla ilgili bir durum olduğunu bildirdi. 
Kitapta önemli bulduğum  bir kaç kaynağı sıralıyorum. 
-Aşkıdil /Turan Akarca –Milas Coğrafyası Tarihi ve Arkeolojisi
-George Bean –Karia 
-Anneliesse Peschlow Bindokat- Latmos  Bir Karia Kenti Heraklia 
-Halim Şafak Şanlıdağ- Edebiyatta Milas
-Abuzer Kızıl- Uygarlıkların Başkenti Milas ve Çevresi 
-Olcay Akdeniz –Milas Coğrafyası, Tarihi Kültürü ve Ekonomisi
-Ekrem Uykucu –İlçeleriyle birlikte Muğla Tarihi
-Paul Wittek-Menteşe Beyliği


Kitap       : MİLAS BİBLİYOGRAFYASI
Yazar       : Cezmi ÇOBAN
Sayfa       : 160
Yayınevi     : Bodrum Yarımada Basın Yayın
B.Tarihi    : Mart 2019


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık