• 06 November 2019, Wednesday 8:23
VediaMaral

Vedia Maral

İÇİNDE “MİLAS” GEÇEN KİTAPLAR (16)

Prof. Dr. Rahmi Hüseyin ÜNAL
MENTEŞE BEYLİĞİ BAŞKENTİ BEÇİN

UNUTULAN BİR BAŞKENT
Vedia MARAL

Beçin, az da olsa antik dönemden kalıntıya sahiptir. Klasik, Hellenistik, Roma, Menteşe Beyliği ve Osmanlıyı görmüş. Hiç bir uygarlıkta öne çıkmayan kent, Menteşe Beyliği’nde öne çıkmış. O dönemde han, hamam, çeşme, cami, medrese, konak vs. yapılmış.
Milas ovasının güneybatı yönünde, ovanın bittiği noktada yer alan kale, korunma açısından klasik ortaçağ kalelerini aratmaz. Yalçın ve ovaya hakim kayalıkta kale olmaya müsait yerde ikame ederek, geçmişte güvenlik ihtiyacı karşılanmıştır.
1424’lerden, yani Menteşe Beyliği’nin kesin ortadan kalkmasından sonra, Beçin hızla küçülmüş, 17. Yy. Başlarında Celali isyanları zamanında kent halkı iç kaleye çekilmiş. 1950’den sonra da ıssız kalmıştır. Kale, bugün unutulmuş haldedir. 
Kitabın yazarı Prof. Dr. Rahmi Hüseyin Ünal, Beçin kazı ekibinin başkanlığında bulunmuş. Kazı çalışmaları sırasında bulunan defineler – izinli kazılar içinde- Türkiye genelinde bulunanların en büyüğüdür. 
Beçin’deki kazı yerleri, kazıda bulunan defineler, kale içi ve ören yerleri, okuyucuya Türkçe-İngilizce sunulmuş.
Beçin ören yerleri albeniden uzaktır. Çünkü kırma taşlarla inşa edilmiş yapılardır ve genel olarak bu gibi yapılardan beklenilen mozaiklere, heykellere, mermer yapılara Beçin’de raslanmaz.
Kitabın hemen başında Anadolu beylileriyle ilgili bir konuya değiniliyor. Konuyu ve farklı görüşü ortaya koyalım. 
‘Anadolu Selçuklu Devleti, Kösedağ yenilgisi (1243) sonrasında uç beyleri üzerindeki otoritesini kaybedince, çoğu Batı Anadolu’da olmak üzere 10’u aşkın beylik bağımsızlığını ilan etti’ deniyor (s:6). 
Farklı görüş, beyliklerin denildiği gibi bağımsızlığa kavuşmadığı, Anadolu Selçuklu Devleti’nin otoritesini ortadan kaldıran İlhanlıların, bu kez kendi hegemonyalarını kurdukları, dolayısıyla Anadolu Beyliklerinin yeni kıblesinin artık İlhanlıların başkenti Tebriz olduğunu belirtir.  (bkn. Türkiye Tarihi-2, Yayın Yönetmeni Sina Akşin, 1997, s:26)
İki görüşün değerlendirmesini okuyucuya bırakalım.


Kitap       : Menteşe Beyliği Başkanti Beçin
Yazar       : Prof. Dr. Rahmi Hüseyin ÜNAL
Sayfa       : 56
Yayınevi     : Beçin Belediye Başkanlığı Kültür Yayınları
B.Tarihi    : 2006


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık