• 20 November 2019, Wednesday 8:25
VediaMaral

Vedia Maral

İÇİNDE “MİLAS” GEÇEN KİTAPLAR (18)-BİR KARİALI ARKEOLOG

NEZİH BAŞGELEN
AŞKIDİL AKARCA ANISINA KARYA, KARYALILAR VE MİLAS

 

9-10 Eylül 2011 tarihinde 4. Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumu, 3 Ekim 2010’da yaşamını yitiren Milaslı Prof. Dr. Aşkıdil Akarca’nın anısına düzenlenmiş. Sempozyumun sunum konusu ‘Karia’nın Kutsal Kentleri ve Labraunda’dır. Aşkıdil Akarca’nın öğrencisi olmuş Nezih Başgelen ve akademisyenler Aşkıdil Akarca’nın farklı yönlerini anlatmışlar.
Ana sunum konusu ‘Karia’nın Kutsal Kentleri ve Labraunda’ üzerine yerli ve yabancı akademisyenler bilgilerini paylaşmışlar. Labraunda kazılarını yürüten Doç. Dr. Oliver Henry, Labraunda’nın sadece kutsal bir yer olmadığını, önemli bir gömü merkezi de olduğunu vurgulamış. Labraunda kazı ekibi başkanı Prof. Dr. Lars Karlsson hava kirliliğinden kaynaklanabilecek mermer kalıntıların aşırı derecede yıpranmalarına dikkat çekmiş. Lagina kazı ekibi başkanı Prof. Dr. Ahmet Tırpan, Lagina, Stratonikeia ve Panamara antik kentlerinin yakınlarında linyit kömürü çıkarmak için ocak açılmakta olduğu ve bunların da tarihi kentlerin kalıntılarına olumsuz yönde etkilediğini anlatmış. Ayıca Ahmet Tırpan, bizdekinin tersine Almanya ve Japonya’da arkeolojiye verilen öneme parmak basmış.
Arkeoloji ve Sanat Yayınları editörü Nezih Başgelen, maden yasasında yapılan son değişiklerle gelinen noktada maden arama sınırının kalktığını, maden arama ruhsatı alan kişiler, kurumlar isterlerse Anıtkabir’in, isterlerse Topkapı Sarayı’nın altında maden arayabileceklerini iletmiş.
Prof. Dr. Aşkıdil Akarca, (1916-2010) Arkeolojik Kariyer Yayınları ve Milas’ başlıklı yazıda Nezih Başgelen İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji Kürsüsü kurulduğunda Aşkıdil Akarca asistan olarak görevde bulunduğu ve yazının devamında Aşkıdil Akarca’nın eserleri ve katıldığı arkeolojik kazıları aktarmış.

Kitap       : AŞKIDİL AKARCA ANISINA KARYA, KARYALILAR VE MİLAS
Yazar       : Nezih BAŞGELEN
Sayfa       : 48
Yayınevi     : Arkeoloji ve Sanat Yayınları
B.Tarihi    : 2012


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık