• 11 September 2021, Saturday 10:24
Av. M. İlker Gürkan

Av. M. İlker Gürkan

KULLANILMAMASI GEREKEN “TANIMLAYICI KAVRAMLAR – SIFATLAR” (Tartışılmak üzere bir tez-öneri)

Şiddet’i temel mücadele biçimi olarak gören, tümüyle hoşgörüsüz, tüm dünyada etkin bir durumda olan ve küresel finansal sermaye (Yeni emperyalizm) tarafından üretilmiş, siyasi-askeri-finansal v.d. açılardan desteklenen, kullanılan, kendilerini de “tek doğru islam yorumu” olarak gören, çeşitli fraksiyonlardan oluşmuş Toplumsal-Siyasal hareket için aşağıdaki terimlerle adlandırılmak, tanımlama yapmak, doğru değildir ve sonuçta bir bumerang etkisiyle bizzat bu hareketlere hizmet eder. Amacımız; geniş ve dini hassasiyeti olan kitlelere; bu gurupların yanlış bir sosyo-politik tutumları olduğunu, özelliklede “İslam dışı” olduklarını anlatmaktır. Sözünü ettiğimiz bu tanımlamalar, dindar insanlara daha kolay ulaşabilen ve iddiaları bu insanlar tarafından daha inandırıcı bulanan kişilerce tersyüz edilerek, hiç varmak istemediğimiz bir sonuca ulaşabilir.

Neden? Nedenlerini, her bir tanımdan sonra, gerekçeleriyle şöyle açıklayabiliriz

1- CİHATÇI : Bu nitelemeyi yaptığımızda “Cihad” sözcüğünün olumlu anlamı hatırlatılıp, o guruplara haksızlık yaptığımız söylenecektir.

Çünkü; Diyanet Vakfı ansiklopedisinde ; ” Arapça’da “güç ve gayret sarfetmek, bir işi başarmak için elinden gelen bütün imkânları kullanmak” mânasındaki cehd kökünden türeyen cihad, İslâmî literatürde “dinî emirleri öğrenip ona göre yaşamak ve başkalarına öğretmek, iyiliği emredip kötülükten sakındırmaya çalışmak, İslâm’ı tebliğ, nefse ve dış düşmanlara karşı mücadele vermek” şeklindeki genel ve kapsamlı anlamı olan bir kavram olarak tanımlanmıştır -ki bir çok hadis kaynağı da verilmiştir- ve bu anlamı ile bu kavrama karşı tutum almak olumsuz karşılanacaktır.

2- SELEFİ; Eğer siz bu gurupları “Selefi” kavramı ile tanımlarsanız;

Bu guruplar yine TDV ansiklopedisini göstereceklerdir ki orada konu şöyle geçer : “Sözlükte “önce gelmek, geçmek, geçmişte kalmak” anlamındaki selef (sülûf) kelimesinden gelen selefiyye “geçmiş insanlar, soy, fazilet ve ilim bağlamında önce gelip geçenler” demektir. Selef, terim olarak ilim ve fazilet açısından müslümanların önderleri sayılan ashap ve tâbiîn için kullanılır. Selefin üstünlüğü ümmetin en hayırlısının Hz. Peygamber döneminde yaşayanlar, sonra onların ardından gelenler (sonra da onları takip edenler) olduğu” şeklindeki bir hadise dayanır ki kaynaklar da gösterilmiştir.- Böylece bu gurupları eleştirirken; tam tersi bir etki yaratacak ve dini hassasiyeti olan geniş kitlelerin gözünde, bu guruplara övgüde bulunmuş olacaksınız, istemediğiniz sonuçlara yol açacaksınız. Bu nedenle bu kavramı kullanmaktan da sakınılmalıdır.

3- DİNCİ : Bu sözcük geniş kitlelerde -özellikle dini hassasiyeti olan kitlelerde- dine bağlı-dindar anlamına gelen bir sözcük olarak anlaşılır. Kitlelerin sözkonusu eğilimini bilen bu guruplar {Kötü mü? Ne var “dinci” olmakta ? “Dinsiz” mi olaydık?] diyeceklerdir. Böylece bu kavramı kullanırken siz bu gurupları sözcüğün gerçek anlamıyla yüceltmiş-övmüş olacaksınız. Herhalde amacınız bu değildir!..

4- RADİKAL İSLAMCI : Bu kavram “kökten İslama bağlı” demektir. Bu gurupları tanımlarken bu kavramı kullanırsanız, şu iki cevapla karşılaşmanız kaçınılmazdır. Birincisi : Önce kavramı Türkçeleştirecekler, sonra {Bu kötü bir şey mi? İslama baştan sona bağlı olmanın ne sakıncası var. Yani ‘biraz müsliman – biraz değil mi olsaydık} diyecekler ve sizlerin “aslında din’e karşı” olduğunuzu vurgulayacaklardır. İkincisi: Bu tanımlama tümüyle reddedilecektir. Şöyel ki: {Bu tür ‘ Radikal İslamcı’, ‘Kökten Dinci’ v.b tanımlamalar ABD-AB ve İsrail gibilerin uydurduğu kavramlardır. İslam, dinimize yüce Allahın verdiği isimdir. Bir tek’dir. Kitabı da Peygamberi de bir tek’dir.} Ve sizin bu tür kavramları kullanmakla aslında “Din’den çıktığınızı” söyleyeceklerdir . Dolayısıyla: Siz yine ‘açığa düşmüş’ olacaksınız.

5- TERÖRİST: Algı yaratmak ve bunu kullanmak konusunda son derece başarılı bir güç karşısındayız. Bu kavram hakkında geniş olarak bilinen şey “kötü bir şey” olduğudur. Yaklaşık 35 yıldır “Terör” denilince tüyleri diken diken olan bir halkımız var Bu guruplar hakkında bu kavramı kullanırsanız; bir açıdan kafa karışıklığına yol açarsınız ve bir başka açıdan ise çok yoğun bir biçimde Müslümanları terörist diye tanımladığınız biçiminde etkili bir karşı propagandaya muhatap olursunuz..

Son olarak bir noktayı vurgulamak gerekiyor; konuşma ve yazılarımızda, sohbetlerimizde bile bu kavramlardan ve onlara tekabül eden guruplardan söz edip eleştirirken, özenli olmalıyız. Demokrat çevrelerin ve insanların; meramını apaçık anlatacak ve dini hassasiyeti olan insanlarımıza olumsuz yansıtılamayacak bir genel tanımlamaya, yakıcı biçimde ihtiyacımız olduğu düşünülüyor

Değerli bir Arkadaşımız ; buraya, bu gurupları nitelerken “Teo-Faşist” kavramını kullanmayı ve kamuoyuna teklif etmeyi öneriyor. Başka bir kavram belirleyip o’nu da yazabilirsiniz.

Ayrıca : Yazdıklarımıza, tezimize (Kavramlar üzerine olanlar da dahil ) eleştirileriniz ya da önerileriniz varsa onları da iletirsen yararlanırız. Baştan da belirttik bunlar yalnızca "tartışılmak üzere yazılmış bir tezdir." Eleştiri ve katkılarınızdan memnun olacağız.

İlginiz ve emekleriniz için teşekkür ederiz.

 


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık