- Makaleyi Paylaş
- Facebook'ta Paylaş
- Twitter'da Paylaş
- 30 May 2016, Monday 18:47
- 5550 kez okundu
Prof. Dr. Ayhan ÇIKIN
Çiftçinin, tarımın büyük sorunları var.
En önemli sorunları, teknik ve ekonomik altyapı sorunlarının hep ihmal edilmiş olmasından kaynaklanan sorunlardır:
-Uzun yıllar Türkiye tarımını uluslararası rekabete taşıyabilecek bir “toprak ve tarım reformu” gerçekleştirilemedi;
-Piyasaya uyabilecek, aile emeğini tam istihdam edebilecek optimum bir işletme büyüklüğü yaratılamadı. İşletmeler küçük ve çok parçalı.
-Tarımsal yapının bir sonucu olarak tarımsal ürün maliyetleri dünya ölçeğine göre çok yüksek.
-Tarımsal girdi fiyatları dünya fiyatlarına koşut gelişirken, tarımsal ürün fiyatları yeterli düzeyde oluşamıyor.
-Tarım ve kooperatif kesimleri için Türkiye’de ekonomik ve hukuki altyapıda yetersizlikler var.
-Her şeyden önce günümüz dünya ekonomisinde “likit sermaye” çok önemli rol oynamaktadır.
-Likit sermayenin iki önemli ana kaynağı vardır: Tasarruflar ve Bankacılık sistemi içinde (Merkez Bankası paraları + Bankaların yarattığı paralar) piyasaya arz edilen nakit paralar. Her iki durumda da “Banka” önemli rol oynar.
-Çiftçilerin/kooperatifçilerin tasarruflarını toplayıp onlar adına bu tasarrufları yönetecek ve yönlendirecek “Banka” olgusu çok önemlidir. Ayrıca çiftçiler /kooperatifler adına Merkez Bankası’ndan sıcak para talep edebilecek bir “Çiftçi ve Kooperatifler Bankası” ne yazık ki Türkiye’de halâ kurulamamıştır. 1937’de “Tarım ve Kooperatifler Bankası” durumuna getirilen T. C. Ziraat Bankası’nın bu statüsü 1980’li yıllarda kaldırılmıştır. Özetle, bugünkü koşullarda tarım ve kooperatif sektörü için finansal altyapı hazırlanmamıştır.
-Küreselleşen bir ekonomide GATT anlaşmasını hayata geçiren Dünya Ticaret Örgütü’nün temel mantığı “bir mal nerede ucuzsa oradan alınır, nerede pahalıysa oraya satılır” şeklinde özetlenebilir.
-Tarımsal destekler büyük ölçüde kaldırıldı. Bir taraftan gümrüklerden mal girişlerinin kolaylaşması, diğer yandan tarımın yapısından kaynaklanan tarımsal ürün maliyetlerinin yükselmesi, tarımsal ürünlerin ihracatını kısarken ithalatında da bir patlama yarattı.
-“Türkiye’deki kooperatiflerin rolü nedir” gibi bir soruya, biraz geçmişe dönerek şöyle yanıt verilebilir: Cumhuriyetin Kuruluş dönemlerinde “Tarım-sanayi-ticaret” kesiminin bütünleşmesinde özellikle tarım kredi ve tarım satış kooperatifleri önemli görevler alarak tarımsal üretimin artmasında ve çeşitlenmesinde büyük rol oynamıştır. Örneğin, kırsal kesime teknik bilgiler “Tarımsal Yayım Servisi” ile ulaşırken, tarımsal girdilerin ve onu finanse edecek kredilerin, o günkü koşullarda bir tarım ve kooperatifler bankası özelliği taşıyan “T.C. Ziraat Bankası”nın eşgüdümünde “Tarım Kredi Kooperatifleri (TKK) aracılığı ile ülkenin dört bucağındaki binlerce köye ve çiftçiye ulaştırıldı. Böylece tarımsal üretimde nitelik ve nicelik arttı. Bu şekilde üretilen başlıca tarım ürünleri, Tarım Satış Kooperatifleri (TSK) aracılığı ile ülkenin çeşitli bölgelerinden toplanıp işlenerek pazarlandı. 1950’lerde pancar üreticileri kooperatifleri ile Türkiye Şeker Şirketi’nin ortaklaşa çalışmasıyla şeker üretimi geliştirilmiş, tarımsal ithalat büyük ölçüde azalmış, buna karşılık tarım ürünleri ihracatı gelişmiştir. 1960’larda bugünkü “Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri”nin atası olan “Köy Kalkınma Kooperatifleri” devreye girdi. Türk çiftçisi, bu kooperatiflerle “kooperatifçilik teorisi” ile daha yakından tanıştı.
-Son çeyrek yüzyıldır izlenen ekonomi politikaları, tarım kesiminde kooperatifçiliği oldukça zayıflatmasına karşın tarım kesimindeki kooperatifler, halâ önemli bir potansiyeli harekete geçirecek düzeydedir. Yeter ki, uygulanan ekonomi politikaları içinde gerekli rol kendilerine sunulabilmiş olsun.
-
20.02.2017 Çiftçiyi küresel pazarla birleştirmek, kooperatif ile mümkün
-
07.02.2017 Yalnız Ev
-
29.08.2016 Kooperatif hareket yol ayrımında mı?
-
26.07.2016 Tarımsal kooperatifçilik manifestosu
-
06.06.2016 Üye mi, ortak mı? Ya da Kooperatif yapı üzerine ...
-
16.05.2016 Anam
-
09.05.2016 Denklemin ve çözümün önemli bir parçası: Kooperatifler
-
01.05.2016 Eğitim Kooperatifçiliği açısından Kooperatifçilik ilkeleri *
-
25.04.2016 Yine bölüşüm üzerine …
-
18.04.2016 Tarımı sömüren, çiftçiyi yoksullaştıran ekonomi politikaları
-
09.04.2016 Milas için bir Yerel Kalkınma Stratejisi Taslağı
-
04.04.2016 “Yeni bir Kooperatif Çağı”
-
28.03.2016 Kooperatif kurmak / 2
-
21.03.2016 Kooperatif kurmak * / 1
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.