• 11 May 2019, Saturday 9:31
FerhanYedilioğlu

Ferhan Yedilioğlu

Anne

Hepimiz birilerinin verdiği kararla dünyaya geliriz. Dünyaya gelmek isteyip istemediğimiz sorulmaz hiçbirimize. Nerede doğacağımıza, hangi ailenin ferdi olacağımıza, ismimizin ne olacağına karar verme yetkimiz yoktur. Gözümüzü açtığımızda bizimle ilgilenen kişinin sayesinde hayatta kalabiliriz. Bizimle ilgilenen kişi ile aramızda bir bağ oluşur. Bu bağ sayesinde şekillenmeye başlarız. Dünyaya geldiğimizde ilk bağ kurduğumuz kişidir annemiz. Burada önemli olan nerede nasıl dünyaya geldiğimiz değil hayata ne kadar uyum sağlayabildiğimiz, hayatla mücadele gücümüz, ben varım deyişimiz, kendimize güven duymamız, sevmemiz, sevilmemiz. Bu noktada bize bunları öğreten annelerimizdir. Eğer dünyaya geldiğimizde annemiz ile aramızdaki bağ sıcak sevgi dolu ise hayata karşı daha olumlu duygular geliştiririz.

Bizim hayata sağlam adımlarla basmamızı sağlayan hayat arkadaşımız rehberimiz annelerimizdir. Bizleri dokuz ay karnında taşır, zorluklara katlanır, sevgi ve şefkat ile besler. En karşılıksız sevgi anne sevgisidir. O sevginin karşılığı yoktur. Uykusuz geceler, bitmeyen koşuşturmalar... Evladının mutluluğu onun mutluluğu olur. Evladı ağlayınca ağlar,  onun içi yanınca kendi içi yanar. Yaşama sebebi evladıdır Annenin tek amacı evladını yetiştirmek, topluma hayırlı bir fert olmasını sağlamaktır.

Doğuyorsun, büyüyorsun, evleniyorsun sonra daha kendi hayatınızı keşfedememiş iken ,öğrenme yaşam boyu devam eder iken gittiğin yola birini daha katıyorsun. Yani bir iken iki kişi oluyorsun. Daha kendini keşfedememiş iken iki kişilik yaşamaya başlıyorsun hayatı. O andan sonra tek hedefin onu hayata hazırlamak oluyor tabi bu arada sende yaşıyor ve yaşarken öğreniyorsun. Öğrenme yanılma sürecin senin içinde devam ediyor anne olsan dahi… Ama yine söyleyeceğim ,çıkılan bu yolda temel olan yine sevgi. Tabi ki hataların olacak düşeceksin kalkacaksın ama kişiye değerli olduğunu sevildiğini hissettirebildiysen eğer, doğru yoldasın demektir. İşte bu noktada mükemmel anne ve baba olmanın veya mükemmel evlat olmanın mümkün olmadığını bilmemiz gerekir. Koşullar ne olursa olsun karşındakine sevgiyi verebilmiş isen ona onu sevdiğini hissettirebilmiş isen bence en mükemmel anne ve evlat sizsinizdir.

Bir arkadaşımın sözüne, burada yer vermek istiyorum’’anne var anne var’’Sadece karnında taşıyıp çocuğunu hayata getirende anne, çocuk dünyaya geldikten sonra sahiplenip onu yetiştirende anne, hem karnında taşıyıp hem de onu hayata hazırlayanda annedir. Ama bana sorarsanız anne olmak için sadece karnında taşımak, onu dünyaya getirmek yetmez. Sevgi nasıl emek isterse anne olmakta emek ister bence… Annelik; çocuğu dünyaya getirmekten ziyade onu yaşatmak, tereddütsüz her fedakârlığa göğüs germektir. Ona rehberlik etmek, ayaklarının üzerinde tek başına kalmasını sağlamaktır. Kocaman bir sevgi ile büyütmektir anne demek…

 Sevmek hayatın anahtarı. Kendini sevdikten sonra bu zincir devam eder gider. Aileni, kardeşini, çevreni, vatanını… Sevmeye başlarsın. Sevgi, hataları ile sevdiğinde güzeldir. Benim annem bana; ben olmayı öğretti. Kararlarımın hep yanında oldu. Düştüğümde elimden tuttu cesaretlendirdi. Sevgi ile sarıldı ve hep benimle gurur duydu, en güzeli kendimi keşfetmeyi öğretti. Annem sen benim özgürlüğümsün. Nefesimsin. Hayata gülümseme sebebimsin. Bugün kendi ayaklarımın üzerinde durabiliyorsam, hayatın bana verilmiş bir hediye olduğunu kabul ediyorsam senin sayende. Umarım bende çocuklarımın hayatında iyi kileri olurum.

Yeri geldi kızdık birbirimize, yeri geldi ağladık, sevindik, sorguladık birbirimizi. Bana kızdığın zaman, seni anlamadığımda derdin ya bana; anne olunca anlayacaksın diye; evlatlarımı kucağıma aldığımda, onlarla yaşam yolunda yan yana yürüdüğümde anladım seni annem. Anneliğin çok özel bir duygu olduğunu, evladının canı yanınca seninde canının yandığını, o hasta iken geçmeyen zamanı, o yanında yok iken özlemin ne olduğunu, evlat sevgisinin yerini hiç bir şeyin alamayacağını, karşılıksız yüce sevginin anne sevgisi olduğunu… Anladım.

Seni artık çok daha iyi anlıyorum. Anneler günün kutlu olsun anneciğim. Anne olmayı hak eden tüm annelerinde anneler günü kutlu olsun. Sevgi ile kalın…


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık