• 05 July 2019, Friday 8:43
FerhanYedilioğlu

Ferhan Yedilioğlu

HEDEFE KİLİTLENMEK

Hepimiz bu hayatta yaşar iken; ulaşmak istediğimiz hedeflerimiz vardır. Hedefler kişiye göre farklılık gösterir. Bir öğrenci, iyi bir okul kazanmayı hedefleyebileceği gibi, daha kaliteli bir yaşam sürmek de hedefimiz olabilir. Bir evimizin olmasını hedefleyebiliriz veya bir arabamızın…  Dediğim gibi kişinin ihtiyaçlarına göre bu çeşitlilik kazanır. Kiminle konuşsan herkesin bir hedefi vardır.

İnsanların mutlu olmaları, isteklerinin gerçekleşmesi, hedeflerine ulaşması, sahip oldukları şeye bağlı değildir. Davranışlarına bağlıdır. Tabi bazen de bazı istekleri gerçekleştirmek elimizdeolamayabilir. Bedensel bir engeli gidermek gibi. Ama hedefimiz ne olursa olsun ona ulaşmak veya ulaşamıyorsak bile engelimizle mutlu olmak, yaşamaya devam etmek elimizdedir.

Çoğunuzun ‘hedefe kilitlenmek neimiş?’ dediğinizi duyar gibiyim. Hedefe kilitlenmek, önce hedefinizin anlamlı olmasını gerektirir. Anlamlı olmayan hedefler; hedefe ulaşma yolunda sürekliliğiniziengeller. Hedefe ulaşma yolunda devamlılık önemlidir.  Bir işe hızla başlayıp sonra bir anda vazgeçtiğiniz, yarıda bıraktığınız olmuştur.

Hedefinizin anlamlı olması için kendinizi tanımanız gereklidir.Yetenekleriniz neler? Kapasiteniz ne? Ne sizi mutlu eder? Neyi istersiniz? Bu soruları düşünmeniz gerekir. Kendinizi tanımadan, kapasitenizi anlamadan, size uygun olmayan hedefleri koyduğunuzda yarı yolda kalırsınız.

İhtiyacınız olan hedefinizi seçtiktensonra, hedefinize ulaşacağınıza inanmanız gerekir.Burada inanç devreye girer. Şöyle yaparsam olmaz, olursa iyi olmaz, benkazanamam, yapamam, gibi kendinizin koyduğu engeller, hedefinize ulaşmanızı imkânsız hale getirir. Bir şeyin imkânsız olduğuna inanırsanız, zihniniz bunun neden imkânsız olduğunu size ispatlamak için çalışmaya başlar. Ama bir şeyi yapabileceğinize gerçekten inandığınızda zihniniz, onu yapmak üzere çözümler bulmak konusunda size yardım etmek için çalışmaya başlar.  Beyninize attığınız olumsuz her düşünce hayatınıza geri döner.Düşündüklerinize, ağzınızdan çıkanlara dikkat edin. Çünkü ne düşünürseniz onu yaşarsınız. Bu arada, bu zamana kadar farkında olmadan edindiğiniz olumsuz düşünceleri olumlu hale çevirmekte elimizde…

Hedefinize ulaşacağınıza inandıktan sonra, kendinizin oluşturduğu blokeleri kaldırdıktan sonra, hedefe kilitlenme durumunuz başlar. Hedefe kilitlenmekten anladığımız; dikkatimizi hedefe vermek ve gözümüzü ondan ayırmamak değildir. Hedeften gözünü ayırmazsan, çevrende olup bitenleri göremezsin. Anını yaşayamazsın. Bir sarsıntı ile hedefe ulaştım der iken, her şeyi kaybedebilirsin.

 

Ülkenin en iyi karate ustası olmak isteyen genç bir adam, Japonya’ya giderek bulduğu ünlü bir okulun ustası ile görüşür;

- “ Ülkenin en iyi karate ustası olmak istiyorum. Bunun için kaç sene çalışmam gerek?” diye sorar.

-“En az on sene” diye cevap verir usta.

“On yıl çok uzun bir süre” der genç adam. “Peki ya öğrencilerinizden iki kat daha fazla çalışsam?” diye sorar.

-“Yirmi yıl” diye cevap verir usta.

-“Yirmi yıl! Peki ya gece gündüz bütün gücümle çalışsam?”

-Bu kez ustanın cevabı “Otuz yıl” olur.

-“Her seferinde size daha fazla çalışacağımı söylüyorum ve siz ulaşma süremin daha da uzayacağını söylüyorsunuz. Bu nasıl olur?” diye sorar genç adam.

-“Cevabı oldukça basit” der usta. “Bir gözünü varmak istediğin noktaya dikersen, o noktaya giden yolu bulabilmek için geriye bir tek gözün kalır.”

Hedefe kilitlenmek, izleyeceğiniz yolu belirleyip, ona odaklanmanızı gerektirir. Hedef için izleyeceğin bir yolun olmalı. Bu yol; Kapasiteni zorlamadan yapabileceğin, devamlılığını sağlayabileceğin ve akışa kendini bırakıp, anını yaşayabileceğin bir yol olmalı. Hayatınızda, yüzmeyi bildiği halde bir anda boğulan, hayatını kaybeden insanlarla karşılaşmışsınızdır veya duymuşsunuzdur. Biliyoruzki; suya kendimizi bırakabilsek zaten suyun kaldırma gücü bizim boğulmamızı engelleyecek. Ama akışa kendimizi bırakmayıp çabalamaya başlayınca hayatını bile kaybedebiliyorsun.

Başarı, mutluluk; uygun hedefi bulup, ona kilitlenmek, kilitlenirken andan kopmamakla, devamlılığısağlamakla, istikrarlı olmakla gelir. Herkesin hedefine ulaşması dileği ile sevgi ile kalın…

 


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık