• 12 March 2019, Tuesday 8:19
FerhanYedilioğlu

Ferhan Yedilioğlu

İLKBAHAR

Mart ayına girdiğimiz şu günlerde her yeri bahar kokusu sardı. İki cemre düştü. Üçüncüsü de düştü düşecek.Filizlenen çiçeklerin tomurcukların kokusu her yeri saracak. Kokular ile yaşanmışlıklarımıza doğru kısa bir ziyaret yapacağız hepimiz. Çünkü her kokunun her insan için bir anlamı vardır. Yeni doğmuş bebeğin kokusu, papatyalarınkokusu, iğdekokusu, nergiskokusu, yasemin çiçeğinin kokusu, denizkokusu, sabahın ilk saatlerinde çıkan poğaça kokusu… Uykuyadalmış olan umutlarımız canlanacak ilkbaharda… İlkbahar, tümsevecenliği ve neşesi ile bizi kucaklayacak. Bütün duyu organlarımız uykudan uyanacak bu mevsimde…Bence mevsimler içinde en enerji dolu olanı ilkbahardır. Sonbahar hüzün kokar, kış hayatın koşuşturmasına bir dur deme anıdır. Tüm duygular burada uykuya dalar. İlkbahar bir uyanıştır. Bir yandan insanları uykudan uyandırır bir yandan da yazın habercisi olur. Yaz güneşle buluşma anıdır. Aydınlık sarar her yanımızı.

  Mevsimlerin insan ruhunu etkilediğine inanırım. Hava durumuna göre duygularımız değişkenlik gösterebilir. Yağmuryağdığında çalışmak istemeyiz çoğumuz… Kahvemizi elimize alıp iç dünyamızla baş başa kalmak isteriz. Bir karamsarlık bıkkınlık kaplar içimizi. Güneş doğduğunda içimiz kıpır kıpırolur. Sanki bir yerlere sığamayız. Bir anda değişiveririz ilkbaharın gelişi ile…Ve bir anda hayata olumlu bakan, gelecekle ilgili iyimser düşüncelere sahip olan ve çevresine daima neşe saçan insanlar olup çıkıveririz bu güzel mevsimde.

Bu mevsimde her yerde güneş hissedilirken; her şey olumlu iken birden yağmur yağabilir. Bir kararsızlık dengesizlik hissedilebilirilkbaharda. Bu bizide etkiler. Kararsız bir ruh haline bürünebiliriz. Aslında İlkbahar görevini yapar; bize yazı hissettirirken kendinden de bir şeyler katar ve en sonunda bizi yaza teslim eder.

İşte bu geçiş noktasında kararsızlıklarımızla baş etmeyi öğrenmeliyiz. Birçoğumuz duygular işin içine girdiğinde karar vermenin zor olduğunu söyler. Aslında duyguları ile başa çıkamayanlar, daha çok kararsızlık yaşar. Bence kararsızlıktan kurtulma yolu duygular ile mantığımızı barıştırmakla olur. Sizi sizden başka kimse iyi tanıyamaz.’’En kötü kararbile karasızlıktançok daha iyidir.’’Karasızlığınızla başa çıkamayıp hayatın size küsmesine izin vermeyin.

Duygularınızı, sorunlarınızı, hayallerinizi en iyi siz tanırsınız. Karar verirken başkalarına değil kendinize odaklanın. Kendinizin ne istediğine bakın. Bazen seçiminizde hatada yapabilirsiniz. Ama o anda yapacağınız vermiş olduğunuz kararın arkasında durmaktır. Ya durmadan verdiğiniz kararların arkasından kendinizi sorgular mutsuz olursunuz yada seçiminizin arkasında durup, yeni seçimlere doğru daha güçlü adımlarla hayattan zevk alarak yolunuza devam edersiniz. Unutmayınki; Karar verme anındaki zayıflığınız başkalarının gücü olur. Karasızlık zamanımızdan çalar.

İşte mevsimler gibidir hayat. Bazen bizi güldürür, bazen düşündürür, bazen de canlandırır. Mevlana demiş ki;’Bulutlar ağlamasa; yeşillikler nasıl güler…’’Dengeyi bulmalı insan her anın tadını çıkarmalı.Bir yerde okumuştum’’Senin dünyaya bakan penceren kirli ise, benim çiçeklerim sana çamur görünür…’’Güzel bakalım güzel görelim, her anın tadını çıkaralım. Bu ilkbahar günlerinde tüm sevdiğimiz kokuları içimize çekelim, aldığımız nefesin farkına varalım…İçinizdeki tüm kapıları sonuna kadar açın ki; baharın kokusu içinize işlesin. Kuş cıvıltıları içinizi kaplasın. Yeniden doğuşun mucizesine bırakın kendinizi. Rüyalarınızı gerçekleştirmenin en iyi yolu uyanmaktır. Sevgi ile kalın…


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık