• 23 September 2022, Friday 10:46
Abdullah GÜRGÜN

Abdullah GÜRGÜN

BİR KEZ DAHA "BAFA(!?) DOĞAL YAŞAM(!?) KOOPERATİFİ(!?)"

"S.S. Bafa Doğal Yaşam Tarımsal Üretim ve Pazarlama Kooperatifi" isimli kooperatiften yola çıkarak kooperatifleri, kooperatifçiliği, kooperatifçiliğin nasıl istismar edildiğini, kooperatiflerin az ya da orta gelirli üreticilerin sınırlı maddi olanaklarını birleştirerek güçlenmeleri için kurulmuş ortaklıklar olduğunu, devletin bunları desteklemesi gerektiğini, üretim için, Kemalist Devrim'in gerçekleşmesi için bunun şart olduğunu. Seçilmiş zenginlerin kooperatifçiliğe verilen olanakları istismar ettiğini, istismara son verilmesi gerektiğini ve Atatürk kooperatifçiliğini ele alan üç yazı yazmıştım.

Adı geçen kooperatiften sosyal medyada bu eleştiri konusu olunca haberimiz oldu. Bafa'dan hiç ortak yokmuş. "Bafa'dan da ortak bulunsun madem" diyerek 21 Haziran'da ortaklığa başvurmuştum. Kooperatif tüzüğüne göre 15 gün Kooperatifler Yasası'na göre bir ay içinde yazılı olarak olumlu ya da olumsuz yanıt verilmesi gerekirken üç ay geçmesine karşın yanıt verilmedi. Öte yandan bazı kişilere 200 bin TL karşılığı üyelik önerileri yapılmaya devam edildi.

Bu seçilmişlerin NEDEN Bafa'da faaliyette olan S.S. Bafa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne katılmayı yeğlemedikleri ve bunlara böyle bir kooperatif olduğu ve buraya katılmaları gerektiği niçin söylenmediği merak konusu. BAFA ismi taşıyan bir kooperatife Bafa'da ikamet etmeyenlerin üye olmalarının en azından etik olmadığı hangi sebeple anlatılmamıştı?

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından arazi verilmiş. Araç gereç sağlanacak, GEKA'dan 500 bin TL kadar para alınmış vs. Bafa Gölü Tabiat Parkı sulak alanında, tarihi mezarların olduğu ve mevki adı "Koca Mezarlık" olarak geçen bölgeye  bir fabrika inşa etmekteler. Buna nasıl ve kimler izin vermiş anlaşılır gibi değil. Kendisinden görüşlerini istediğim, bölgeyi iyi bilen köylerde BAfa Gölü'nün hal i pür melali hakkında konferanslar veren Bilim Adamı Doçent Erol Kesici, "Buraları biliyorum ve buraya yapılması mümkün değil.. Sulak alan bölgesi içerisinde, su basar alanı" diye şaşkınlığını dile getiriyor.

Bütün bunları yazılarımda sorgulamıştım. Milas Kaymakamlığı'na, Milas İlçe Tarım Müdürlüğü'ne ve Muğla Büyükşehir Belediyesine de bildirmiştim...

Seçilmiş zenginler kulübü durumundaki bu kuruluşa halkın, memleketin olanakları nasıl böyle bol kepçe aktarılıyordu? Şaşkınlığımı dile getirerek az gelirli ve orta gelirli halkın kooperatifleşmesine, üretimlerini güçlendirmesine yönelik çalışmalara verilmesi gereken destekler nasıl zaten varsıl olanların daha da varsıllaşması için dağıtıldığını sorgulamıştım.

Bu yazılardan sonra yazılı yanıt yerine Kooperatifin zeytinlik sahibi olmayan, zeytincilikle uğraşmayan Tiyatrocu Başkanı Nadi Güler'den Whatsapp üzerinden bir ileti aldım. Olaylar ve yazışmalar güzel bir tiyatro oyunu olabilir, tüm yazışmaları sunuyorum...

25 Ağustos 2022

Tiyatrocu Başkan Nadi Güler:

"Abdullah bey merhaba

Telefonla ulaşmaya çalıştım, ulaşamadım o yüzden yazıyorum;

Yazılarınızdan anladığımız kadarıyla daha önce ortaklığını düşündüğünüz kooperatifimize artık ortak olmak istemiyorsunuz, doğru mudur?

Zira bir Genel Kurul ve yeni ortak alımı sürecindeyiz, bilgi verirseniz ona göre işlem yapabiliriz, saygılar"

Yanıtım:

"Merhaba Nadi Bey,

Yasal yanıt süreniz çoktan geçti. Evet - Hayır yanıtınızı büyük bir merakla beklemekteyim.

Saygılar

Abdullah Gürgün"

Tiyatrocu Başkan Nadi Güler:

" Yasal süreç içinde ‘olumsuz’ cevap vermemek için bekletmiştik, “gelişmeler olduğunda size bilgi vereceğiz” demiştim, ortaklık talebiniz devam ediyorsa hızlıca değerlendiririz, zira 10 yeni ortak alınacak, saygılar"

Yanıtım:

"Ben de size, yazılı başvuracağımı, yazılı yanıtınızı beklediğimi söylemiştim. Saygılar"

26 Ağustos 2022

Tiyatrocu Başkan Nadi Güler telefon etti.

Güler, gayet samimi hal hatır sorarak başladı. Biz de onun halini hatırını sorduk. Umursamaz havada ama besbelli ki, tedirgin gülerek daha başka yazılar da yazıp yazmayacağımı sordu. Fişeklikte her zaman yedek sıkı bulundurduğumu söyledim. Ortak olmamda sakınca bulunmadığını söyledi. Ardından asıl baklayı ağzından çıkardı. Kendi tüzüklerine ve Kooperatifler Yasası'na uymadıklarına ilişkin Muğla Büyükşehir Belediyesine yazdığım yazıyı geri çekmeliymişim. Diğer bir deyişle ortaklığım o yazıyı geri çekme koşuluna bağlanmıştı.

Tabii ki, kabul etmedim. Konuşma tatsız bitti...

27 Ağustos 2022

Tiyatrocu Başkan Nadi Güler'e whatsapp üzerinden sorular yönelttim:

"Sayın  Nadi Güler,

Dün, 26 Ağustos Cuma günü, telefon ederek şahsımın kooperatifinize ortaklığa kabulde sakınca olmadığını söylediniz ve Muğla belediyesine yaptığım, bildirimi geri çekmemi istediniz.

Ancak başvurumun üzerinden iki aydan uzun bir süre geçmesine karşın bana, ortaklığa kabul edildiğim ya da kabul edilmediğime dair bir yazılı yanıt HÂLÂ gelmemiştir.

Bu durumda bazı sorular sorma gereği duydum.

1. Ortaklığa kabulüm için Muğla belediyesine göndermiş olduğum, tüzük ve kooperatif kanununa uymadığınıza ilişkin, yazılı bildirimimi geri çekmemi şart olarak mı koyuyorsunuz?

2. Öyle ise bu sizin keyfi kararınız mıdır yoksa yönetim kurulunuzun böyle bir kararı var mıdır? Varsa bana bu kararın kopyasını gönderebilir misiniz?

3. Kooperatifinize ortak olma koşulları nelerdir? Tüzüğünüze göre kabul ya da ret kararı yönetim kurulunca yapılacak bir araştırması sonunda en geç on beş (15) gün içinde bildirilir. Herhangi bir koşula bağlanmaz. Kooperatifler Kanununa göre ise bu süre bir ay ile sınırlandırılmıştır. Yasaya uymamak suç teşkil eder. Ayrıca kooperatifçiliğin amaç ve ruhuna aykırıdır. Yönetim kurulunuz ve başta başkan olarak siz, bunları bilmiyor musunuz? 

4. Kaç Üyeniz var? Kimler? Bunlardan kaçı Muğla İli, Milas İlçesi Bafa Mahallesi'nde ikamet ediyor? Bunlardan kaçının zeytinliği var? Kaçının zeytinyağı fabrikası var?

5. Bafa Gölü çevresinin tarihi eser, doğa, fauna ve flora zenginliğini göz önüne almadan inşaatın sürdüğü yere (Gölyaka - Bafa sınırındaki daha beş altı yıl öncesine dek göl sularının taştığı tehlikeli alana) zeytinyağı fabrikası kurulabilmesi için hangi kurum ve kuruluşlardan izin aldınız?

6. Bu tesisi bölge mimarisini ve oluşabilecek su baskınları da dikkate alınarak düzenlemeyi, zeytinyağı fabrikası yapmak yerine Bafa gölü, Bafa Mahallesi ve çevre mahalleleri, hatta Menderes ve havzasını temizleme, geri dönüşüm tesisi yapmayı düşünür müsünüz?

7. Kooperatifiniz zeytinyağı dışında başka hangi alanlarda çalışma yapmayı planlıyor?

8. Tanıdığım ortaklarınıza baktığımda hepsi yüksek gelirli, varlıklı, Bafalı olmayan seçilmiş insanlar. Bafalı (ya da yabancı) düşük ve orta gelirli üreticilerin kooperatifinize ortak olmalarına nasıl bakıyorsunuz?

Yanıtlarınız 29 Ağustos günü hazırlayıp 30 Ağustos günü yayınlamayı planladığım bir yazıda kullanılacaktır.

Saygılarımla

Abdullah Gürgün"

Tiyatrocu Başkan Nadi Güler:

"Sayın Abdullah Görgün

Yazınızı ilgili arkadaşlarımıza yönlendirdim, en kısa zamanda tarafınıza cevap verilecektir.

Saygılarımla"

SESSİZLİK...................................................................

PERDE KAPANIR...

TIK YOK. TAM 24 GÜN SONRA SESSİZLİK ABDULLAH GÜRGÜN TARAFINDAN BOZULUR...

19 Eylül 2022

Benden Whatsapp üzerinden iki soru daha:

"Sayın Gülen,

27 Ağustos tarihinde size yönelttiğim sorularımızın en kısa zamanda yanıtlanacağını yazmıştınız. Yirmi günden fazla zaman geçmesine karşın yanıt gelmedi.

Bu sorulara iki soru daha ekliyorum.

- Aldığım bilgiye göre, bazı vatandaşlara 200.000 TL karşılığı ortak olmalarını teklif etmişsiniz. Doğru mudur?

- Bunlardan biri Abdullah Gürgün'ün ortaklığa kabul edilip edilmediğini sormuş. Abdullah Gürgün'ün ortaklık başvurusunu geri çektiğini söylemişsiniz. Doğru mudur?

Saygılarımla

Abdullah Gürgün"

Tiyartrocu Başkan Nadi Güler'in yanıtı:

"Bugün Genel Kurul’umuz hepimize hayırlı olur inşallah, yarın görüşmek doğru olacaktır"

Yanıtım:

"Sorularıma genel kurulunuz mu yanıt verecektir?"

SESSİZLİK..............................................................

PERDE KAPANIR...

Bakalım oyun kaç perde sürecek...

Tiyatrocu Başkan Nadi Güler 26 Ağustos günü telefon ettiğinde, "benim arkam güçlü" havasında, "Başka yazılar da yazacak mısınız?" diyerek gülüyordu.

Komik miydi? Bence Trajik idi. Ya da trajikomik...

Gülerim ağlanacak halime misali...

Ya da "son gülen iyi güler" mi demeli?

 


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık