• 27 March 2024, Wednesday 22:51
Abdullah GÜRGÜN

Abdullah GÜRGÜN

MİLAS YEREL SEÇİMLERİ ÜZERİNE

Ben Muğla Milas İlçesi Bafa Köyü’nde (Mahallesi’nde) oy kullanacağım.
Yarım asırdan fazla yurtdışında kaldığım için adayların ancak birkaçını tanıyorum.
Açık yüreklilikle belirteyim, benim için önemli olan, en başta şimdiye dek öksüz ve yetim bırakılmış Bafa’ya kimin hizmet vereceğidir.

Bafa için önemli olan noktaları şöyle sıralayabiliyorum:

Ilbıra ve Beşparmak Dağları’nın vahşice talan ve  tahrip edilmesi.

Bafa Gölü kıyılarına yapılan kaçak yapılar, köylülerin arazisinin zenginlere tahsis edilmesi.

Yeraltı sularının bilinçsizce kullanılmasının önüne geçilememesi.
Akarsuların ve yeraltı sularının kirlenmesinin önlenememesi.
Milas - Söke karayolunun bir bölümü halindeki Atatürk Caddesi ölüm tuağı durumundadır. Her iki yanına yürüyüş yolu, kaldırım yapılmalıdır. Yol şeritlerinin içi S şekli verilerek ya da kasisler konarak hız kesilmesi sağlanmalıdır.

Merkezdeki Park Caddesi de özellikle çocuklar için oldukça tehlikeli durumdadır. Cadde, hiç uygun olmamasına rağmen, iki taraflı otopark olarak kullanılmaktadır. Bafa Atatürk Parkı’ndaki çocuk oyun sahasından koşarak çıkan çocuklar park eden arabaların arasından aniden yola fırlamakta ve hızla gelen araçların altında kalma tehlikesi geçirmektedirler. Bu konuda Bafa halkı imza toplayıp belediyeye sunmuş ama bir sonuç alamamıştır.

Bafa’da 25 yıl kadar önce DYP’li belediye başkanı zamanında bir kütüphane açılmış, sonraki seçimlerde gelen CHP’li belediyece kapatılmış ve hala kapalıdır. Tabelası silinmiş kapısının camı kırılmış, kitaplar nem ve küf içinde harap durumdadır.
Milas belediyesi, ”Kitap Baba” olarak bilinen Mesut Tim’e Bafa Belediye ek binasının bir odasını vererek  ”Atatürk Çocukları Kütüphanesi” açtırmıştır. Ne var ki bu kütüphaneyi de  hiç açık gör(e)medik.
Gönül ister ki, tüm sokaklarımızda birer kütüphane kurulsun ama açık olmak kaydıyla. Sadece kütüphaneyi açmakla da olmaz kuşkusuz. Çocuklara, gençlere ve genel olarak da halka kütüphaneyi sevdirecek ve gitme alışkanlığı kazandıracak etkinlikler düzenlemelidir belediyeler. Birkaç odadan oluşan ve biraz bakım ve tamiratla daha işlevsel hale getirilebilecek olan eski kütüphane binası en kısa zamanda halkın hizmetine sunulmalıdır  ve mutlaka bir kütüphane çalışanı saat 9.00-12.00 ve 13.00-18.00 arası burayı açık tutmalıdır burayı.


Bafa Pazarı Cuma günü sabahları birkaç saat kurulmaktadır. Bu birkaç saat için Bafa’nın tarihi dokusuna ve mimari yapısına hiç uygun olmayan, demirden çok yüksek  bidon benzeri kocaman bir yapı kondurulmuştur orta yere. Parktan Beşparmak Dağları’nın görünmesini engelleyen bu çirkin, metal hilkat garibesinin yerine yirmi adet seyyar, üstü kapalı ahşap tezgah yapılmalıydı. (Örneğin Stockholm merkezindeki Hötorget (Samanpazarı) 1600’lü yıllardan bu yana hemen her gün açılmasına karşın seyyar tezgahlar sabah getirilir açılır, akşam kaldırılır). Geri kalan para Bafa’yı Milas’ın Şirince’si yapmaya yeterdi. Ayrıca Bafa Pazar yeri eskiden etrafı sundurmalı, ortada deve, boğa güreşleri düzenlenebilen, bayram eğlenceleri yapılan, açık hava sineması oynatılan, futbol oynanan, gerçekten çok amaçlı bir yerdi. Ya gene o şekle döndürülebilirdi ya da Bafa’nın mimari yapısına ve tarihi dokusuna uygun çok amaçlı bir Pazar yeri yapılabilirdi.   Karar verilmeden önce seçenekler sunularak Bafalıların da fikirleri alınabilirdi.

 

Belediyeye ait birçok dükkan ve bina var. Bunların tamir ve tadilatları yapılabilir ve kiraya verilerek gelir sağlanabilirdi. Park Caddesi üzerinde bulunan iki binadan birinin tarafıma satılması ya da kiralanması yolundaki yazılı başvuruma yanıt verilmediğini de üzülerek belirtmeliyim. Burayı Bafa ve Çevre Mahalleler Koruma Geliştirme ve Dayanışma Derneğine lokal yapmayı planlıyordum. Olmadı. Kütüphane binası da belediye ile birlikte sosyal ve kültürel etkinlikler yapmak için derneğimizce yıllarca belediyeden istendi. Sonunda olumlu meclis kararı çıktı. Ancak bu karar bugüne dek uygulanmadı.

Belediyeye ait dört dükkanın tadilatının yapılmasına karşın buraya  gene dokunulmadı ve içindeki kitaplarla birlikte kaderine terk edildi. Bafa için güzel şeyler yapma umuduyla binbir emekle kurulmuş olan dernek için de en sonunda kapatma kararı aldık. Vatana ve millete hayırlı uğurlu olsun. CHP’li belediyeye yakışmadı. En kısa zamanda burası elden geçirilmeli ve büyük emeklerle toplanan kitaplar kurtarılmalıdır.
Otuz yıldır Bafalıların dillendirdiği asbestli boruların değiştirilmesi için yeni yöneticiler derhal kolları sıvamalıdırlar .

Ben burada sadece Milas’ın merkez mahallesi olan Bafa’nın aklıma gelen sorunlarına değindim. Kuşkusuz tüm mahallelerin kendine özgü sorunları var. Umarım adaylar bunları yerinde inceleyip belirlemişlerdir.

Kuşkusuz çok sayıda mahallesi olan Milas’ımızın tüm sorunlarının çözümü kolay değildir. Bu çözümleri kolaylaştırmanın bir yolu da kitle örgütleriyle ve o mahallelerde yaşayan aydınlarla işbirliğinden geçer. Şimdiye dek itibar görmeyen bu yol kullanılmalıdır.

Gelelim herkesin kafasındaki soruya: KİMİ, KİMLERİ SEÇELİM?

Ben tanıdığım adaylar içindekilerden uygun bulduklarım hakkındaki öznel düşüncelerimi sunacağım:
Milas belediye başkanlığına Fevzi Topuz’u düşünüyorum. Neden? Açıkçası iyi tanımıyorum. Yıllar önce Labranda’da İsveç Televizyonu için çekim yapmaya gelmiştim. O sıralar İsveçliler orda kazı yapıyorlardı. Fevzi Topuz’u ziyaret ettik. Güzel karşıladı. Aracımızı beğenmedi. ”Siz bu arabayla oraya gidemezsiniz” dedi. Sebebini sorduk. Yollar çok bozukmuş. ”Ben size yüksek bir araç vereyim” dedi. Şöför bir arkadaş da verdi yanımıza. Yıllar sonra Arasta’da karşılaştık o arkadaşla. Hemen tanıdı. İyi dostluk kurmuşuz. Kendisine bir kez daha teşekkür ettim. Fevzi Topuz’u da bu güzel davranışıyla anımsıyorum.

Muhammet Tokat’ı Türkiye dönüşüne başladığımda ziyaret edip kitaplarımı imzalayıp vermiştim. Telefon numaralarımızı da aldık verdik. Ne yazık ki, bir kez olsun Milas ile ilgili bir toplantıya, etkinliğe çağrılmadım. Milas ve Bodrum üzerine İsveç Radyo ve televizyonunda çok program yaptım. Gene de elimden geldiğince yazıp çiziyorum. Umarım yeni yönetim beni de Milaslı gazeteciler içine alır.

Meclis üyeleri içinde en çok Ali Özgür’ü tanıyorum. Bafalıdır. Ailedendir. Ama asıl CHP gençlik Kolları başkanlığı yapmış olması önemlidir. Ayrıca Ilbıra Dağları’ndaki vahşi  talan ve tahribatla mücadele için kurduğumuz Ilbıra Platformu’na Ali Özgür’ü  başkan yapmıştık. Mücadeleyi üç beş kişi kalmamıza karşın sonuna dek cesaret ve kararlılıkla sürdürmesi de meclis üyeliğine seçilmesi için belirleyicidir. Yukarıda saydığım noktalarda, öksüz Bafa’mıza el uzatacağına inancım tamdır. Yalnız Bafa değil, Milas, Muğla ve ülkemiz için yurtsever dürüst ve cesur bir siyasetçi olmanın ilk adımını atacaktır.

Musa Balkaya’yı,  Ali ve Ömer Özgür ile İrfan Ballkaya kanalıyla tanıyorum. Selimiye mahallesi’nden. Çok iyi tanımasam da Milas – Bafa arasındaki tüm mahalleler için önemli roller oynayabileceği kanısındayım.
Aday adayı olup da aday yapılmayan gazeteciler Nevzat Tüfekçi ve Özgür Mil’i de mecliste görmek isterdim. Milas’ın sorunlarını en iyi bilen, çözümler önerebilecek arkadaşlar. Ne yazık ki, adaylar arasında bunları göremedim. Ama biliyorum ki gazeteci olarak gene Milas’ın can alıcı sorunlarını dile getireceklerdir, çözümler sunacaklardır.

Bence meclise girmesi mutlaka gereken aday adayı, İasos Mahalle Meclisi Derneği Yön Kr Başkanı Hülya Canko Scobie idi. İyi eğitim almış, dil bilen, yıllarca yurtdışında yaşamış, girişken, sevecen, halkla ilişkilerde bir numara, kadınların, engellilerin, üreticilerin, tüccarların sorunlarını gayet iyi bilen biri. Doğa ve Çevre sorunlarını ise sadece bilmekle kalmıyor, çözüm için en önde koşuyor.

Böyle birinin adaylar arasına konmamış olması benim için anlaşılır değil.

Hani Kılıçdaroğlu Emine Ülker Tarhan yerine ekmek için Ekmeleddin’i çıkarıp “tıpış tıpış gideceksiniz” dediydi ya; hani Ankara Cumhuriyet Lisesi’nden okuldaşım Gönül Saray cumhurbaşkanlığına aday olunca Ecevit tarafından engellenmişti ya; onlara benzetiyorum. Hülya Hanım cumhurbaşkanlığına değil sadece belediye meclis üyeliğine girmek istiyor. Büyük   velinimet. Ama...

Bu memlekette ne yazık ki, kadının fendi erkeği yenmiyor. Neyse ki, otuza yakın adaydan oluşan listede üç tanecik de olsa kadına yer verilmiş.

Umarım, seçimler Türkiye’miz, Muğla’mız, Milas’ımız ve Bafa’mız için kutlu, mutlu ve uğurlu sonuçlar getirir.

 


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık