- Makaleyi Paylaş
- Facebook'ta Paylaş
- Twitter'da Paylaş
- 06 July 2024, Saturday 12:04
- 629 kez okundu
O sıralarda yirmili yaşlarda olan gençler dehşetli okuyorlardı. Ne derin teorik tartışmalar yapılırdı.
1969’da İstanbul’da Şişli’de birkaç devrimci arkadaş birlikte kalıyorduk. Eve giren çıkan belli değildi. Beni de hakem yaparlardı. İtiraz da etmezlerdi. Ama çok konuşulmasını yersiz bulur, emperyalizme karşı tam bağımsızlık mücadelesi verilmesi, toprak reformu, ağa, hacı, hoca takımının etkisinin kırılması, feodalizmin silinip süpürülmesi vb konularda halkı örgütleyecek etkinliklere, eylemlere girilmesini savunurdum. O zamandan beri MDD görüşünü benimserim. 1970’li yıllardan bu yana Aydınlık hareketinin yayın organlarına yazarım.
TESADÜFLERİN ÇİZDİĞİ YOL
Türkiye’de kalsam nerelere savrulurdum, bilemiyorum. Kalmadım. Macera tutkusu mu yoksa tesadüfler mi demeli, beni Avusturya’ya Viyana’ya sürükledi. Arkadaşım Erdem Özdiş terzi olarak oraya gitmişti. Mektup yazdı. Orada hem çalışıp hem okuyabilirmişim. Bafa, Söke, İzmir, Ankara ve İstanbul öğrencilik maceralarından sonra yurtdışı fırsatını kaçıramazdım doğrusu...
Hiç düşünmeden hazırladım bavulumu...
VİYANA’DA DEVRİMCİLER
Viyana’da üç devrimci arkadaş vardı: Erol Sever, İsmail Hazım Yarkın ve Kamil Sedat Uyar. Hepsi Aydınlıkçı. Ben de öyle; dört olduk. Erdem arkadaşlara “Bir devrimci geliyor” demiş. Dört gözle bekliyorlardı. Bir süre Erdem’de kaldıktan sonra Erol’un evine geçtim. Hazım da orada kalıyordu. Erol ile dostluğumuz ölünceye dek sürdü. Hazım daha sonra TİKKO’ya albay oldu. Ama general olamadan istifa etmiş. Şimdi Avusturya’da Linz’de tercümanlık yapıyormuş.
O da ayrı bir alemdi. Ben özellikle hafta sonları çilingir soframı kurar, o güzelim Avusturya şaraplarının tadına bakardım. Hazım bir yandan, benim içki içmemi eleştirir öte yandan da bana Türk sanat müziği şarkılarıyla eşlik ederdi. Avusturyalı arkadaşlar, çarpık bacaklı olduğu için, “O” bacaklı Hatzim Yarkin derlerdi. Kulakları çınlasın. O da öyle bir hızlı devrimciydi.
Sedat, Tıp okuyup doktor olacaktı. İşçilerimize yardım etmeyi yeğledi. Okulu boşladı. Okuyamadı. Viyana’da yardım etmediği kimse yoktur. Viyana’daki Türkler kadirşinaslık edip bir heykelini dikseler yeridir. Benim de çok kahrımı çekti. Çok yemeğini yedim. Hele bazen sütlü irmik helvası yapardı ki, bayılırdım. Şimdi de memleketi Yozgat’ta yoksullara yardım ediyormuş.
AYKIRI ARKADAŞLAR
Bir süre sonra Mehmet Güneş Şahiner geldi. Kızkardeşi Gülay benim kızkardeşim Günay ile Erenköy Kız Lisesi’nden sınıf arkadaşı çıktı. Tesadüfen rastgelmek bu olsa gerek... Gülay Memo’nun tek yumurta ikizi gibi. Uzun zamandır o da Viyana’da.
Memo Güneş önce Viyana üzerinden İsveç’e gitmiş. Uçakta pasaportunu yırtmış ve İsveç polisine, “Ben Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu’nun neferlerinden Mehmet Güneş Şahiner. Ülkemde yaşama olanağım kalmadığı için ülkenize iltica ediyorum. Bana iş ve konut verin mücadeleme burada devam edeyim” demiş. Pasaport kontrolündeki, “çok insancıl, sosyal demokrat polis” hiç de insancıl davranmamış. “Hoş geldin” bile demeden, “İlk geldiğin ülkeye başvuracaksın” deyip bir hücreye atmışlar bunu. İlk uçakla da Viyana’ya postalamışlar.
Yanlış anımsamıyorsam, Sedat bir papaz ya da haham buldu. Onun yardımıyla Memo Güneş’in siyasi iltica başvurusu kabul edildi. Onu da Erol’un tek odalı, tuvaleti dışarıda evine aldık. Aramızda en aykırı, en matrak adam oydu. Daha gelir gelmez Erol’un evinin duvarlarına çiviler çaktı, bir yerlerden tahtalar bulup bağladı, raflar yaptı. Bir de sazı vardı; gündüz demeden gece demeden Ruhi Su çalmaya çalışıyordu... Zavallı Erol’un küçük bir pikabı ve bir sürü Bob Dylan, John Baez, Beatles, Mireille Mathieu vb plakları vardı. Ama dinleyemiyordu... Kitap okuyamıyordu. Der Spiegel dergisini kahve eşliğinde tadını çıkararak okumayı pek severdi. Ama Memo’nun konuşmasından, sazından, gürültüsünden okuyamıyordu... Ha bire “Hemşeri, bırak, evimi mahvettin, gürültü yapma” diye yakınıyor ama Memo’ya dinletemiyordu.
Hazım bir ev buldu kaçtı. Ama bu kez de Arif diye bir arkadaş geldi. Memo ile hiç anlaşamıyorlar, arada bir ciddi kavga ediyorlardı.
Bir gece Memo, “Ben bu akşam Almanca öğreneceğim” dedi. Bütün gece oturdu. Bizi uyutmadı. Bir şeyler de öğrendi gerçekten. Çok zekiydi. Hatta dâhiydi. Doktora da yapmıştı. Profesör olacağım diyordu, ömrü yetmedi. Sonunda Erol Memo’yu Marksist Leninist Öğrenciler Birliği üyesi öğrencilerin bir evine yerleştirdi. 8. Viyana’da Schlösselgasse 15/3... Memo bu kez de geceleri bağıra bağıra Ruhi Su söylemeye çalışarak oradaki öğrencileri kaçırdı. Viyana’nın en güzel bölgelerinden birinde beş altı odalı koskoca ev ona kaldı. Çok değişik işlerle uğraştı. Onu da yakın zamanda kaybettik.
Memo evden ayrıldıktan sonra Erol, bu da gitse diye benim gözümün içine bakmaya başladı. O sıralar da Basın Yayın Komünü’nden Yaşar Ayaşlı geldi. Onunla minnacık bir oda tuttuk. Aslında asıl kiracı Sevindik isimli bir Ermeni hemşeriydi. Ödediği kiranın üstüne kendi kârını da koyup evi bize ikinci elden kiralamıştı. Ev dediğin de ev olsa... Mutfak yok. Tuvalet dışarıda. Bir yatak, bir soba[yakacak odun, kömür yok]; ne çanak var, ne çömlek... Yaşar ile giysilerimizle yatarak o soğuk Viyana kışını orada geçirdik.
GÜVENDİĞİMİZ KARLI DAĞ
Ev sahibimiz Sevindik’i bize bulan kişi İzmir’den gelen ve bize 1968’in tanınmış devrimci gençlerinden Atıl Ant’ı referans gösteren biriydi. Görünüşte sıkı devrimciydi. Ajan olduğunu da onu bize tanıştıran Sedat oldu. İnan(a)madık. Yıllar sonra pek çok kişiden Sedat’ı doğrulayan bilgiler geldi. Viyana’ya bir ziyaretimde bununla konuşmaya karar verdik. Josef ile birlikte gittik. Biz daha ağzımızı açmadan adam devrimciler hakkında konsolosluğa bilgi verdiğini anlattı. Her bilgi verdiğinde buna 500 Avusturya Schilling’i ödüyorlarmış. Ne kadar pişman olduğunu vurguladıktan sonra kendi arkadaşları olan bizler için hiç konuşmadığının altını çizdi. Güvendiğimiz dağlara lapa lapa karlar yağıyormuş. Şaştık kaldık.
Burdur’da askerlik yaparken on iki kişiyi sorguya çektiler. Avusturya Türk Öğrenci Derneği’ndeki sekreterlik görevimden İsveç’teki dernek başkanlığına, yazdığımız bildirilerden afişlere dek her şeyi biliyorlardı. Benim, bunlardan ötürü hakkımda herhangi bir dava açılmadığını belirtmem üzerine, beni sorguya çeken albay, “Biz burada suçlu aramıyoruz. Bil!” dedi. Yani gözdağı veriyorlardı. Verdikleri bilgiler arasında 3-5 kişilik çok dar bir gruba ait bilgiler de bulunuyordu. Anladım ki, yerin bile kulağı var. Ya da “Su uyur düşman uyumaz” mı demeli?
O sıralarda Cumhuriyet Gazetesi İsveç muhabiriydim. Ondan da haberleri vardı.
Yüzbaşı da terhis olmama yakın çağırdı. Askerlikle ilgili yazı yazıp yazmayacağımı sordu. Çay içmekten başka bir şey yapmadığımız saçma sapan bir paralı askerlikti. “Nesini yazayım?” dedim.
Mehmetçik yerine Mehmet Ağa diyorlardı bize. Belki Aziz Nesin’lik bir gülmece yazılabilir(di).
KAPİTALİSTLERİN MÜLKÜ ASLINDA BİZİM
Viyana’da takım tamamlanmıştı. Maazallah soyacak banka bulsaydık orada da kaçırmazdık sanırım. Nasılsa bir de deneyimli Yaşar ustamız da vardı artık. Orada da asıl işimiz devrim idi. Kendimize yetecek kadar çalışıyorduk. Kazandığımız bildiri afiş, broşür, dergi vb masrafına gidiyordu. Aramızda grup, etnik köken, din, mezhep ayrımı kesinlikle yoktu.
Banka işlerine bakmadık ama kapitalistlerin tüm lüks mağazaları, büyük self service lokantaları bizimdi.
Yaşar içimizde en temiz görünüşlü delikanlıydı. Ceketli, gömlekli, kumaş pantolonlu, gözlüklüydü. Çok efendi, kendinden emin bir görünüşü vardı. Korkunç soğukkanlı ve cesur bir arkadaştı. Oturduğumuz masayı donatırdı. Çalışanlar saygılı davranırlardı sözde patronlarına. Ne var ki, bir süre sonra turnike koydular, yemek almaya girince kasaya uğramadan çıkıl(a)maz duruma getirdiler.
Yaşar’ın bir de ucu püsküllü bir kukuletası vardı. Kendi kendine gülerek, “beni Hüdaverdiye benzetirler” derdi. Çok sevdiğim bir arkadaşımdı. Kısa ama yoğun, güzel bir dostluğumuz oldu. Yarım asırdır görmedim. Keşke görsem de yeniden kaldığımız yerden devam edebilsek.
EN AYKIRIMIZ MEMO
Memo’nun on parmağında on marifet vardı. Viyana’nın ünlü eğlence merkezi Prater’de yerlere renkli tebeşirlerle İsa peygamberin resimlerini yapar para toplardı. Ünlü Kärtner strasse’de milletin profilden resimlerini yapardı. Nedense önden portre çizemezdi.
Biz de cam silme, reklam dağıtma, kocaman panolara reklam afişleri yapıştırma gibi işlerde çalışırdık.
Proletarya diktatörlüğünü savunuyorduk ama bir türlü proleter olamamıştık. Gerektiği kadar çalışıp geri kalan zamanı proletaryayı örgütlemek, harekete geçirmek için harcıyorduk.
Elimde “Devrimciler Ölür Devrimler Sürer” başlıklı eski bir kitapçık var. Viyana’da yayınlamamızın üstünden elli iki yıl geçmiş.
İç sayfada “İşçiden İşçiye Haberler Gazetesi yayınları Cep Kitapları: 1” yazıyor. 6 Mayıs 1972’de, o lanetli günde, Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve Hüseyin İnan’ın söyledikleri son sözleri, ailelerine yazdıkları son mektuplar yer alıyor. Kitapçık şöyle sona eriyor:
“İşçimizle, köylümüzle, gencimizle, yazarımızla, öğretmenimizle, yurtsever askerimizle verdiğimiz bu devrim kavgası bütün zorluklara, güçlüklere rağmen her gün zafere doğru ilerliyor. Kaybedeceğimiz hiçbir şeyimiz yok. Kazanacağımız ise yepyeni, pırıl pırıl bir dünya olacak”.
52 yıl bir film gibi akıp gitmiş. Yaşamlarımız birer film.
İşçiden İşçiye Haberler ve kitapçıkları çıkarmak için bir süre bir matbaada da çalışmıştık Memo’yla. Afişler bile hazırlardık. Bir avuç devrimci, soğuk, karlı, fırtınalı sokaklarda gizlenerek koşuşan karanlık gölgelerdik. Afişlerdik sokakları. Protesto ederdik Amerikancı faşist cuntayı.
Memo sonra müzikte ilerledi, bir grup jurdu, kaset çıkardı ve hatta kendisi yeni bir müzik aleti yarattı. Tarihle uğraştı, şiir yazdı. Çok sonraları benden şiirlerini İsveççeye çevirmemi istedi. Ragıp Zarakoğlu’nun İsveçli eşi yayıncıymış. Onun yayınlayacağını söyledi. Ama yayınlanmadı.
Daha sonra herşeyi sorgulamaya başladı, devrimciliğini, cinsiyetini, ulusunu bile... Bir ara LGBT’cilerin en hızlı aktivisti de olmuş. Doğru bilgi/teori ve eylem yerine dogmaların ve günübirlik maceraların en keskin devrimcileri bile nerelere getirebileceğini gösteren örnek oldu.
SON ANI
Ben Viyana’dan ayrılıp Stockholm’e yerleştim. Erol sınırdışı edildi, İstanbul, Frankfurt üzerinden Stockholm’e geldi, yeniden buluştuk. Ancak Memo Avusturya’yı bırakmadı. Onun da gelip bizi bulacağını düşünüyordum ama yanıldım.
Viyana’dayken acıktığımızda paramız da yoksa Erol ile Memo’ya giderdik. Mutlaka kuru fasulyesi olurdu. Afiyetle ne var ne yok yer bitirirdik. Kızardı ama sesini çıkar(a)mazdı.
Yıllar sonra kendisini ziyaret ettim. Hoş geldin merasiminden sonra, “gözün aydın, Erol Viyana’dan ayrıldı, Stockholm’e geldi” dedim. Yanıt tam Memo’luktu:
“İyi ama şimdi de sen geldin!”
Bu kez hazırlıklıydı. Kuru fasulye değil, kendi icadı mangal üzerinde et pişirdi ve yanında güzel bir şarap ikram etti.
Daha sonraları yazıştık ama ne yazık ki, görüşmedik.
Memo da yok artık aramızda. Kötü hastalık onu da aldı götürdü. Mezarını ziyaret edip uzunca bir yazı yazmalıyım.
HERKESİN KENDİ SEÇİMİ
Şimdi Türkiye’de çoğu genç kurtuluşu Avrupa’ya çıkmakta görüyor. Yabancı olmak hiç kolay değil. Geçim, konut, sağlık sorunları ve en kötüsü yabancı düşmanlığı.
1970’li, 80’li yıllarda pek çok insan hapis, işkence ve en ağır koşullarda mücadele ettiler. Buna rağmen ülkelerini terk etmediler. Gerçekten çıkmak zorunda olanların yanı sıra pek çok yalancı kahraman da kaçtı ülkeden. Vazgeçilemez bir kurtulma içgüdüsü ile ölüm dahil herşeyi göze alabilme arasında yaşayan insan türleri...
Hasan Yalçın yurtdışındakileri Türkiye’de mücadeleye çağırmıştı bir yazısında. Bir radyo programı yaparak birçok siyasi sığınmacıya ne düşündüklerini sormuştum. Birçoğu kızmıştı Hasan Yalçın’a. Gerçekten ülkeden ayrılmak zorunda olanlar, geldikleri ülkelerde mücadelelerini sürdürenler bir yana; birçoğu mülteci değil; kaçkındı. Çok çekmiş kahraman devrimci rolü yapıyorlardı. Mihri Abi (Belli), Kızıl Avukat İhsan doğan gibi çektiklerini reklam malzemesi yapmaya hiç yanaşmayanlar ise hak vermişti Hasan Yalçın’a.
Mihri Abi başkaydı. Çok yer gezmiş, çok adam tanımıştı. Her gittiği yerde mücadeleye katılmıştı. Doğrusu da bu olmalı değil mi? ABD’de Missisippi’de karaderililerin özgürlük mücadelesinde yer almış, Yunanistan iç savaşında komünistlerin safında Kapetan Kemal adıyla savaşmış, ancak yaralandıktan sonra ülkeye dönmüştü. Örnek bir enternasyonalist, komünist idi. İsveç’te de kalmadı. Artık aramızda olmayan Stockholm’deki dostlar geliyor aklıma. Mihri Belli, THKP-C kurucularından Orhan Savaşçı, Basın Yayın Komünü’nden Kızıl Avukat İhsan doğan, THKO kurucularından Gülay Özdeş Ünüvar, Aydınlıkçı Erol Sever ve daha nice artık aramızda olmayan dostlar. Saygı sevgi ve özlemle anıyorum hepsini.
Kimi dönenler işkence gördü, sonuna dek direndi. Kimi sustu, darıldı, köşesine çekildi. Kimi susturuldu, öldürüldü; kiminin cansız bedeni bile bulunamadı. Kimi “ekmek efeleri” sürgün edebiyatını sermeye yaptı. Şan şöhret peşinde koştu. “Çok baskılar gören, sürgünlerde yaşamış, müzisyen, şair, yazar, sanatçı(!)” oldular. Aralarında devlet sanatçısı yapılanlar bile çıktı.
Bazıları “Bizden bu kadar, bu yabancı ülkede bir şey yapamayız” deyip kıyıya çekilmeyi yeğledi. Ne etliye ne sütlüye bulaştılar. Yuva kurup çoluk çocuk sahibi oldular. Bir işe girip emekli oluncaya dek çalıştılar. Vakti gelenler yabancı topraklara gömüldüler.
Herkesin seçimine saygımız var kuşkusuz. Ama o seçimler olumlu olumsuz zincirlemesine herkesi, hepimizi etkiliyor. Maceracılık da öyle.
“Ben yaptım oldu, kime ne zararım var?” demek olmuyor. Maceracılığın etkileri bugün de sürüyor.
Geçmişin muhasebesini yapmak, ders çıkarmak “halk adına paralara el koymak”tan çok önemli devrimci bir görev.
Artık biliyoruz ki, emperyalizme, feodalizme karşı mücadele ve devrim için doğru olan, halk adına paralara el koymak değil; halk için varımızı yoğumuzu ortaya koyarak örgütlenmek, en geniş yurtsever birleşik cepheyi oluşturabilmek...
Ve halkımızın tüm olanaklarıyla katılacağı ulusal seferberliği başlatabilmek.
-
09.12.2024 ŞAİR NE YAPABİLİR?
-
26.11.2024 YAŞAYIN MUSTAFA KEMAL’İN TEĞMENLERİ!
-
28.10.2024 CUMHURİYET BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN! (POKER MASASINDAKİLERE!)
-
29.09.2024 HAZAN YAPRAKLARI -2-
-
18.09.2024 FEODALİZMİ KURUT NARİN’LERİ KURTAR
-
08.08.2024 EĞİRDİR İÇİN SAVAŞMAK
-
02.08.2024 KUZEY’DEN FİLİSTİN’E KUŞBAKIŞI
-
19.07.2024 KIBRIS BARIŞ HAREKATI’NIN 50. YILI
-
16.07.2024 ATHENA’NIN İNEKLERİ
-
12.07.2024 BOZKURT’U KURTARMAK
-
06.07.2024 “HALK ADINA PARALARA EL KOYUYORUZ” VE ANILAR -3-
-
28.06.2024 “HALK ADINA PARALARA EL KOYUYORUZ” VE ANILAR -2-
-
25.06.2024 “HALK ADINA PARALARA EL KOYUYORUZ” VE ANILAR -1-
-
20.05.2024 SAKLI SÖZLÜK – SESSİZ ŞAMPİYON
-
27.04.2024 ABD / NATO İSKANDİNAVYA’DAN DEFOL!
-
07.04.2024 FADIL TAYLAN SAGUSU
-
27.03.2024 MİLAS YEREL SEÇİMLERİ ÜZERİNE
-
27.03.2024 BİR GEMİ TURUNUN ARDINDAN
-
12.03.2024 OĞLUMUN FİLMİ: CAL P DAL
-
08.03.2024 ALLAH MİLAS DEVLET HASTANESİ’NE DÜŞÜRMESİN
-
17.02.2024 GÜRÜN BAFA’YA KARŞI GÜNAH İŞLİYOR
-
27.01.2024 STOCKHOLM SENDROMU - NATO’YLA ALDATMAK
-
24.01.2024 “NATO’YA EVET”İN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
-
20.01.2024 KİMİ KİMLERİ SEÇELİM
-
13.01.2024 ZEYTİNSPOR KÜLLERİNDEN DOĞUYOR
-
05.01.2024 KURALLAR ENGELLİLER BELEDİYELER
-
29.12.2023 NOEL’DE YALNIZLIK
-
01.12.2023 İSVEÇ’TE ŞİMDİ DE CAMİLER HEDEFTE
-
22.11.2023 NATO’CU İSVEÇ (DEMOKRASİSİ) HARİKA!
-
03.11.2023 TÜRKİYE İSVEÇ’İ BİR ABD BEYLİĞİ YAPIYOR
-
31.10.2023 DURDURAMADILAR HALKIN COŞKUN AKAN SELİNİ
-
25.10.2023 CUMHURİYETİMİZİN 100. YILI KUTLU OLSUN
-
20.10.2023 İSRAİL DENİZİ’NDE FİLİSTİN TAKIMADALARI
-
07.10.2023 NOBEL EDEBİYAT ÖDÜLÜ JON FOSSE’NİN
-
04.10.2023 ANKARA’DA MACERALI PAZAR
-
08.09.2023 SAĞCI - SOLCU VE ATATÜRK YOLU
-
22.08.2023 YAZ PEHLİVAN GAZETECİ YAZ
-
04.08.2023 DÜNYAYI SAVUNMAK VE AKBELEN GERÇEKLERİ (3)
-
04.08.2023 YAKILAN YIKILAN ÜLKE VE AKBELEN
-
13.01.2023 AYDEM’İN ÇUKURLARI
-
18.11.2022 KURŞUNU KENDİ AYAĞINA SIKTI
-
08.11.2022 KÜLTÜR EMPERYALİZMİ KÖYLERİMİZE GİRDİ
-
07.11.2022 CUMHURİYET BAYRAMI MI, CADILAR BAYRAMI MI?
-
30.09.2022 ÖLÜM TUZAĞI İNŞAAT ALANLARI
-
23.09.2022 BİR KEZ DAHA "BAFA(!?) DOĞAL YAŞAM(!?) KOOPERATİFİ(!?)"
-
13.09.2022 KOOPERATİFÇİLİKTE YENİDEN ATATÜRK RUHU
-
26.08.2022 TEK YOL ÖRGÜTLENME
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.