• 01 July 2016, Friday 20:20
HamdiTopçuoğlu

Hamdi Topçuoğlu

Türkiye Kent Konseyleri Platformu’nun 19. Genel Kurulu yapıldı

Hamdi TOPÇUOĞLU

Geçen hafta sonunda Türkiye Kent Konseyleri Platformu’nun 19. Genel Kurulu Buca Kent Konseyi’nin ev sahipliğinde 72 kent konseyi temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti.

Ülkemizin, kentlerimizin ve konseylerin kendi sorunlarının ve çözümlerinin tartışıldığı genel kurul, geleceğe ışık tutması bakımından oldukça verimliydi.

Genel Kurulda bir konuşma yapan CHP Genel Sekreteri Prof. Dr. Kamil Oktay Sındır’ın konseyler konusuna hakimiyeti ve ‘konseyler burada yerel yönetimler nerede’ sorusu önemliydi.

Platform Genel Kuruluna, ilimizden Milas Kent Konseyi Başkanı Sayın Mehmet Günlük, Yatağan Kent Konseyi Başkanı Av. Halil Aslan ve Bodrum Kent Konseyi Başkanı olarak bizler katıldık.

Gönlümüz diğer ilçelerimizin konsey temsilcilerinin de orada olmasını isterdi. Özellikle Platformun kuruluşunda emekleri olan Muğla (Menteşe) ve Datça’nın bir temsilcisinin olmaması eksiklikti.

Bodrum Kent Konseyi son üç toplantıdan bu yana platform yürütme kurulunda. Bu nedenle platformun işleyişine önemli katkılar koyuyor.

Bu genel kurulda başkanlığını yaptığımız Abdurrahman Gümrükçü (Nurnberg SPD il temsilcisi), Prof. Dr. Adnan Akyarlı (Konak Kent Konseyi Başkanı), Prof. Dr. Özkan Yıldız (CHP, BYKP ve PM Üyesi) Prof. Dr. Canan Balkır (Urla Kent Konseyi Başkanı) ve Av. Murat Bakan’ın (CHP İzmir Milletvekili) konuşmacı olarak katıldığı açık oturum oldukça önemli örnekleri bizlere taşıdı.

Sanırım bu konuşmalar platformun facebook sayfasında yayımlanacaktır.

Platformda, Bodrum Kent Konseyi’nin Cumhuriyet Atölyesi çalışma grubu tanıtıldı ve benzer çalışma gruplarının diğer konseylerin bünyesinde de kurulması önerildi.

Ayrıca Kent Konseyimizin Karaova Çalışma Grubu üyesi ve Karaova - Der Başkanı Ali Öztürk Konsey katılımcılarına, konseyimizin ve bölge sivil toplum örgütlerinin çalışmaları hakkında bilgiler vererek, onları bu yıl  3-4 Eylül’de yapılacak 2. Bodrum Karaova Bağbozumu Şenliklerine davet etti.

Genel Kurul, aşağıdaki bildiriyi yayımlayarak çalışmalarını tamamladı.

 

Türkiye Kent Konseyleri Platformu 19. Genel Kurulu Sonuç Bildirgesi

(25-26 Haziran 2016)

Türkiye Kent Konseyleri Platformu 19. Genel Kurul Toplantısı 25-26Haziran 2016 tarihlerinde 72 kent konseyinin katılımı ile Buca Kent Konseyi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilmiştir. Genel Kurul sonuç bildirgesinde aşağıdaki maddelerin yer alması kararlaştırılmıştır:

Madde 1. Ülkemizin her köşesinde yaşayan yurttaşlarımızın bir bütün olarak, din, dil, ırk, renk ve cinsiyet ayrımı gözetilmeksizin çatışmadan uzak, “Yurtta Barış Dünyada Barış” ilkesi içinde, insan hakları ve hukukun üstünlüğü ilkelerine dayalı, terör, şiddet ve baskıdan uzak ve hak ihlallerinin olmadığı bir ortamda yaşam hakkı bulunmaktadır. Bu hakkın korunması devletin görevidir.

Madde 2. Anayasamızın 56. maddesi “çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirliliğini önlemek” konusunda devlete ve vatandaşlara ödevler yüklemektedir. Bu bağlamda, Türkiye Kent Konseyleri Platformu ülkemizin her yerinde tarihi, kültürel, doğal ve çevresel varlık ve değerlerimizin talan edilmesine karşıdır ve bundan sonra da yaşam ve çevre hakları konusunda Anayasamızın verdiği hakların takipçisi olacaktır.

Türkiye Kent Konseyleri Platformu doğal ve kültürel varlıklarımızı ortadan kaldıran, riskler yaratan HES, RES, TERMİK ve NÜKLEER santraller ile maden arama faaliyetlerine karşıdır. Doğanın talanı ve yağma edilmesinin önünü açan 6719 sayılı yasanın bu hükümlerden arındırılmasını talep eder. Gelecek nesillerin yaşam hakkını savunmak Platform’un sorumluluğudur.

Madde 3. Anayasamızın 28. ve 29. Maddeleri ile “basın özgürlüğü ve haber alma hakkı” güvence altına alınmıştır. Türkiye Kent Konseyleri Platformu, haber verme görevini üstlenen gazetecilerin, yazarların ve aydınların hiçbir hukuki gerekçeye dayanmadan özgürlüklerinin kısıtlanmasına ve hukuki dayanağı olmadan basın kurumlarına kayyum atanmasına her zaman karşıdır.

Madde 4. Türkiye Kent Konseyleri Platformu, yerel yönetimlere kayyum atanmasına karşıdır.

Madde 5. Türkiye Kent Konseyleri Platformu, katılımcılık ilkesini önemser ve bu ilkenin bütün Kent Konseyleri tarafından hayata geçirilmesini destekler.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık