• 21 January 2019, Monday 10:40
FeridunHayati ÜNÜVAR...

Feridun Hayati ÜNÜVAR...

DÜŞÜNCE ve İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ

İnsanlar ; endişe ve tedirginliklerinin artmasından dolayı, sahip oldukları para ve bir çok şeyleri gibi, Düşünce ve İfade Özgürlüklerini de kullanamamaktadırlar.

Paralarını üretim için yatırıma yatırmayıp da, bankaya faize yatıran insanların sayısı gün geçtikçe artmakta ve aşılması güç bir yanardağ gibi önümüzde, büyük bir sorun olarak durmaktadır.

Seçim sonrası bunun faturasını ödeyecek ve patlayacak olan yanardağın lavlarının altında kalacak olan da, yine, her HAKKINI kullanmayıp da SAKLAYAN halkımız olacaktır.

İnsanların kullanmaya korktuğu veya kullanmadığı haklardan biri olan Düşünce ve İfade Özgürlüğü'nün yasal dayanaklarına, bir göz atalım.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası :
26. Madde

 VIII. DÜŞÜNCEYİ AÇIKLAMA VE YAYMA HÜRRİYETİ

 Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı,resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet resmi makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini de kapsar. Bu fıkra hükmü,radyo, televizyon, sinema veya benzeri yollarla yapılan yayımların izin sistemine bağlanmasına engel değildir.

Bu hürriyetlerin kullanılması, millî güvenlik, kamu düzeni, kamu güvenliği, Cumhuriyetin temel nitelikleri ve Devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünün korunması, suçların önlenmesi, suçluların cezalandırılması, Devlet sırrı olarak usulünce belirtilmiş bilgilerin açıklanmaması, başkalarının şöhret veya haklarının, özel ve aile hayatlarının yahut kanunun öngördüğü meslek sırlarının korunması veya yargılama görevinin gereğine uygun olarak yerine getirilmesi amaçlarıyla sınırlanabilir.

 Haber ve düşünceleri yayma araçlarının kullanılmasına ilişkin düzenleyici hükümlere, bunların yayımını engellememek kaydıyla, düşünceyi açıklama ve yayma hürriyetinin sınırlanması sayılmaz.

 ..*..*..*..*..*..*..

Avrupa: İnsan Hakları Sözleşmesi :
Madde 10 : İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ

1. Herkes ifade özgürlüğü hakkına sahiptir. Bu hak, kamu makamlarının müdahalesi olmaksızın ve ülke sınırları gözetilmeksizin, kanaat özgürlüğünü ve haber ve görüş alma ve de verme özgürlüğünü de kapsar. Bu madde, Devletlerin radyo, televizyon ve sinema işletmelerini bir izin rejimine tabi tutmalarına engel değildir.

2. Görev ve sorumluluklar da yükleyen bu özgürlüklerin kullanılması, yasayla öngörülen ve demokratik bir toplumda ulusal güvenliğin, toprak bütünlüğünün veya kamu güvenliğinin korunması, kamu düzeninin sağlanması ve suç işlenmesinin önlenmesi, sağlığın veya ahlakın, başkalarının şöhret ve haklarının korunması, gizli bilgilerin yayılmasının önlenmesi veya yargı erkinin yetki ve tarafsızlığının güvence altına alınması için gerekli olan bazı formaliteler, koşullar, sınırlamalar veya yaptırımlara tabi tutulabilir.

Elimizdeki mevcut imkan ve haklarımızın kullanılıp, aktif hale gelmesi ümidiyle tüm okuyucularıma selam ve sevgiler.

Feridun Hayati Ünüvar
Köyceğiz, 18 ocak 2019


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık