• 19 March 2018, Monday 18:59
GültenÜnal

Gülten Ünal

Oyun Terapisi

Gülten ÜNAL - Uzman Klinik Psikolog www.terapiadanismanlik.com

Oyun terapisi, çocukların psikososyal güçlüklerinin üstesinden gelmelerine yardım etme ve onların gelişimlerini destekleme sürecinde oyunu temel alan bir psikoterapi yaklaşımıdır.

20. Yüzyılın başlarından itibaren çocukların duygusal ve davranışsal sorunları ile başa çıkmalarına yardımcı olarak kullanılan oyun terapisi çocuklarla etkileşimde en etkili psikoterapötik müdahale aracı olarak değerlendirilmektedir.

 

Kimlere uygulanır?

Oyun terapisi özellikle 3 - 11 yaş arasındaki uyum ve davranış problemleri gösteren çocuklar için etkinliği kanıtlamış ve dünya genelinde pek çok ülkede birincil olarak kullanılan psikolojik sağaltım yöntemidir.

 

Neden Oyun Terapisi?

Çocuklar, gelişim dönemlerine göre sahip oldukları kısıtlı kelime dağarcıkları ile duygularını anlamlandırma ve ifade etmede zorluklar yaşarlar. Bu yüzden yetişkinler gibi duyguları, düşünceleri ve davranışları hakkında konuşamazlar. Dolayısıyla yetişkin bireylere uygulanan terapi yöntemleri çoğunlukla çocuklar için uygun ve verimli olmaz. Bu noktada oyunun terapi yöntemi olarak kullanımı oldukça değerlidir. Başlı başına kendisi iyileştirici ve geliştirici bir araç olan oyun, profesyonel terapi ortamında belirli tekniklerle kullanıldığında çocuk yaşadıklarını ve duygularını ifade etme fırsatı bulur. Çocuklar oyun sırasında yaşadıklarını, davranışlarını etkileyen kızgınlıklarını, korkularını, üzüntülerini, hayal kırıklıklarını yeniden deneyimlerler. Bu deneyimleme sürecinde uygun bir terapötik yaklaşımla çocuk yaşantılarını, duygularını anlamlandırır ve yeniden yapılandırır. Değişim ve iyileşmenin başladığı yer burasıdır.

 

Hangi problemlerde

kullanılır?

·Kaygılar, korkular ve diğer anksiyete sorunları.

·Çocukluk depresyonu.

·Travmatik bir olayın ardından yaşanan sorunlar (Travma sonrası stres bozukluğu).

·Dikkat Eksikliği ve DEHB (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu).

·Öğrenme Güçlüğü.

·Çocuklarda görülen saldırganlık.

·Dürtüsellik / Impulsivite.

·Okuma ve konuşma bozuklukları.

·Özgüven sorunları.

·Sosyal gelişim sorunları, utangaçlık ve içe kapanıklık.

·Psikolojik ağrılar, çocukta baş ağrısı ve karın ağrısı.

·Boşanma sonrası adaptasyon sorunları.

 

Faydaları

·Kendini ifade etme.

·Bilinçdışına erişim.

·Doğrudan ya da dolaylı öğretim.

·Duygusal boşalma.

·Stres azaltma.

 

Çocuğunuzda uyum ya da davranış problemleri olduğunu düşünüyorsanız bir uzmandan görüş almanız ve gerekli ise bir terapi süreci içine girmeniz faydalı olacaktır.

Oyun terapisi yöntemi, çocuğunuz için problemlerini gidermede etkin bir araç olabilir. Bu noktada önemli olan oyun terapisinin bu terapinin eğitimini almış yetkin terapistler tarafından uygulanmasıdır.

Unutulmamalıdır ki “oyun çocuğun dili, oyuncaklar ise kelimeleridir” (Landreth).

(www.terapiadanismanlik.com)


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık