• 07 March 2018, Wednesday 19:23
Av. Ezgi EFENDİOĞLU

Av. Ezgi EFENDİOĞLU

1136 Sayılı Avukatlık Kanunu uyarınca ‘Uzlaşma’

HUKUK KÖŞESİ / Av. Ezgi EFENDİOĞLU ÇİÇEK / [email protected]

1136 sayılı Avukatlık Kanununun 35/A maddesi uyarınca, “Avukatlar, dava açılmadan veya dava açılmış olup da henüz duruşma başlamadan önce kendilerine intikal eden iş ve davalarda, tarafların kendi iradeleriyle istem sonucu elde edebilecekleri konulara inhisar etmek kaydıyla, müvekkilleriyle birlikte karşı tarafı uzlaşmaya davet edebilir. Karşı taraf bu davete icabet eder ve uzlaşma sağlanırsa, uzlaşma konusunu, yerini, tarihini, karşılıklı yerine getirmeleri gereken hususları içeren tutanak, avukatlar ile müvekkilleri tarafından birlikte imza altına alınır. Bu tutanaklar ilam niteliğindedir.”

Kanun metninden de anlaşıldığı üzere ‘uzlaşma kurumu’, taraflar arasında ortaya çıkan uyuşmazlığı uzlaşma yöntemiyle kısa sürede ve en az masrafla çözmek için uygulanacak usul ve esasları belirlemek üzere düzenlenmiştir. Arabuluculuk sürecinden çok farklı bir prosedür ve uygulama olan uzlaşma, avukatların katılımının zorunlu ve hükümlerinin arabuluculuktan tamamen farklı olduğu bir alternatif çözüm yöntemidir.

Tarafların kendi iradeleriyle istem sonucunu elde edebilecekleri her türlü uyuşmazlıklarda uzlaşma yolu açıktır. Her iki tarafın avukatlarının ve gerekirse müvekkillerin de katılımıyla uyuşmazlıklar kolaylıkla çözüme ulaşabilir. Uzlaşma kurumunun temel mantığı, “müvekkilin dosyasını en iyi avukatı bilir” anlayışıdır. Böylece adalet gecikmeksizin yerini bulur ve taraflar el sıkışarak ayrılır.

Taraflar, uyuşmazlığın çözümü hakkında anlaştıklarında bu durum bir tutanak altına alınır. Uzlaşma tutanağı 2004 sayılı İcra İflas Kanununun 38. maddesi uyarınca icra edilebilen bir ilam hükmündedir. 35/A uzlaşmasında tarafların avukatları ile temsili ve sürece katılımı zorunludur. Uzlaşma tutanağında avukatlarla birlikte tarafların da imzası olması gerekmektedir. Avukatların karşılıklı rıza göstermeleri halinde uzlaşma konusu uyuşmazlıkla ilgili olarak teknik bir kişiden görüş alınması mümkündür. Ayrıca avukatların birlikte talep etmesi durumunda, Baro tarafından tayin edilen veya tarafların üzerinde uzlaştığı bir kolaylaştırıcı avukat da görüşmelere katılabilir. Kolaylaştırıcı avukat, uzlaşma görüşmelerinin daha yapıcı ve sonuç almaya odaklı yürümesini sağlamak için görüşmeleri kolaylaştıracak kişidir. Kolaylaştırıcı avukat esasa karşı bir müdahalede bulunamaz. Taraf avukatlarının birbirleri ile daha sağlıklı ve yapıcı bir iletişim kurmalarına katkı sağlar.

Uzlaşma sürecine katılanlar sadece bu süreç için hazırlanıp kendilerine sunulan, sözlü olarak iletilen veya herhangi bir şekilde elde ettikleri bilgi ve belgeler ile her tülü kaydı gizli tutmakla yükümlü olurlar. Uzlaşma görüşmeleri sırasında taraflarca veya avukatlarınca yapılan beyan ve ikrarlar ile tutulan tutanaklar uzlaşmanın sağlanamaması halinde geçerliliğini yitirir. Uzlaşma konusu uyuşmazlık ile ilgili olarak açılmış veya daha sonra açılacak davalarda bunlar taraf aleyhine delil olarak kullanılamaz. Aksi halde, avukat hakkında meslek kuralları gereğince yaptırım uygulanır.

Uzlaşmaya davet, uzlaşma isteyen taraf avukatının uzlaşma iradesini ve çekişme konusunu karşı tarafa yazılı olarak iletmesiyle yapılır. Yapılan bu bildirimde uzlaşma görüşmelerinin yapılacağı yer ve saat de ayrıca belirtilmelidir. Uzlaşma davetini alan taraf avukatı, iki haftalık süre içerisinde olumlu veya olumsuz iradesini bildirir. İki hafta içerisinde cevap verilmemesi durumunda uzlaşma daveti reddedilmiş sayılır.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık