• 19 October 2017, Thursday 0:06
Av. Ezgi EFENDİOĞLU

Av. Ezgi EFENDİOĞLU

Adım adım Site/Apartman Yönetimi kurulması

HUKUK KÖŞESİ / Av. Ezgi EFENDİOĞLU ÇİÇEK / [email protected]

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca, 8 veya daha fazla bağımsız bölümden oluşan bir site veya apartman için mutlaka yönetici atanması zorunlu kılınmıştır.

Peki, yeni kurulan bir site veya apartmanda ilk yönetimin kurulmasında izlenecek prosedür ne olacaktır?

Bunun için öncelikle tapuda yer alan yönetim planına bakılması gerekmektedir. Yönetim planında kat malikleri olağan genel kurulunun hangi tarihte yapılacağı belirtilmiş ise o tarihte; belirtilmemiş ise 634 sayılı yasa uyarınca her takvim yılının ilk ayı içinde kat malikleri kurulu toplanacaktır. Yapılacak olan ilk kat malikleri genel kurul toplantısında usulüne uygun olarak yönetici seçilmesi mümkündür.

Yönetici seçiminin de yapılacağı ilk kat malikleri genel kurul toplantısında alınacak kararlar mutlaka bir karar defterine yazılmalıdır. Toplantıda alınacak kararlar üzerine tarih yazılmak suretiyle bir dosya kağıdına yazılıp karar defterine de yapıştırılabilir.

Kat malikleri genel kurul toplantısı yapılıp yönetici de seçildikten sonra yönetici mutlaka toplantının yapıldığı aynı gün içinde, toplantıda alınan kararları noterde onaylatarak bir suretini alması gerekmektedir. Ayrıca yöneticinin noterden imza beyannamesi de alması gerekecektir.

Akabinde sitenin bankalar nezdindeki iş ve işlemlerini takip etmek, kat maliklerinin yatıracağı aidatları toplayabilmek için site adına bir banka hesabı açılması gerekeceğinden, site yöneticisinin site veya apartmanın bulunduğu yer vergi dairesine giderek potansiyel vergi numarası alması gerekmektedir. Vergi dairesine potansiyel vergi numarası almak için yapılacak başvuruda yönetici mutlaka toplantıda alınan kararın noterden aslı gibidir yapılan onaylı suretini bir dilekçe ile birlikte ibraz etmek zorundadır.

Potansiyel vergi numarası da alındıktan sonra tekrar notere gidilerek karar defterinin onaylatılması gerekmektedir. Sonrasında ise yapılacak tek işlem, herhangi bir banka şubesine gidip eldeki belgelerle site adına bir banka hesabı açılmasıdır.

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, kat malikleri genel kurulunda alınacak kararlarda mutlaka yöneticiye site adına bankalarda, vergi dairelerinde, noterlerde, gerekirse belediye ve SGK gibi tüm kamu kurum ve kuruluşları nezdinde işlem yapabilme yetkisi verilmesidir.

Ayrıca yönetici dışında bir yardımcı da seçilecekse veya birden fazla kişiden oluşan bir yönetim kurulu oluşturulacaksa, her bir kişiye münferit yetki verilmelidir. Aksi halde site adına yapılacak her işlem için tek bir yönetici dışında diğer tüm yönetim kurulu üyelerinin ilgili kurumlara beraber iştirak etmesi gerekir. Bu da önemli zaman kayıplarına neden olabilecektir.

 


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık