• 22 December 2016, Thursday 18:55
Av. Ezgi EFENDİOĞLU

Av. Ezgi EFENDİOĞLU

30 Yıl Üstü Emeklilik İkramiyesi

HUKUK KÖŞESİ / Av. Ezgi EFENDİOĞLU ÇİÇEK / [email protected]

5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununun 89. maddesinde yer alan “…verilecek emekli ikramiyesinin hesabında 30 fiili hizmet yılından fazla süreler dikkate alınmaz.” ibaresi Anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle 25.12.2014 tarihinde iptal edilmiştir. Anayasa Mahkemesinin 25.12.2014 tarih 2013/111 E. ve 2014/195 sayılı bu kararı 07.01.2015 tarihli ve 29229 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Anayasa Mahkemesi’nin bu kararına göre 07.01.2015 tarihinden sonra emekli olanlar hiçbir şarta veya başvuruya gerek kalmadan hizmet sürelerinin tamamı için emekli ikramiyesi almaya hak kazanmıştır.

07.01.2015 tarihinden önce yani kararın yürürlüğe girmesinden önce emekli olan ve 30 yılı aşkın toplam çalışması bulunan kamu personelleri için 30 yılın üzerindeki çalışmalarına ilişkin ikramiyelerin kendilerine ödenmesinin yolu açılmıştır.

Sosyal Güvenlik Kurumu bu ödemeleri talep üzerine doğrudan yapmamakta olup, Kurum aleyhine dava açılması gerekmektedir. Ancak bu noktada, Anayasa Mahkemesinin kararlarının geriye dönük yürüyemeyeceği ilkesi karşımıza çıkmaktadır. Doktrinde bu şekilde tartışmalar olmasına rağmen Danıştay 10. Daire’nin konuyla ilgili vermiş olduğu kararlar “geriye yönelikte olsa, 30 yıl üstü hizmet süresinin dikkate alınacağı” yönündedir.

Anayasa Mahkemesinin verdiği karara dayanarak 30 yılı aşan hizmet süresi nedeniyle doğan emeklilik ikramiyesi için açılacak davalarda öncelikle Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuruda bulunmak gerekmektedir. Kurum, kendisine yapılan başvuruyu reddederse veya 60 gün içerisinde hiç cevap vermez ise idare mahkemesi nezdinde iptal davası açılabilir.

Kuruma yapılan başvuruların reddedilmesi sonucu açılan iptal davaları neticesinde İdare Mahkemeleri genellikle davanın kabulü yoluna gitmektedir. İdare Mahkemelerinin vermiş olduğu bu kararlar temyiz incelemesi sonucu Danıştay daireleri tarafından da onaylanmıştır.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık