• 11 October 2017, Wednesday 19:36
Av. Ezgi EFENDİOĞLU

Av. Ezgi EFENDİOĞLU

Sosyal Güvenlik Destek Primi Kesintileri

HUKUK KÖŞESİ / Av. Ezgi EFENDİOĞLU ÇİÇEK / [email protected]

Yaşlılık veya emekli aylığı bağlandıktan sonra çalışmaya devam etmek zorunda kalanların aylıklarından yüzde on civarında sosyal güvenlik destek primi kesintisi yapılmakta idi. Destek primi kesintisinin kaldırılmasına ilişkin karar Şubat 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanmasına rağmen, ne yazık ki halâ daha vatandaşlara, bağlı bulundukları sosyal güvenlik merkezlerinden emekli aylıklarından sosyal güvenlik destek primi kesintisi yapılacağına dair yazılar gelmektedir.

10.02.2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan ve yayımı takip eden ödeme dönemi başından itibaren yürürlüğe giren kararda şu hükümlere yer verilmiştir:

“Yaşlılık veya emekli aylığı bağlandıktan sonra çalışmaya devam edenlerin aylıklarından alınan sosyal güvenlik destek primi kesintisi kaldırıldı. Buna göre 4/a (SSK hizmet akdiyle çalışanlar), 4/b (Bağkur, kendi adına bağımsız çalışanlar), 4/c (Emekli sandığı - kamu görevlileri) kapsamında yaşlılık veya emekli aylığı alanlardan, esnaf olarak çalışmaları sebebiyle aylıklarından sosyal güvenlik destek primi kesintisi yapılanların bu kapsamdaki sigortalılıkları 29.01.2016 itibariyle sonlandırılacak. Bu çerçevede 4/a ve 4/b kapsamında yaşlılık aylığı alanların Şubat 2016 dönemindeki çalışmaları sebebiyle tahakkuk edecek sosyal güvenlik destek primi Mart 2016 dönemi aylıklarından kesileceğinden Nisan 2016 döneminde ödenecek aylıklarda sosyal güvenlik destek prim kesintisi yapılmayacak. 4/c kapsamında emekli aylığı alanların Şubat 2016 dönemindeki çalışmaları sebebiyle tahakkuk eden sosyal güvenlik destek primi Şubat 2016 aylıklarından peşin olarak kesildiğinden Mart 2016 dönemi aylıklarından kesinti yapılmayacaktır.”

Ülkemiz ekonomik koşulları göz önüne alındığında emekli veya yaşlılık aylığı vatandaşların geçimine yetmemekte, bu nedenle vatandaşlar emekli olduktan sonra da farklı işlerde çalışmak durumundadır. Emeklilik sonrası çalışma hayatı devam eden kişilerin sosyal güvenlik destek primlerinin işverenleri tarafından yatırılmış olması gerekmektedir. Sosyal güvenlik destek primleri emeklilik sonrası çalışan kişilerin işverenleri tarafından ödendiği halde SGK çalışan bu kişilerin emekli aylıklarından sosyal güvenlik destek prim kesintisi yapamayacaktır.

Sosyal Güvenlik Hukukunun en önemli ilkelerinden biri “zorunluluk”, diğeri ise “sigortanın tekliği” ilkeleridir. Sigortanın tekliği ilkesi uyarınca, bir statü gereğince zorunlu sigortalı olanlar, diğer statü gereğince de faaliyette bulunsalar dahi bir tek statüye göre prim ödeyeceklerdir.

Bunun yanı sıra “zorunluluk” ilkesi de Sosyal Güvenlik Hukukunun vazgeçilmez ilkelerindendir. Zorunluluk ilkesi uyarınca “belli bir faaliyette bulunanlar sigortalı olmak zorundadır.” Bu ilkeler nedeniyledir ki, normal çalışanlar gibi emekli olanlardan da iki ayrı türden sosyal güvenlik destek primi alınamaz.

Bağlı bulunduğunuz SGK tarafından, emekli aylığınızdan sosyal güvenlik destek primi kesintisi yapılacağına dair yazı geldiği takdirde, yukarıda belirttiğimiz ilkeler ışığında bir dilekçe ile kuruma başvurmanızda fayda bulunmaktadır.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık