• 03 May 2017, Wednesday 19:31
Av. Ezgi EFENDİOĞLU

Av. Ezgi EFENDİOĞLU

Çekin İptali Davaları

HUKUK KÖŞESİ / Av. Ezgi EFENDİOĞLU ÇİÇEK / [email protected]

Kendi iradesi dışında bir sebeple ‘çek’i elinden çıkan ve zayi olan kişi Çekin İptali Davası açarak olası maddi zararların doğmasını önleyebilecektir.

Çekin iptali davaları, çekin kaybolması, çalınması veya çeki elinde bulunduran kişinin belli olmaması durumunda açılabilir. Çek kaybolduğunda veya çalındığında çeki elinde bulunduran kişi belli ise çek iptali davası değil, İstirdat Davası açılmalıdır.

Bu haftaki yazımızda yalnızca Çekin İptali davalarını ele alarak okuyucularımızı bilgilendirmeye çalışacağız.

 

Çek iptali davalarını mutlaka çek hamilinin açması gerekmekte olup, çeki keşide edenin işbu davayı açma yetkisi bulunmamaktadır. Kıymetli evrak olan çekin herhangi bir şekilde hamilin elinden çıkması durumunda hamil, çekin iptali davası açarken ödemeden men talep ederek çekin kötü niyetli olarak tahsil edilmeye çalışılmasının önüne geçebilir. Mahkemenin ödemeden men tedbir kararını verebilmesi için davacı olan yetkili hamilin, çek miktarının yüzde on beşi oranında teminat yatırması mecburidir.

 

Çek iptali davaları, hasımsız olarak açılır. Zira çek kaybolduğu veya çalındığı için karşı taraf bilinmemektedir. Dava açıldıktan sonra mahkemece 6 ay süreyle çekin kaybolduğuna ilişkin ilan yapılır. İlanlar Türk Ticaret Gazetesi üzerinden 3 defa olacak şekilde yapılmaktadır.

Hakim ayrıca yerel bir gazetede de ilan yapılmasına karar verebilir. Şayet ilan süreleri içinde çeki elinde bulunduran kişi ortaya çıkmazsa, mahkemece çekin iptaline karar verilir. Çeke sahip olanın bu süreçte ortaya çıkması durumunda mahkemece davacıya İstirdat Davası açmak için süre tanınır.

 

Çek iptali davalarında görevli mahkeme Asliye Ticaret Mahkemeleridir. Bu mahkemelerin bulunmadığı yerlerde ise Asliye Hukuk Mahkemelerinde çek iptali davası açılabilecektir.

Yetkili mahkeme ise çekte belirtilen ödeme yeri veya yetkili hamilin yerleşim yeri mahkemesidir.

 

Çek iptali kararı alındıktan sonra yetkili hamilin çeki düzenleyene ve varsa cirantalara karşı hukuki olarak çek bedeli kadar müracaat hakkı doğar.

Bankanın her çek yaprağına ilişkin müşterisini sorumlu tutacağı miktar da ortadan kalkacaktır.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık